自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

下圖是連接奧海城一期商場行人天橋。圖1至3是之前拍攝的,我見到雨水管由天花直接排水去樓梯,我以為水管已經廢棄,另有其他排水管排走雨水,未有為意。
今早下雨經過,原來這兩條排水管是正常運作,排放雨水的。見圖4至6。
把雨水直接排放到樓梯,整到樓梯濕晒的設計,有什麼優點?有人看得懂嗎?今日雨勢不大,照片効果不明顯,琴日紅雨這樓梯應該像瀑布。

attach1_sign/tmp/phpYStNpy
attach2_sign/tmp/phpxNJzWp
attach3_sign/tmp/phpsgaMth
attach4_sign/tmp/phpbf7908
attach5_sign/tmp/php0pkMy0
attach6_sign/tmp/phpLYuD6R

Boeing787    發表於 23-5-9 21:45

公爵府

回覆樓主:

唔知咩腦諗出來

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

不是為了慳錢、就是懶~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

2024年龍年勳章

bks2014 發表於 23-5-8 11:53
下圖是連接奧海城一期商場行人天橋。圖1至3是之前拍攝的,我見到雨水管由天花直接排水去樓梯,我以為水管已 ...
係囉, 你話駁去兩邊坑渠凹槽就話啫...係正路中間

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

設計稱為.... 在水中央

瑪瑙宮

bks2014 發表於 23-5-8 11:53
下圖是連接奧海城一期商場行人天橋。圖1至3是之前拍攝的,我見到雨水管由天花直接排水去樓梯,我以為水管已 ...

要黎洗楼梯的

goldpiglet    發表於 23-5-9 08:13
登陸火星    發表於 23-5-8 23:00

侯爵府

回覆樓主:

天才, 唔整好過

子爵府

隔離有扶手電梯和(emoji),住戶好少行呢個位,所以冇人會留意

子爵府

尼啲地濕左好易’冼’ 親

大宅

因為條柱係正中間 ?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

水管要跟柱安裝, 但天橋的柱在天橋中心, 其實係咪天橋建築有問題? 中間d柱應該係天橋兩側

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

又唔覺大問題,圖中樑柱位集中在中央,右左兩邊係無柱位,如果唔用呢種方法,咁垂直去水渠裝係邊?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

beehoneybee 發表於 23-5-8 16:48
又唔覺大問題,圖中樑柱位集中在中央,右左兩邊係無柱位,如果唔用呢種方法,咁垂直去水渠裝係邊?
...

應該有地面排水口接返 d 水。如果設計者認為呢個係戶外,無蓋,咁個設計又好似無問題。

侯爵府

pauline_c 發表於 23-5-8 16:52
應該有地面排水口接返 d 水。如果設計者認為呢個係戶外,無蓋,咁個設計又好似無問題。
...

1,排水管附近冇排水口,d雨水散到一地都係。
2,這條樓梯有蓋的。就係因為有蓋,才需要排水管疏散蓋上面的雨水

把雨水直接排去樓梯,每次落雨都整到條樓梯濕晒,就算設計者係建築設計學系的intern ,無工作經驗,但份設計圖則總需要有上級主管批准呀!
怎會出現這種白痴的設計?

侯爵府

wlea 發表於 23-5-8 16:07
隔離有扶手電梯和(emoji),住戶好少行呢個位,所以冇人會留意

我肯定告訴你:這條樓梯附近沒有扶手電梯
大角嘴天主教小學(海帆道)的學生99%都會用這條樓梯去奧運站。你問任何一個該小學學生或家長就知道係冇扶手電梯

珍珠宮

又真係幾白痴 係屬於私人定政府?

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

左右兩邊先有位做去水,中間唔夠位

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

bks2014 發表於 23-5-8 17:18
1,排水管附近冇排水口,d雨水散到一地都係。
2,這條樓梯有蓋的。就係因為有蓋,才需要排水管疏散蓋上面 ...

你點知個 design 係 intern 做?你係知情人士?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊