自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2018復活節勳章

謝謝各位留言,十分感謝你哋資訊,今早再度個數冇超了,未來都會努力控制飲食,可以因為我脚傷冇煮飯幾個月老公食街外野多咗,其實平時佢活動量好足,一日至少行二萬步,甜食好少,甚至無,我會響減澱粉質方面落手,再次多謝各位

想請問一下,我真係唔識,好想有人教下我

老公今日在飯後四小時篤手指驗血糖有8.4

問題:
1.佢依家咁度數係咪算有糖尿病?
2.定係要空腹早上再驗先準?
3.係咪要即刻睇醫生?睇咩醫生?普通家庭醫生可以嗎?
4.係唔係要去排政府專科?需要醫療轉介信嗎?可以講解一下個流程嗎?

十萬擔心,又唔知點處理好,希望有人教下我
attach0/tmp/php5gSQPd

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

附圖
attach0/tmp/phpTAb3Dg

珍珠宮

losttoa 發表於 23-4-27 20:12

8.4算高,內科醫師林芷伊指出,糖尿病與糖尿病前期的檢 測很簡單,只要做血液檢查即可。空腹血糖正常 值應該小於100mg/dl;如果是100-125mg/dl之 間,屬於糖尿病前期;126mg/dl以上,就是糖尿 病。若以反應過去三個月平均血糖的指標「糖化 血色素 (HbA1c)」 來看,正常值應該是5.6;5.7 到6.4之間為糖尿病前期;超過6.5為糖尿病。

珍珠宮

回覆樓主:

預約政府普通科門診睇就可以了。
量血糖是早上8小時空腹,標準4-6.
餐前量和餐後2小時量(餐後是由第一啖飯開始計兩小時)
樓主8.4這個可當隨機血糖值。
是要去睇醫生的,不過如果只係糖尿病,又不是嚴重,政府唔會轉介專科,會在普通科門診覆診攞藥。糖尿病控制得好,在現今醫療係無大問題,當然唔理就大件事了。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

謝謝各位留言,十分感謝你哋資訊,今早再度個數冇超了,未來都會努力控制飲食,可以因為我脚傷冇煮飯幾個月 ...

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

參考下!
attach1/tmp/phpdkDEvo

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

早上空腹8小時以上、測試兩個早上、先唔好咁擔心~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

宜家book吾到政府門診

揾個普通私家醫生,寫封轉介信,去自己就近醫院專科交信、住址証明比姑娘

睇吓你區人口老化程度,可能等好耐,交信前可以問姑娘大約排幾耐

排到你見醫生大check 一次睇下真係乜嘢問題,糖尿指數咁高,再見營養師

子爵府

方法一:有錢又真係好擔心,就直接睇糖尿科私家,直接叫佢check醣化血色素,即時乜都知晒,跟住就會俾意見你(當然如果約早上Booking,可以抽空腹血糖)

方法二:睇政府,首先去排街症,見完醫生佢會叫你去護士站拮手指,你預計第一次係唔會有結果嘅,但係會安排你驗空腹血糖。如果空腹血糖嘅指數都高(我嘅經驗係多過六)會安排你做「兩小時飲糖水測試」,即係先刷空腹血糖,然後要你飲兩杯糖水,再check血糖,再見醫生。如果糖水測試都唔理想,就應該會開藥,最普通最普通嘅藥,然後叫你戒口做運動。會幫你開血糖簿仔,每一次複診嘅時候先去護士站拮手指。成個過程歷時半年。

子爵府

金黑街矇 發表於 23-4-27 21:15
方法一:有錢又真係好擔心,就直接睇糖尿科私家,直接叫佢check醣化血色素,即時乜都知晒,跟住就會俾意見 ...

呢個係我COVID爆發之前嘅經驗,我唔知而家會唔會資源比之前緊絕。至於要睇政府專科,都要頗嚴重先會有得睇,我爸爸就係,都因為試過血糖高直入急症室,當然一打針就OK啦。

COVID之後我轉左睇私家,因為果時真係好難book 。同埋私家嘅藥真係迅速見效,佢哋嘅理論有少少同政府唔上堂,佢哋係話首先保護咗腎臟同心臟(所以要即食藥)然後再調校生活(飲食、運動)當然啲藥好貴,亦都賺你好多不過我亦好欣賞我舊私家醫生嘅一句嘢「如果會控制到生活習慣,就唔會嚟睇我」即係例如出街日日中午食飯,我發現如果想有一餐$50以下,根本多數血糖超標

子爵府

如果係飯後8.4 ,都好睇你個餐係乜嘢飯

例如食粥會即時飆升得好快好高,但係亦落得快(所以食粥好快肚餓)。最大傷害係咖喱飯,汁內脂肪及糖加上澱粉質,會令血糖長時間高企,內臟造成傷害,另外仲有糯米雞、比較多油嘅排骨飯,都有類似嘅情況。

食麵包亦係好差,精煉麵粉嘅麵包亦會好多糖,例如雪山叉燒包、腸仔包,係唔得嘅。但係唔係唔可以食麵包,食全麥包加適當餡料,例如我係半片脫脂芝士、煙三文魚、椰菜三文治,令我血糖唔係好高而且好飽,好俾到即時嘅滿足感

另外篤手指其實唔算好準確,你隔好短時間再吉,可以相差「1」,糖尿護士話係正常。

希望幫到你

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

YouTube 呢個頻道講解糖尿病好詳細
深入了解多啲對個病認識
逆轉糖尿病,飲食改善,運動增肌
冇糖尿病都可以認知多些
飲食對身體傷害有幾大
愈了解愈幫到自己和身邊人
要確定是否糖尿病
有三個數值要計算
除咗血糖仲有糖化血色素
仲有個數值我唔係好記得係啲咩
恐懼來於我哋認知太少
多認識個病,由預防做起

https://youtu.be/DvndvV0k8Kw
attach0/tmp/phpdADTXt

大宅

回覆樓主:

餐後4小時有8,都唔太理想,減少食碳水

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明早再測過!
減重,飲食要選擇!

大宅

回覆 losttoa 的帖子

首先唔好擔心, 你測量的方法, 個錶的準確度, 食物的影響樣樣都唔知, 估估下自己嚇自己無咩意思.

最簡單首先去睇家庭醫生 (一般西醫), 同佢講個情況想驗血做檢查, 醫生多數會寫紙比你去化驗所, 驗血糖 / 血脂 / 膽固醇 / ....其他野 / 指數就睇醫生根據情況判斷建議... 驗完醫生會再同你講報告, 睇下咩事先再決定要點處理, 成件事有限錢.

至於政府, 呢種 "輕症" 唔知要排幾多年先見到醫生...

公爵府

金黑街矇 發表於 23-4-27 21:15
方法一:有錢又真係好擔心,就直接睇糖尿科私家,直接叫佢check醣化血色素,即時乜都知晒,跟住就會俾意見 ...

大宅

度下空腹血糖先。順便度埋自己。可睇吓部機度數是否正常。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊