自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好,自己就乜都差,無樣好
其實屋企人無俾壓力佢,叫佢盡咗力就可以,唔使太介意,佢全級3x名,已經唔錯了,唔知點解咁執著。同佢一傾就爆喊,又唔肯俾我揾學校社工傾,想問下大家有無類似經驗,可以點幫佢?

水晶宮

全級3x都廢

咁我女當年全級9x, 佢點算好?

佢係咪完美主義者?

珍珠宮

回覆樓主:

估情緒病可能2個方法:I是試養寵物如狗,有助放鬆心情。。。2是轉校/留學,有budgets 去留學因考試壓力少D另活動教學有幫助

登陸火星    發表於 23-4-20 16:11

伯爵府

驚動學校社工,咁老師就會知,又會被關注。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

要正視,否則越來越嚴重,我以為全班考30幾,原來全級30幾,如果有能力,不如去外國讀,外國唔太比較成績,加上真系一比較之下佢就覺得自己好勁。

珍珠宮

我覺得係先處理好佢嘅情緒,才考慮去外國讀書,因為去到外國,女女有啲乜嘢唔開心或者情緒困擾,冇人喺身邊支持安慰,更加容易做傻事。

侯爵府

青春期的煩惱,情緒波動

水晶宮

star_123 發表於 23-4-20 13:45
阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好 ...

帶佢睇家庭醫生,掛2個號,1個你1個細路,你先睇,同醫生講佢的情況,然後同醫生講1陣到阿女睇時唔駛問咁多免刺激佢,按情況開放鬆的藥比佢舒緩下情緒。 等食完療程再問醫生建議。

至於阿女會問佢點解要睇,你作個原因,臉色唔好?睡得唔好?2聲咳?或其它

我父親情緒有問題時我係咁樣帶佢睇醫生,我爸當年係作佢感冒要帶佢睇醫生。

子爵府

阿女中三,最近情緒越來越差,成日易喊,又話覺得自己好無用,好廢。佢好想成績好d,成日話人哋個個比佢好 ...

可能啊女中三選科有壓力,現在只有多啲留意同關心。

大宅

可能佢覺得社工會令學校知,你不如同佢講見出邊既心理學家?

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

佢自我要求太高,我女都係咁,佢由中一開始M已經冇嚟,帶佢去睇婦科檢查過一切正常,直至考完DSE, 派埋成績,而家已經回覆正常啦,我哋都係冇比壓力佢,係佢自己對自己有要求,成日話自己冇用,其實成績係精英班嘅Top 10,我地冇嘢可以做,佢鐘意食嘢就同佢去食多啲咁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

全級30幾已經好叻女.,...

別墅

wcandtt 發表於 23-4-20 13:50
全級3x都廢

咁我女當年全級9x, 佢點算好?

學校係band 2,唔可以話勁,但只要係自己學校入面有3x名都好好啦,上次派成績表時,佢都無話唔滿意,可能佢情緒一到時乜都覺得自己唔好,自我形象好低,覺得自己無用,覺得中,英,數唔掂

子爵府

好媽媽勳章

我女有情緒病食藥中,病徵同你小朋友差唔多,易喊、失眠、情緒唔穩定,醫生話呢啲係青春期引發嘅焦慮,佢哋鍾意同同輩做比較、介意同輩點睇自己、唔輸得、好着重自己外貌、學業問題⋯而我女係釋放唔到而有焦慮+抑鬱
我女因為焦慮引致身體有痛症出現,上唔到堂,精神集中唔到,佢肯同老師講自己情況但唔肯見社工,因為佢信任自己相熟老師,但係社工佢唔識拒絕透露自己病情,依家佢睇醫生食藥食咗一段時間情緒穩定咗
如果你小朋友同意就帶佢去睇醫生,藥物可以令病人放鬆心情,我醫生話好多青少年都有輕微焦慮,只係身體有冇發出警號而要去求醫

別墅

etam724 發表於 23-4-20 14:28
佢自我要求太高,我女都係咁,佢由中一開始M已經冇嚟,帶佢去睇婦科檢查過一切正常,直至考完DSE, 派埋成績 ...

六年都無M? 後來有睇心理E生嗎?
我女無乜興趣,都係睇手機,打機....機不離手 ,中學生真係好難阻止。
佢做功課時拎住手機,帶住耳機,點會有心機做同温吖....
其實我哋解釋咗好多次,盡咗力考到咩成績都無問題架....讀書只係人生一部份,有大把唔同出路可以行,有時佢情緒一爆,我哋都唔知應該點傾,等佢冷靜少少時一傾,又喊過 所以想揾社工有專業傾談方法,但佢又好抗拒

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

brother4 發表於 23-4-20 13:51
估情緒病可能2個方法:I是試養寵物如狗,有助放鬆心情。。。2是轉校/留學,有budgets 去留學因考試壓力少D另活 ...

我朋友個女就係因為當時升班要選科壓力大,自己release 唔到, 終於變成情緒病,曾經休學、轉校甚至退學,幾年嚟有睇醫生有食藥,但最後都係選擇咗用家人最痛心的方法離開!
所以真係唔好掉以輕心

水晶宮

抑鬱
我囡都係中三個陣係咁,耐心d同佢傾,一定要睇醫生架,我囡食左藥好好多,依家中六,仲睇緊醫生食緊藥,希望考完dse 會好返啦
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

別墅

chole_bb 發表於 23-4-20 14:37
我女有情緒病食藥中,病徵同你小朋友差唔多,易喊、失眠、情緒唔穩定,醫生話呢啲係青春期引發嘅焦慮,佢 ...

私家e生嗎?可俾資料我嗎?
另外,食咗藥有無副作用架?係咪要長期食?你女食咗幾耐呀?

都唔知點解最近成日同人比較,可能只係相差幾分都好在意

別墅

kcpak 發表於 23-4-20 14:49
抑鬱
我囡都係中三個陣係咁,耐心d同佢傾,一定要睇醫生架,我囡食左藥好好多,依家中六,仲睇緊醫生食緊 ...

你有揾過學校社工嗎?
我哋一提就開始眼濕濕,跟住又爆喊好耐,我都唔知點搞好

男爵府

根據我嘅經驗, 佢個口講學業問題令佢覺得自己好廢, 事實上佢底個浸係同時對自己嘅外表冇信心, 可以具體d幫佢, 先從外而至內, 陪佢一齊睇下雜誌, 討論轉換髮型, 隆重其事地找尋好一些的髮型師, 買衫買鞋, 買少女化妝品, 護膚品, 如佢有暗瘡問題, 帶佢睇皮膚科, 改善體態 : 學跳舞(e.g.拉丁, ballet, k-pop), 總之當佢係妳旗下藝人咁栽培. 呢個年紀,佢對自己外表有信心, 就萬事有商量, 才願意面對自己嘅其他問題, 學業, 人際關係. 合適時機, 再同佢研究如何改進學業, 如訂立時間表, 報名雞精補習班....etc.

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊