自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

4月30日搭直通巴由荃灣去落馬洲$40一個人,40分鐘到。朝早9點上車得10個人左右,前一日準備好黑碼,去到閘機一du就過,都唔洗1秒,過關都唔知有冇20個人。之後行去過一條長天橋,約5分鐘到地鐵站,係支付寶hk的跨境乘車碼做認證就可搭深圳地鐵,又係1秒唔洗就入到閘。

搭2個站去到會展中心站,由於時間尚早,就行住地下街同周邊商場。行到12點,上左酒店睇有冇得early check in,又真係有,職員都好nice,上去休息左一陣就係附近商場搵野食,本身係app度攞左飛,但都要等20張台,於是搵左另一間唔洗等位既食江淅菜,張2人台好大張,like佢大眾點評仲有酸奶送,樣樣餸都好好食,埋單港幣286。

attach2/tmp/phpUSwHsE
attach3/tmp/phpnvav25
attach4/tmp/phpQ5SVCx
attach5/tmp/phphM1JdZ
attach6/tmp/php8HA0Oq

大宅

食完行左陣商場就到下午茶時間,想買手搖飲品,但用app買比唔到錢,因要有內地銀行提款卡先得,而walk in 買要等好多個號碼,最後搵到間較少人既coffe shop,叫左個蛋糕set同一杯飲品港幣116。Hea完之後又行多陣商場就去食晚餐,選左附近既貓爪燒肉,app內攞飛排隊,叫左1個拼盤、1碟肉、1個飯同1個菜,明明係2人份量但夠3個人食,個飯12蚊,以為係1碗仔,點知佢攞個電飯煲出嚟,係2碗既份量。埋單港幣312,全程有職員幫你燒肉,好正。
attach1/tmp/phpnPFNia
attach2/tmp/phpnkYx76
attach4/tmp/phpnRHCW3

別墅

平靚正

子爵府

回覆樓主:

請問邊app可以攞飛等位啊?

水晶宮

51唔多人?

公爵府

2024年龍年勳章

veronica12 發表於 23-5-2 13:45
4月30日搭直通巴由荃灣去落馬洲$40一個人,40分鐘到。朝早9點上車得10個人左右,前一日準備好黑碼,去到閘 ...

我又係30/4出發經落馬洲過關~

我冇你咁早, 我2點幾先過關,
約咗人喺HOP天地食潮汕大目牛肉火鍋,
之後去行壹方城~

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23668460&extra=page%3D1

大宅

第二日起身去食早餐,本身酒店包左樓下早餐店既早餐,但落去睇完興趣不大,就去左出面搵其他野食,去左burger king食,呢個就一般。食完去酒店check out,再去行商場,去左奈雪之茶買嘢飲,個時先10點幾,得一兩台客,所以好順利買到。係店內hea到11點半就係同一商場食火鍋,間店都好受歡迎,一早已坐滿7成。我哋點左3碟肉,6粒丸同1個菜,不過呢間d肉比較碎濕濕,埋單港幣197。

由於食完唔太滿足,我食到一半就攞飛等位,係卓悅中心蔡瀾港式點心,我地係坐出面,叫左幾個點心,都係好好食,仲送左山楂汁,埋單港幣120。

食完又行多陣商場就搭車返香港,2:20係深圳上地鐵,3:30已返到荃灣

attach1/tmp/phpx5RGqB
attach3/tmp/phpckY1uL
attach4/tmp/php7lhEzV

男爵府

睛靈勳章

hasting 發表於 23-5-2 13:53

大眾點評、美团

大宅

美味不用等

大宅

chocolatebean 發表於 23-5-2 13:55
51唔多人?

落馬洲唔多人,福田既商場就好多香港人

伯爵府

veronica12 發表於 23-5-2 13:45
4月30日搭直通巴由荃灣去落馬洲$40一個人,40分鐘到。朝早9點上車得10個人左右,前一日準備好黑碼,去到閘 ...

仲要黑碼咩?我剛上完~冇用黑碼啦

大宅

珠氏家庭 發表於 23-5-2 13:59

壹方城好行嗎?我冇行去個頭

大宅

珠氏家庭 發表於 23-5-2 13:59

你2點幾過關多唔多人?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

大宅

tungking 發表於 23-5-2 14:04

尋日仲要du啊,你邊個關口?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tungking 發表於 23-5-2 14:04
要,可能你嗰段時間人多先免黑碼放行咋

水晶宮

聽c6話,微信公衆號搜「美味不用等」

大宅

謝分享,想問alipay hk付款得唔得?

大宅

Jm冇介紹錯,深圳餐廳真係又平又好食服務又好,坐得舒服,會問你有冇買優惠卷,唔會黑你面。不過我普通話好麻麻,有時會聽唔明佢哋講咩,佢地都好nice,知我聽唔明有啲會轉講廣東話

大宅

Lucaskwong9278 發表於 23-5-2 14:10
謝分享,想問alipay hk付款得唔得?

可以,我9成都係開alipay右下角付款碼比佢du

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊