自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 23-4-21 14:13
我都成日諗係咪我記錯
好似無發生過group discussion呢樣嘢

我九十年代尾AL,对於gp discussion印象都好模糊,但好記得一個人对住考官講

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

TV8 發表於 23-4-21 21:11
亞囡話今日份英文卷好難

我女話依家好憎奧巴馬
佢老師話單數年都係深

大宅

回覆樓主:

我年代單對單,考場在大角咀銘咩書院,仲要考官係我校英文miss,有冇咁好彩呀 ,好似讀左一段野,比幅圖,miss問下,我講下,係咁上下

男爵府

Kanyin 發表於 23-4-21 14:02
I agree with you! thats a good idea!

我老師係教
i totally agree with you,

伯爵府

Group discussion :
爭取多講說話
What is your opinion ?
I agreed with you
In My opinion
Any more suggestion?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Lovelybbs 發表於 23-4-21 13:57
我年代會考同AL都好似冇group discussion

係,個人表演,幸好順利完成!
記得當年都市傳說,話去名校考Oral會拉高啲分,我記得當年係去St Mary考

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

honglong 發表於 23-4-21 23:27
Group discussion :
爭取多講說話
What is your opinion ?

我反而佢出嚟見工有group discussion,嗰日我仲發高燒,一邊聽人講一邊傻笑間中都有講一兩句,諗住都唔得,點知後尾考到,之後我日本人老闆同返講,我笑容可掬唔搶嘢講,所以請我(我係做服務業)!
真係唔同嘅考試group discussion係有唔同嘅表現需要
如果呢個情況係考DSE或者會考我一定肥佬

翡翠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

Anpanmama 發表於 23-4-21 23:31
係,個人表演,幸好順利完成!
記得當年都市傳說,話去名校考Oral會拉高啲分,我記得當年係去St Mary考:ha ...

我AL嘅oral都係去St Mary考啊!

翡翠宮

goo_littlebb 發表於 23-4-21 23:35
我AL嘅oral都係去St Mary考啊!

所以成個氛圍影響,令自己覺得根本我哋就係講英文嘅

男爵府

POD 發表於 23-4-21 14:19
我都係單對單考年代, 不過當時點考印象好蕪糊, 唔係好記得係點考!

我都係單對單,如無記錯係首先考官俾個圖我睇x分鐘,之後我要用英文描述圖中的內容,之後考官就問圖中的問題

子爵府

回覆樓主:

詳情就唔記得啦,只記得考左2次會考,1次 AL, 英文 oral都係攞A

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我係會考,group discussion

侯爵府

Gooblovebb 發表於 23-4-21 16:24
會考冇乜印象,A level 有individual presentation 同 group discussion,記得group discussion 時有個男仔 ...

我中文得F咋, 人哋睇到成績仲以為我啞㗎。Oral考試除咗考語文水平,仲考埋性格,性格內向真係想攞高分都難,合格已偷笑。

大宅

回覆樓主:

我表達能力弱, 又無自信, 又驚青, 所以AL中文及英文oral一科肥佬, 一科拿E, 好彩oral佔分比重唔多, 而我其他部份成績唔錯, 如中文閱讀理解取A, 所以中英文總成績還可以, 順利入三大.

公爵府

我係group的,我有印象係有2個唔多出聲,我同另外一個男仔講得比較多,但大家都係無搶住講,都有問另外嗰2個學生有乜意見,俾晒機會佢哋講,點知佢哋無乜講到野。
大家點到即止,可能尷尬啦,我都攞到A。
到出嚟interview,才發現搶住講嘢嗰啲,真係好乞人憎,互相尊重互相配合先至係最高分。

大宅

ms.aeroplane 發表於 23-4-21 14:13
我冇考過DSE,不過我女今年考。早前去考oral,group discussion 果part出現左個阿伯殺手,同組真係有個阿伯 ...

我記得老師話過自修生係分開考,即係學生一定同學生考,吾通吾同左?

男爵府

關我鬼事 發表於 23-4-22 08:01
我記得老師話過自修生係分開考,即係學生一定同學生考,吾通吾同左?
...

唔清楚,但確實係咁發生左!我女仲係晚上7點考。我仲話咁夜?

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

TV8 發表於 23-4-21 21:11
亞囡話今日份英文卷好難

係,我仔都係咁講,佢揀b2做,但仔話唔夠時間,答剩10題左右

大宅

imlcc 發表於 23-4-22 07:33
我中文得F咋, 人哋睇到成績仲以為我啞㗎。Oral考試除咗考語文水平,仲考埋性格,性格內向真係想攞高分都 ...

我都內向㗎,但為咗唔想唔合格,唯有豁出去。

水晶宮

李露眉 發表於 23-4-21 13:01
哈哈, 當年我緊係唔得, 最記得老師教第一句, shall we start now ?
In my opinion之後. 唔識講..

當年我教我妹,你總之有講野就得,人地聽唔聽得明係人地ge事

首頁

尾頁

跳至