烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問你哋會點樣整番薯,烚定係蒸定係烤,定係氣炸?

想問邊種做法最好味?

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Iris.MAMA 發表於 23-5-3 22:45

想問邊種做法最好味?

烚完再焗

大宅

回覆樓主:

我會蒸

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有時間就光波或者烤焗
冇時間就蒸

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

烚的話,味落咗去水度。我係蒸或焗,兩者比較下,焗好食過蒸,但時間長。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

想問邊種做法最好味?

我會整蕃薯糖水或白烚。另外會原個焗/氣炸,亦有切條氣炸。原個焗或氣炸好食,似煨蕃薯。氣炸蕃薯條好易整得太乾,縮水又縮得勁。

從來冇諗過蒸,係咪刨皮切開幾份咁蒸?

複式洋房

想問邊種做法最好味?

氣炸

複式洋房

kaheiboy 發表於 23-5-28 17:02
烚完再焗

烚完再焗係咩玩法

複式洋房

rose-mag 發表於 23-5-31 03:58
烚的話,味落咗去水度。我係蒸或焗,兩者比較下,焗好食過蒸,但時間長。
...

蒸或者服會好過烚,啲營養會喺烚水中冇晒

複式洋房

granja 發表於 23-5-31 07:22
我會整蕃薯糖水或白烚。另外會原個焗/氣炸,亦有切條氣炸。原個焗或氣炸好食,似煨蕃薯。氣炸蕃薯條好易 ...

整成薯條,好有心機聽到都覺得好好味

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

granja 發表於 23-5-30 15:22
我會整蕃薯糖水或白烚。另外會原個焗/氣炸,亦有切條氣炸。原個焗或氣炸好食,似煨蕃薯。氣炸蕃薯條好易 ...

蒸的話,切開一半會快D熟,唔切都得,我擦洗乾淨D皮,連皮蒸,蒸完可以連皮食埋。焗蕃薯我屋企人都係連皮食,D皮好好食,又有纖維質。我99焗蕃薯係用錫紙包住焗,低火焗好多個鐘,真係超級好食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Iamsuperstar 發表於 23-6-1 23:58
烚完再焗係咩玩法

唔洗焗咁耐,同樣香甜(日本節目教嘅)

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

今日光波
細條的蕃薯45分鐘220度
attach0/tmp/php12v4Nl

別墅

我在網上見到用氣炸,200度/20分鐘,攞出來浸一浸凍水,再200度/20分鐘,完全唔乾,好似糖心咁,好好食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊