自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

複式洋房

生活環境、人事、工作、感情都無變動,又無壓力,點會無啦啦都患上焦慮症?近一年多成日覺得身體有問題,唔係頭痛、腹痛、心拿住拿住(心悸)、周身骨痛又易攰,成日睇醫生左照右照,連腦都照埋,咩事都冇之際,又發現自己搭船(快艇),搭飛機,坐朋友車咩都驚,以前既我會一個人搭飛機去玩,宜家有人陪都驚,三個多小時既機程,我驚到不斷安慰自己,無事既,又無氣流,空姐行黎行去派餐都無特別,唔好驚,翌日我覺得咁樣好唔正常,我上網睇完就懷疑自己患上焦慮症,再去睇醫生,醫生都話我係焦慮症,開左血清素俾我食,點知食完仲多問題,血清素由50mg加到75mg,食左三個月….

大宅

回覆樓主:

要自己放鬆下

子爵府

ManMan826 發表於 23-5-6 16:02
生活環境、人事、工作、感情都無變動,又無壓力,點會無啦啦都患上焦慮症?近一年多成日覺得身體有問題,唔 ...

睇過陳敏兒訪問,試吓食維他命B雜。

男爵府

生活環境、人事、工作、感情都無變動,又無壓力,點會無啦啦都患上焦慮症?近一年多成日覺得身體有問題,唔 ...

精神科藥物要調較
食左唔ok 要同醫生講,再較第二隻或劑量

複式洋房

食左血清素三個月,問題仲嚴重左,腸胃差左,精神到兩點都瞓唔到,到瞓到又多夢又易醒,堅持左一個多月都係咁既睡眠質素,按摩,香氛,中醫都試過都瞓唔到,最後食左退黑激素至瞓到,但依然晚晚發夢,腸胃差左食多左生果益生菌,都無未食血清素之前咁好,醫生話一係食鎮靜劑,但鎮靜劑會有依賴性會上癮,可以的話都唔想食,點解食左藥感覺無放鬆到,心悸仲嚴重左,驚既依然都完全無改善,我未食藥之前都淨係搭快艇搭飛機至驚,食左仲辛苦左,我應該轉藥定唔食呀,我無野緊張點可以再放鬆呢,運動又做埋,心情又無低落,工照返,但就係個心拿住好驚咁,CT心電圖都做左心臟正常

複式洋房

whyfive 發表於 23-5-6 16:04
要自己放鬆下

其實我都無事緊張,問題都唔知喺邊(emoji)

複式洋房

noel2010 發表於 23-5-6 16:06
睇過陳敏兒訪問,試吓食維他命B雜。

我一路都有食B雜,但幫唔到我:(

複式洋房

^^Hannah^^ 發表於 23-5-6 16:06
精神科藥物要調較
食左唔ok 要同醫生講,再較第二隻或劑量

劑量加左都無用,我諗我要轉藥,但有時諗食左仲衰過未食,想停藥啫….醫生都話試多兩星期都無好轉就要再試其他藥,但適應期會仲辛苦

大宅

我情況同你一樣又係吾知點解無端端有焦慮,食咗血清素之後身體上嘅痛症又會消失,食咗大約十個月之後,問準醫生下自己減藥,但好快身體上又會有不明既不適,例如成個人會發軟,係街一個人會驚,甘唯有加番藥,而家食咗差唔多兩年,我都好想有一日可以唔使靠血清素,重有一樣都好重要,我平時好宅既但如果我去咗街呀,或者即情飛去第度旅行,我身體上就完全冇問題,就好似四月尾我去咗日本旅行,幾日內冇任何唔舒服,旅行前個胃唔舒服咗成個月,旅行期間行得食得訓得,如果情況吾許可做運動啊,行街都ok,大家一齊戰勝病魔(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

我都掙扎緊,食中藥中,又更年期,似有少少抑鬱及焦慮,無力感好重

西藥我D副作用反應好大,我都未組織到件事,只求心境平安

複式洋房

Maggie519 發表於 23-5-6 16:24
我情況同你一樣又係吾知點解無端端有焦慮,食咗血清素之後身體上嘅痛症又會消失,食咗大約十個月之後,問 ...

多謝你既鼓勵,加油!
如果你去玩就無事,咁你似屋企或者工作令你焦慮而你又唔知,你環境轉左就無病發,我調番轉,疫情三年無飛,二月再飛,買左機票到旅程完左都無開心過,淨係識驚,連喺日本行街食嘢都覺得啲野唔好食無咩好買,我就係覺得咁唔正常至去睇醫生,食左血清素令我失眠多夢心悸腸胃差,我想停藥架….我有諗過我唔再飛唔搭快艇咪唔駛再食血清素囉,但屋企人又擔心我唔食再食返會重新適應~

男爵府

你幾多歲?我前嗰排就係有呢種感覺,我係更年期荷爾蒙有啲變化,令到我有呢啲感覺, 睇西醫都唔得, 再睇中醫專針對 女性荷爾蒙 , 食咗一個禮拜中醫 ,好咗好多。

複式洋房

healthymimi 發表於 23-5-6 16:29
我都掙扎緊,食中藥中,又更年期,似有少少抑鬱及焦慮,無力感好重

西藥我D副作用反應好大,我都未組織到 ...

咁中藥對你有冇幫助?我問過中醫,診金$100,每劑藥$120,一個星期都成千蚊,焦慮症唔係小病,如果一年半載咁睇法點負擔呢,所以都唔知點做好…

複式洋房

fanny2014 發表於 23-5-6 16:37
你幾多歲?我前嗰排就係有呢種感覺,我係更年期荷爾蒙有啲變化,令到我有呢啲感覺, 睇西醫都唔得, 再睇 ...

我40歲,未到更年期,到宜家都未知咩事攪到有情緒病,食左血清素既反應令我想放棄,中醫太多,都唔知邊個真係幫到我…

大宅

ManMan826 發表於 23-5-6 16:33
多謝你既鼓勵,加油!
如果你去玩就無事,咁你似屋企或者工作令你焦慮而你又唔知,你環境轉左就無病發,我 ...

我同你講,吾好亂停藥,減藥,之後既情況令你更加唔舒服,我自己試過兩次減藥,之後病發起上黎更辛苦,我對自己有呢個病都好奇怪,我又冇返工,冇小朋友要湊,經濟上冇壓力,連好熟我嘅朋友都奇怪,仲笑話你有咩焦慮呀,但病痛起上嚟就係咁,我哋一齊加油,戰勝情緒病

男爵府

ManMan826 發表於 23-5-6 16:40
我40歲,未到更年期,到宜家都未知咩事攪到有情緒病,食左血清素既反應令我想放棄,中醫太多,都唔知邊個 ...

係呀,其實中醫都係要夾唔夾到,我都睇咗我樓下間中醫睇咗兩次都唔得,有個朋友介紹我去另一區嘅中醫睇,跟住食佢啲藥一路一路慢慢好,所以真係要睇下你撞唔撞得啱。

已刪除用户

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

已刪除用户

回覆樓主:

首頁
12345...14

尾頁

跳至