自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

唔會

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

唔會

珍珠宮

zero66 發表於 23-5-4 18:17
安唔安全呢?

會,從來唔拎

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

華妹妹 發表於 23-5-4 19:46
passport唔係一定要跟身咩?等於身份證喎。
我試過在日本,阿sir要睇我證件,如果我當時冇戴,可能當左我偷 ...

我都試過,同行朋友老公俾警察查證件,佢就係放左喺酒店,差d要拉佢番派出所。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

唔會

珍珠宮

iamiam 發表於 23-5-4 21:37
會,從來唔拎

咁咪等於喺香港冇帶身分證出街囉,唔怕㗎?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

珍珠宮

kikiboy 發表於 23-5-4 21:49
咁咪等於喺香港冇帶身分證出街囉,唔怕㗎?

台泰日澳加冇事

侯爵府

回覆樓主:

試過係意大利比人搶手袋,好彩passport 當時放咗係旅館櫃檯keep住,咁先煩少樣!

複式洋房

zero66 發表於 23-5-4 18:17
安唔安全呢?

no

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔會, 除非去沙灘/浮潛, 唔係一定跟身

伯爵府

慣左跟身
萬一有咩突發時可以隨時離開

子爵府

唔會

男爵府

一定唔會!
有心開一定開到

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

跟身,是非必要情況唔可以跟身放locker鎖起

大宅

shobi 發表於 23-5-4 22:12
試過係意大利比人搶手袋,好彩passport 當時放咗係旅館櫃檯keep住,咁先煩少樣!

...
可以放係防盜貼身腰包,我通常放passport、後備信用卡、一部分錢係腰包。

意大利據我所知法例規定要帶passport正本係身。雖然係有人話帶印影本係身就算。

子爵府

回覆 zero66 的帖子

如果去英國果d -定鎖,因為太多賊仔,俾人偷咗仲麻煩,幾個月前有朋友係英國玩比人偷左銀包passport,12點幾去差館,竟然有3,40 人報案,全部都係比人偷袋,銀包,警察叫佢以後passport 吾好再跟身啦!

侯爵府

CathyLss 發表於 23-5-5 00:04
可以放係防盜貼身腰包,我通常放passport、後備信用卡、一部分錢係腰包。

意大利據我所知法例規定要帶pass ...

當時03年,係旅館要我留低櫃檯,當時諗住附近行吓,我不嬲證件跟身!

大宅

shobi 發表於 23-5-5 00:42
當時03年,係旅館要我留低櫃檯,當時諗住附近行吓,我不嬲證件跟身!
明白,咁可能佢地未登記完你D資料,都見過有人話住宿keep好耐都唔俾返passport佢地。

我都係鍾意正本跟身。副本就儲係email度。

琥珀宮

ilovepizza 發表於 23-5-4 18:44
去旅行一定跟身,一嚟要退稅;二嚟萬一有咩事要確認身分(等同出街帶身分證一樣)
...

Agree,外遊Passport 一定要跟身。有大事發生,無passport 會麻煩

大宅

我最近去旅行有擺係保險箱,不過發現原來好易唔識用就開唔反,即刻勁驚,去lobby 同職員講啦,個經理叫個清潔姐姐上黎幫我開返,其實佢地有master password 開到,所以睇你點諗,每個人都開到就唔安全,咁點解我會想擺酒店,因為我去曼谷,驚俾人搶袋會連passport 都冇埋返唔到香港

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊