自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

語言嘅力量好大,讚美嘅話語可以療癒人,傷害人嘅說話傷疤可以留一世,你地有冇例子可以分享?
我個人嚟講,俾屋企人話過「累事」、「唔得力」、「出唔到嚟撈」等等,以前俾屋企人話過,最近又俾屋企人話過,其實呢啲說話好hurt, 以致有時返返吓工做嘢,一諗起呢啲說話手都震埋,明明無嘢發生,但認住好驚做錯嘢「累事」。

讚美嘅說話係小學時期聽過,以前無咁多娛樂,放學返屋企無聊係度攞住本音樂書吹牧童笛,不斷播CD練習一首難度較高嘅曲目。音樂考試當日,好似得我揀咗呢首歌,吹得好順,音樂老師話我「表現得無懈可擊」。每當我之後自尊低落,覺得自己好差時,諗起呢句「無懈可擊」,都會搵返啲自信心。所以我好多謝當年給予我讚美嘅音樂老師,仲記得佢姓朱,後來升咗做主任。

同時,亦警惕自己唔好講傷害人嘅說話,因為自己唔覺,但會對聽者帶來莫大傷害。唔好吝嗇對他人嘅讚美,分分鐘若干年後,可以將一個黑暗中嘅人拉返出嚟。

Skytree1000    發表於 23-5-9 22:18
beebee67890    發表於 23-5-9 17:03
零食狂    發表於 23-5-9 02:54
MICLOH168    發表於 23-5-8 18:24
hktwk    發表於 23-5-8 15:03
MrBeast    發表於 23-5-8 15:00

大宅

回覆樓主:

我小一時仲係牛下牛下,成績包尾,小二班主任一句:你唔止咁樣,結果真係有用(阿媽從來唔點讚我)

男爵府

你從牧童笛中得到讚美
我相反
小學吹牧童笛
我學極都唔識
個音樂老師同我講:我吹唔到會要我留班
當時我好驚,驚到返屋企對住媽咪喊
大個先知,原來7成係學校學既野出到黎社會係無乜用

水晶宮

而家好多人連話到嘴邊留幾句都未必做到

瑪瑙宮

我都試過, 係講左 D 野令人地發奮.

事緣有個細路我都會成日見到佢, 但傾偈就少, 有次同佢傾偈後, 我發覺佢都好醒, 我話: 唔勤力就晒左你.

之後, 佢媽多謝我, 話佢果次聽我講之後成個人勤力左 咁都要佢自己有實力.
佢而家唔錯呀, 大學畢業任職機管局又置左業.

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

一句可以杀死人, 一句可以冧死人.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

大宅

多謝你的分享!

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

所以如果喺我生活之中,遇到一啲令我好滿意服務,我嘅人我係會另外寫讚賞信去佢公司,近期寫過嘅有保安公司,維修煤氣爐嘅職員,一日團導遊

希望佢哋辛苦嘅工作之中有點點溫暖

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

好多謝你o既分享,睇完我即刻whatsapp呀仔,話佢都聰明,只面用起適當處,一定有出人頭地的一日.(因為青春期,佢對自己的前途迷惘中)

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

emt1314 發表於 23-5-8 14:14
一句可以杀死人, 一句可以冧死人.

朋友講過,
早晨又係兩個字,
垃圾又係兩個字。
點解要講啲令大家唔開心嘅嘢?

michellechiu02    發表於 23-5-8 15:09

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 FUN享自然‧郊遊一夏

obligation118 發表於 23-5-8 13:27
語言嘅力量好大,讚美嘅話語可以療癒人,傷害人嘅說話傷疤可以留一世,你地有冇例子可以分享?
我個人嚟講 ...

細個啲大人成日話:蠢到死
搵唔到枝殺蟲水:蠢到死+發花癲一掌推埋嚟
有次仲無辜,等緊車立時,有個小販呀嬸推住架車叫我幫佢按掣,佢講嘢好重口音,我一時間get唔到,佢又話:蠢到死
好唔開心呀,我諗住下次再見到佢就專登按關門,點知冇再遇到佢囉,有少少遺憾

水晶宮

2024年龍年勳章

obligation118 發表於 23-5-8 13:27
我個人嚟講 ...

傷害的說話往往來身邊最親密的人,小時候,傷透心的說話就好似一把一把劍咁刺入心,而我絕少聽到來自父母的讚賞,又或者呢D就係古老一代的「怕讚壞」吧
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我就由細比人駡死蠢駡到大,
有野唔識就比人駡
變了成長期,每事都唔識扮識,咩都唔敢去問,不停撞板
好彩有了互聯網,人生終於變返正常

珍珠宮

做人,懂將心比己,己所不欲勿施於人,好重要。

水晶宮

michellechiu02 發表於 23-5-8 14:01
你從牧童笛中得到讚美
我相反
小學吹牧童笛

咁又係,香港的課程好out,特別中學,不能學以致用

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我個人嚟講 ...

呢個世界,批評多過讚美,專挑人的錯,容乜易。 到自己做時,就談何容易了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

回覆樓主:

好多人缺乏自信心,正正係俾人鬧得多,多D讚美他人,自己都開心D

大宅

係㗎
記得以前返學
有個同學會帶結他返學
我鐘意音樂、真心覺得佢型
就出口話佢型

點知後來覺得佢好憎我
我就諗返起可能係果時
佢以為我吋佢

所以
一句說話
講果個同聽果個
可以係相反意思

所以
古人話小說話多做事絕對係正確

子爵府

anouck 發表於 23-5-8 13:35
我小一時仲係牛下牛下,成績包尾,小二班主任一句:你唔止咁樣,結果真係有用(阿媽從來唔點讚我)
...

結果真係有用?即係咩意思

大宅

meko~ 發表於 23-5-8 14:23
所以如果喺我生活之中,遇到一啲令我好滿意服務,我嘅人我係會另外寫讚賞信去佢公司,近期寫過嘅有保安公司 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊