自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

今天收到個匯豐詐騙電郵,非常似,抄到十足連底部message都一模一樣,差啲㩒咗入去。突然記得唔亂㩒,先click寄件者資料睇下先,真系一click見到唔係匯豐,平時收匯豐電郵寄件者都係hsbc.com.hk, 大家小心。已把這電郵轉寄回報給匯豐
attach1/tmp/php8aMuhB
attach2/tmp/phpQMVg1e
attach3/tmp/php28v8KS
attach4/tmp/phpuzM8uw

男爵府

我成日都收到假hsbc email, 一睇就知假,因為佢send 比我收個email , 根本唔係我登記hsbc 嗰個email.

子爵府

我捨不得你 發表於 23-4-25 15:15
我成日都收到假hsbc email, 一睇就知假,因為佢send 比我收個email , 根本唔係我登記hsbc 嗰個email.
...

我系用這個email登記!

水晶宮

回覆樓主:

我都收到,偽冒得好似,不過望下寄件人就知道係假冒郵件。
日日唔係收到呢樣假冒就個樣假冒,好煩
attach0/tmp/php4SBHte

子爵府

whywhite22 發表於 23-4-25 15:47
我都收到,偽冒得好似,不過望下寄件人就知道係假冒郵件。
日日唔係收到呢樣假冒就個樣假冒,好煩 :igiveup ...

我用手機睇郵件,寄件人系show唔晒只見到no repay 所以要㩒>先見到晒。唔知系唔係手機都系咁還是iphone系咁呢!不過要叫自己習慣下㩒咗>睇清楚寄件人資料先

公爵府

2024年龍年勳章

我捨不得你 發表於 23-4-25 15:15
...

唔係個個好似你咁心水清~

首頁

尾頁

跳至