自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

olkan 發表於 23-5-1 12:43
如去日本旅行,職員好多都聽唔明英文,普通話,廣東話等語言,佢哋都盡量用身體語言/畫公仔又 ...

但呢度某啲人轉移視線,去咗口音、客人唔checked 單嗰度,真係睇唔出咩邏輯

男爵府

Prosperous 發表於 23-5-1 10:25
自問買嘢食, 畀完錢就等食, 冇幾多次會特登 check 下張單, 唔好講買咖啡冇預佢咁簡單都溝通唔到, 我試過唔 ...

我係覺得件事好假呀。睇對話係order 拎走,呢d買外賣有張單響度等,係真的話拗緊凍定熱就已經拎住張單黎拗啦。仲會再等店員話有第四杯先發現。同埋叫野食我會對單架,點知有無落錯,自己唔對單落錯左無仇報。

伯爵府

2024年龍年勳章

waterlilymonet 發表於 23-5-1 12:50
係嗎?即場check 單向店員指出落錯就唔會有之後凶惡語氣、同西人客人恥笑內地客人嗎?

香港服務業素質差 ...

我覺得兩邊都有唔啱
但唔需要放大到係歧視大陸人

伯爵府

2024年龍年勳章

VickyCY 發表於 23-5-1 12:53
我係覺得件事好假呀。睇對話係order 拎走,呢d買外賣有張單響度等,係真的話拗緊凍定熱就已經拎住張單黎拗 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

yeung_ma 發表於 23-5-1 11:57
客人付錢之後, 不看單據 ?

不看單有幾出奇?我就成日都不看前幾日在日本買飯,叫左3個飯,因為是food court, 得兩個人去拿,我們以為佢比住兩個我們先,轉頭再去拿第三個飯,點知返轉頭都無第三個飯,再看返張單,原來只order 左兩個

伯爵府

我都覺好假,如收了4杯錢,內地遊客會唔知?當知攪錯時起碼都望吓張單卦?

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

olkan 發表於 23-5-1 12:43
如去日本旅行,職員好多都聽唔明英文,普通話,廣東話等語言,佢哋都盡量用身體語言/畫公仔又 ...

依家用google translate 了 或者ChatGPT 了

公爵府

即係我一個人買四杯珍珠奶茶,店員要問「小姐你真係要四杯?」先至叫有服務態度?

店員都冇直接講歧視的說話,嘲笑真係任佢噏,上到庭告歧視都唔會入….

文化差異,接受唔到其他文化,真係唔好出國,留喺自己地界吧!

男爵府

Bbpig2014 發表於 23-5-1 00:37
我普通話好吾掂, 如果再加上口音, 真係有可能聽左「四冰」!

補充:平心靜氣想像吓, 對家用普通話說「三杯 ...

發音相差好遠喎,咁都理解錯,普通話真係好弱。

連咁基本普通話都唔識,做點餐其實唔係好稱職。

而且而家唔係點錯餐嘅問題,係態度及是否刻意整蠱人嘅問題。

當然,呢件事是真是假,我哋不在場都唔知道。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kittylam 發表於 23-5-1 01:11
好難相信做服務業普通話可以唔識分三同四 ,要求低成咁?
...

香港服務業不講服務的,連銀行Teller服務都低落,哩啲唔係要經過培訓的嗎?定因為請唔到人,服務業不再講服務

男爵府

CrabPincers 發表於 23-5-1 13:38
不看單有幾出奇?我就成日都不看前幾日在日本買飯,叫左3個飯,因為是food court, 得兩個人去拿,我們以為 ...

未出事前唔check單唔出奇,但凍同熱都唔啱,明明有張單都仲係唔睇單齋用把口講就奇。似無放個full story出黎,就咁引左一堆人去鬧間舖。根個原post講法,你去買一個人買兩杯野飲店員唔問你都係錯,到底係間舖衰定係個客west都好難講。

男爵府

小肥兔 發表於 23-5-1 08:52
類似情形我都遇過, 有些店員真係幾差, 早前去某店買洗頭水, 某牌子買兩樽有特價優惠, 排隊比錢時, 前 ...

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-5-1 00:37
我普通話好吾掂, 如果再加上口音, 真係有可能聽左「四冰」!

補充:平心靜氣想像吓, 對家用普通話說「三杯 ...
我普通話都極差,都唔會聯想到四冰啦!

男爵府

waterlilymonet 發表於 23-5-1 12:50
係嗎?即場check 單向店員指出落錯就唔會有之後凶惡語氣、同西人客人恥笑內地客人嗎?

香港服務業素質差 ...

真假都唔使理?

珍珠宮

Bbpig2014 發表於 23-5-1 01:32
原來吾識、聽吾明, 就會收到咁多主觀評擊, 包括「聽力有問題」!
唔識唔明更加要同客人再次Confirm, 連用手勢去確認都懶?正如你去日本旅行,職員英文唔好都會用手勢加圖片再確認啦!咁都唔做問題梗係係職員到啦!

子爵府

Bbpig2014 發表於 23-5-1 12:37
JM, 我二樓就係話假如係語言引起嘅問題, 未來一定好多衝突, 因為政府自去年7月l日起, 各渠道都招大陸人來, ...

咁你都唔好講什麼溝淡,衝落嚟之類,外勞係因為香港勞工市場上問題。再者,囗音問題全世界彼彼皆是,英國人都唔係聽得好懂蘇格蘭口音,台灣人未必聽得閩南話一樣。 良好態度已經解決所有聽同講嘅問題

公爵府

2024年龍年勳章

olkan 發表於 23-5-1 00:49
普通話三杯,最多迷聽錯「生杯」,「深碑」,點會變四杯。
最離譜係話有個外國人(不知哪國)~
問店員係咪講緊日語???

我們三個人點了三杯
wo men san ge ren dian le san bei
為什麽你收了四杯錢
wei shen me ni shou le si bei qian

好似日語嗎

子爵府

回覆樓主:

唔覺有幾多內地人歧視香港人。返親去內地消費都好好服務。香港啲服務就經常食咗屎一樣,對本地人都差何況對內地,的確有不少香港人歧視內地遊客。所以呢新聞唔覺得假,自己知自己事,睇bk都知幾多人歧視內地人,何必狡辯。不過我覺得服務業就應該專業些。不過香港服務業向來不專業,無咩期望。

大宅

唔好話歧視大陸人啦,有時d餐廳唔休做,本地人都串啦,明明落咗order 咁咁咁,嚟錯咗又話係我講錯,咁都無計,有時唔使睇太多小紅書,拍哂片我咪可以持平去討論,佢又唔即時投訴,口同鼻拗,我想講,我仲試過係街到俾大陸人問路/係無印良品問我貨品擺係邊,一句直接普通話講:尖沙咀在哪?莎莎在哪?不好意思/請問都無句,答完就轉頭走,痴痴地,香港d阿伯問野都唔會咁老馮

珍珠宮

回覆樓主:

其實有無歧視自己心知!
如果無le個問題,唔會咁多內地博主中意來港,拍片測試港人對普通話客嘅反應~
事實依加好多人係睇唔起內地遊客,咁其實都係黃皮膚,自己去到外國又俾人睇唔起,真係唔明有對狗眼有咩咁沾沾自喜~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊