自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

別墅

朋友做緊份幾萬蚊工
career path唔錯,仲有得升
同佢傾計,佢話想30歲前離開香港
我都驚訝佢捨得放棄高薪
佢話香港太辛苦
外國會舒服d
我想理性討論下外國做野係咪都注重
work-life balance多d

子爵府

BK Milk勳章

rightiming 發表於 23-4-29 15:59
朋友做緊份幾萬蚊工

平時會同澳洲同事work,
在收工/放假時間,唔係死人冧樓,佢哋唔會覆;冇人會OT。

佢地普遍住近郊/唔係downtown,要花多時間番工 (公共交通工具)。

係咪好過香港?見仁見智,各人需要唔同

子爵府

朋友做緊份幾萬蚊工

我姑姐移民英國倫敦五十年,仔女都係倫敦土生土長,佢有三個仔女,有兩個喺倫敦大學畢業,都要返香港搵工,因為華人喺英國,根本係被嚴重歧視,佢哋畢業之後都搵唔到好工,但一返香港就升價十倍,一個入咗美資公司做高層,年薪過百萬,一個入咗香港投資銀行做,年薪幾百萬

佢哋兩姊弟異口同聲話,喺英國倫敦連屎都冇得食,返到香港就一片天

百分百真人真事

大宅

baby668 發表於 23-4-29 16:12
我姑姐移民英國倫敦五十年,仔女都係倫敦土生土長,佢有三個仔女,有兩個喺倫敦大學畢業,都要返香港搵工,因為 ...

其實外國歧視問題都幾嚴重

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

儲唔夠錢退休仲辛苦、年輕時努力、中老年時收成~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

ceciyin 發表於 23-4-29 16:14
其實外國歧視問題都幾嚴重

佢哋已經係土生土長英國人,講流利英語,但係一樣係當地受到嚴重歧視,如果佢哋冇料,返到香港就唔會過個年薪百萬以上,但係英國一直都搵唔到好工

所以好諷刺,依家好多youtuber吹噓到英國點樣易搵工,仲吹到份份都係筍工

真係信佢一成雙目失明

象牙宮

回覆樓主:

我諗睇地方,不過外國真係好少會ot,人工待遇都係睇人,鬼佬見你當地出世又好d咁!我親戚曾經黎香港搵錢,但太辛苦,都係決定要命唔要錢

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 23-4-29 16:16
佢哋已經係土生土長英國人,講流利英語,但係一樣係當地受到嚴重歧視,如果佢哋冇料,返到香港就唔會過個年薪 ...

冇話冇工嫁,去超巿收銀都係工

象牙宮

佢哋已經係土生土長英國人,講流利英語,但係一樣係當地受到嚴重歧視,如果佢哋冇料,返到香港就唔會過個年薪 ...

勞動工作,鬼佬唔願做,寧願要放假,咪高人工d囉!未必係假,我識人係英國做車行,做倉務,真係人工高過香港

珊瑚宮

回覆樓主:

睇咩工
呢個星期同外國返來探親的親戚食飯,佢係外國係大公司做, 高職位, 就係返到香港就要就當地時間開會, 即由下午到凌晨。
下星期會去大阪, 佢都話有一半時間在酒店工作。

子爵府

黃二少奶 發表於 23-4-29 16:27
冇話冇工嫁,去超巿收銀都係工

當年姑姐個仔,就係搵唔到工,被逼喺麥當勞做,中國人要喺當地搵食,基本上好工都唔輪到佢,佢哋只會請白皮豬

重點唔係佢冇料到,只係佢係黑頭髮黃皮膚,所以佢哋嚟咗香港十年,都冇再返英國嘅打算,飛返去都只係探望我姑姐

伯爵府

朋友做緊份幾萬蚊工

你肯袋少D咪舒服D,在香港都得啦。
我朋友在香港教琴時一日7個學生,一星期教足7日,去到英國一個星期先得7個學生,梗係舒服啦。
跟本標準都唔同如何比較。

珍珠宮

外國歧視華人係真,同一樣材料,佢都係會提攜白人多過華人
我自己屋企人係外國工作,佢人工係高,不過都一樣遇到不公平既事

伯爵府

英國土生土長,但係香港打工係咪都要交英國稅?

大宅

回覆樓主:

外國勤力做咁多黎做咩,白做, 交晒稅

琥珀宮

朋友做緊份幾萬蚊工

大部分工種係
不過搵唔搵到工係另一回事

大宅

我認為每度都會有歧視。
最重要尊重當地文化,你尊重人,人哋邊得閒歧視你呀!

水晶宮

筍唔筍見人見智,可能工時無咁長,工作量無咁多,啲人就覺得係筍啩

伯爵府

taiming 發表於 23-4-29 16:40
英國土生土長,但係香港打工係咪都要交英國稅?

如果不在英國住就不用交,但一樣冇福利,例如子女讀大學一様要交International fees亦冇pension, 英國佬邊會咁苯,係香港先咁鬆手。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

cbeyond 發表於 23-4-29 08:29
睇咩工
呢個星期同外國返來探親的親戚食飯,佢係外國係大公司做, 高職位, 就係返到香港就要就當地時間開 ...

好多朋友都係咁,但佢地當WFH 唔扣大假。做好手頭上d 野就得。

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊