想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

D

複式洋房

我黎緊都會第一次見遺傳科,因為驗到有染色體結構問題,曾經做過一次引產,之後轉介去QM排IVF-PGT隊

別墅

Saihongmm 發表於 23-4-28 15:00
我黎緊都會第一次見遺傳科,因為驗到有染色體結構問題,曾經做過一次引產,之後轉介去QM排IVF-PGT隊 ...

辛苦了 hug and thanks(emoji)(emoji)

複式洋房

NikkiChu09 發表於 23-4-27 13:49
大家好,請問有人有經驗嗎?我應該問啲咩同驗咩血同做咩檢查呢?

我兩次小產 一次化學性懷孕

你係咪有夜訓習慣?

別墅

ATcheers 發表於 23-5-1 21:46
你係咪有夜訓習慣?

有…

大宅

Saihongmm 發表於 23-4-28 15:00
我黎緊都會第一次見遺傳科,因為驗到有染色體結構問題,曾經做過一次引產,之後轉介去QM排IVF-PGT隊 ...

我同你有相同經歷,但係睇過醫生都唔建議需要做PGT
想問下你係咪已經肯定左上一次染色體問題係遺傳?

複式洋房

回覆 janjane_ 的帖子

上次懷孕做T21,發現胎兒染色體數目吾正常,之後係QE抽胎絨毛,仲有抽左我同c6血驗,報告發現胎兒染色體異常非偶發性,QE話之後懷孕,相同情況出現機會較高,直接寫轉介信比我排IVF PGT隊

複式洋房

回覆 NikkiChu09 的帖子

安排左幾時見醫生?我同c6 3月見過QM遺傳科 (不是for IVF),當日我地講左雙方家人背景同病歷,醫生會評估是否同遺傳相關。另外醫生建議我哋抽血做expanded carrier screening (要自費),我哋有做到

別墅

ATcheers 發表於 23-5-1 21:46
你係咪有夜訓習慣?

請問係咪有聽聞關事?(emoji)

別墅

Saihongmm 發表於 23-5-3 00:38

安排左幾時見醫生?我同c6 3月見過QM遺傳科 (不是for IVF),當日我地講左雙方家人 ...

請問轉介去排QM IVF要再等幾耐? 我將會下個月係QE見生育醫生(冇ivf),兒童醫院見遺傳科醫生。上次小產,qe 第一次抽血,佢話ANA有輕微超左,今個月會抽第二次,如有超,先當確診,不過唔知公立會點跟

複式洋房

我2月頭返QE聽報告,當日醫生寫左兩封轉介信比我,一封係預約兒童醫院遺傳科,另一封係排QM IVF PGT隊,我之後係HA Go預約IVF,大概2星期內收到QM電話,安排黎緊5月中見IVF遺傳科醫生

別墅

Saihongmm 發表於 23-5-3 12:42

我2月頭返QE聽報告,當日醫生寫左兩封轉介信比我,一封係預約兒童醫院遺傳科,另 ...

謝謝你 都祝你成功♥️

複式洋房

NikkiChu09 發表於 23-5-3 09:37
請問係咪有聽聞關事?(emoji)

夜訓,精子卵子質素下降

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/20163/%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E6%B3%A8%E6%84%8F-%E8%A6%8F%E5%BE%8B%E7%9D%A1%E7%9C%A0%E5%8A%A9%E7%94%9F%E8%82%B2-%E7%A0%94%E7%A9%B6-7%E5%B0%8F%E6%99%82%E7%9D%A1%E7%9C%A0%E4%BF%9D%E7%B2%BE%E5%AD%90%E8%B3%AA%E9%87%8F

別墅

ATcheers 發表於 23-5-6 22:31
夜訓,精子卵子質素下降

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/20163/%E5%A4%AB%E ...

都會開始早啲訓做啲運動,希望身體好啲,不過老公要番shift 唉

別墅

NikkiChu09 發表於 23-4-27 13:49
大家好,請問有人有經驗嗎?我應該問啲咩同驗咩血同做咩檢查呢?

我兩次小產 一次化學性懷孕

D

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊