自由講場

跳至

首頁
12345...29

尾頁

別墅

Wishsss 發表於 23-5-2 11:52
開支大瘋狂碌卡呢啲更加唔好幫
佢老婆有冇返工呀?
你呢個阿哥真係畀父母縱壞了

佢老婆有返工,兼職,佢有個仔要照顧,晚上要煮飯,所以返兼職揾不多。。。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

唔幫,因為一定有下次
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

別墅

vvkennis 發表於 23-5-2 11:53
如果有迫不得已的苦衷,我相信佢早就如實相告,何需收收埋埋?收收埋埋都離不開幾個原因。
你話佢已婚,咁 ...

大嫂知,阿哥話大嫂都有幫佢還少少。。

公爵府

airhei 發表於 23-5-2 11:46
呢度既人日日講飲講食,一話去到借錢,馬上落閘

有能力自己飲飲食食完全冇問題,講借錢即落閘都好正常,自己辛苦錢仲乜要借俾人

翡翠宮

畀面勳章

欠銀行錢可以做債務重組,不用幫佢還,你話欠大耳窿錢俾人上門淋紅油恐嚇,連累其他家人,先有需要考慮幫唔幫佢。
日日是好日

珊瑚宮

2024年龍年勳章

鞦韆 發表於 23-5-2 11:44
佢不肯講,其實我都不知乜原因欠銀行十幾萬,現在銀行給機會佢延期半年還錢,但佢人工低,就算分期都根本 ...

唔肯講就唔幫

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

airhei 發表於 23-5-2 11:46
呢度既人日日講飲講食,一話去到借錢,馬上落閘

如果知道咩原因欠債,例如必須嘅支出(醫病),而我有能力,我會幫。
樓主話呢個數係佢全部積蓄,同其他飲飲食食嘅 jm,有可能唔同經濟能力。
樓主阿哥講唔出原因,唔應該隨便借,借錢比理財不善嘅人,係害咗佢,真係關心佢,應該睇吓點改善佢嘅理財能力。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

佢不肯講,其實我都不知乜原因欠銀行十幾萬,現在銀行給機會佢延期半年還錢,但佢人工低,就算分期都根本 ...

唔肯講原因,我唔會借。

侯爵府

鞦韆 發表於 23-5-2 11:49
佢不肯講,佢都有家庭,佢開頭透露左少少可能家庭開支大洗費多瘋狂碌卡積埋積埋欠下甘多錢。。。最幣我不 ...

你自己節衣縮食去幫人哋瘋狂碌卡還錢
點講都唔通啦
完全唔需要掙扎

大宅

叫佢債務重組啦,低人工咪還耐啲囉

複式洋房

回覆樓主:

唔幫

水晶宮

回覆樓主:

銀行想收番D錢,好過冇錢收番,
-

伯爵府

十幾萬 責務重組 不難還吧
再大不了破產

翡翠宮

畀面勳章

咩原因都唔肯講,我一定不會幫。求人幫忙,連最基本坦白都做唔到,這個人不值得信任,只係親情勒索。
日日是好日

公爵府

回覆樓主:

債務重組唔得咩? 睇下咩原因
二黎就算幫但唔代表唔洗還,只係親人咪冇息還款,你幫佢15萬,就要佢還番15萬,3-5年還曬俾你咁lo

珊瑚宮

2024年龍年勳章

佢不肯講,佢都有家庭,佢開頭透露左少少可能家庭開支大洗費多瘋狂碌卡積埋積埋欠下甘多錢。。。最幣我不 ...

點解佢自己洗大左就應份要你幫? 俾著我最多拎少少出黎,話自己得咁多,一定唔會拎晒
同埋唔好俾人知你有幾多積蓄,父母都唔好講

男爵府

唔幫!唔好比佢知你有錢,如果唔係會情緒勒索你

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

預左一定一定無得還,過一年半載後再欠銀行20萬,你有錢就慢慢節衣縮食填呢個無底洞啦。

侯爵府

環保接龍勳章

你哥唔係因病使多咗的話,
唔會借錢俾佢.
做債務重組.
晚上假日揾份兼職.
而家侍應都有60-70/小時.
十零萬唔難還清.
你今次幫佢, 佢下次又再借.
只會無限輪迴.

別墅

工程進行中 發表於 23-5-2 11:51
唔講清楚 更加唔幫
借錢都要清清楚楚 知佢咩事先可以改善問題
銀行有得甘樣延期半年還?甘點解唔分期去還 ...

是分期還,給半年時間佢。。但分期佢都還不起

首頁
12345...29

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊