0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

黎緊星期日要帶5個月大BB出去,車程都遠(上水去尖沙咀),會搭地鐵,想問用BB車定揹帶好?入餐廳會唔會好煩?育嬰室係咪好爆?要出到去先有朋友幫手,成程車都要自己黎,好煩惱

別墅

yukichui628 發表於 23-4-25 17:05
黎緊星期日要帶5個月大BB出去,車程都遠(上水去尖沙咀),會搭地鐵,想問用BB車定揹帶好?入餐廳會唔會好 ...

孭帶, 如果條路有kick, 或者得樓梯,一個人好難搬。而且在地鐵站要搵升降機,但等lift 都用好多時間,而且唔係個個地鐵站有

大宅

一個人帶B, 全地鐵, 肯定成條路冇樓梯 (有時真係有半層, 幾級樓梯, 冇升降機) , 先會推車
入餐廳唔麻煩, 佢爆喊就麻煩少少囉
我呀B 3個月大已經成日出遠街

複式洋房

deutsch 發表於 23-4-26 08:34
孭帶, 如果條路有kick, 或者得樓梯,一個人好難搬。而且在地鐵站要搵升降機,但等lift 都用好多時間,而 ...

如果用孭帶去唔去到廁所?好驚阿⋯第一次自己帶BB出去

複式洋房

awless 發表於 23-4-26 11:22
一個人帶B, 全地鐵, 肯定成條路冇樓梯 (有時真係有半層, 幾級樓梯, 冇升降機) , 先會推車
入餐廳唔麻煩, ...

你好勁阿!咁出面育嬰室係咪好爆?我仲要中間埋身餵一次(emoji)我原本諗住我B坐BB車會舒服啲⋯如果遇上無位換片片,都可以係車仔度換⋯但我B孭住係會穩定啲(emoji)‍(emoji)真係好難揀

別墅

yukichui628 發表於 23-4-27 02:38
如果用孭帶去唔去到廁所?好驚阿⋯第一次自己帶BB出去

以我經驗就算帶bb車我都去唔到廁所,因為冇人睇住會佢。
育嬰室爆唔爆都係睇時間地點,越晏越多人,你可以上網search 設備好啲的育嬰室。

大宅

yukichui628 發表於 23-4-27 02:51
你好勁阿!咁出面育嬰室係咪好爆?我仲要中間埋身餵一次(emoji)我原本諗住我B坐BB車會舒服啲⋯如果遇上無 ...
星期六日少少爆, 我自己做法係去冷門育嬰室 (政府設施果D) 通常都冇人用...不過鎖門, 要叫實Q開門

別墅

用孭帶方便d

男爵府

2024年龍年勳章

yukichui628 發表於 23-4-25 17:05
黎緊星期日要帶5個月大BB出去,車程都遠(上水去尖沙咀),會搭地鐵,想問用BB車定揹帶好?入餐廳會唔會好 ...

我去咁遠一定攞車 搭地鐵跟本全程唔洗制樓梯

子爵府

上水去tst點解唔270a巴士嘅,bb有機會上車就訓。

火車上落要搵lift都煩,依家火車都多人架,推車唔多方面。

用孭帶我去唔到厠所,所以得自己一個嘅話,事前飲少d水,我都好擔心急尿。。。推車嘅話,都有機會可以推入殘厠,不過我未試過。

育嬰室有d都幾full要排隊,今日去新城市,有4間育嬰室都full,要等一陣,上次去home square同屯門市就唔駛等,睇彩數

複式洋房

awless 發表於 23-4-27 11:11
星期六日少少爆, 我自己做法係去冷門育嬰室 (政府設施果D) 通常都冇人用...不過鎖門, 要叫實Q開門
...

係喎,唔記得咗仲有政府設施

複式洋房

pky726 發表於 23-4-30 00:44
上水去tst點解唔270a巴士嘅,bb有機會上車就訓。

火車上落要搵lift都煩,依家火車都多人架,推車唔多方面 ...

未試過帶BB搭咁耐巴士,有啲驚

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊