0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

搵緊back up奶粉俾bb, 見到好多人話有機奶粉好d, 不過c6又覺得太誇張, 覺得我俾怪獸家長洗左腦喎

複式洋房

有機好啲,因為無激素,配方天然,C9買雞翼都要買無激素啦,何況比BB食嘅奶粉,有機係健康啲嘅。我b飲緊皇家美素有機,淡淡地唔甜,飲得幾好,皮膚都靚仔。

大宅

回覆 Szejac 的帖子

我囝都係飲緊有機美素,味道真係唔甜。其實有機無咁多添加劑,成份天然好多,d化學成份全部都會影響發展,所以一d都唔誇張。如果我一早識揀有機奶粉,我囝d濕疹可能無發得咁勁添。

大宅

怪獸家長唔係因為奶粉喎😂😂😂爸爸太多心!其實有邊個媽媽唔想俾最好嘅嘢比bb先。揀有機奶粉其對bb健康同成長係好有關係,講真喎,病少啲身體健康啲,唔係件好事咩☺️☺️成份天然,唔洗擔心佢食落肚唔舒服,最緊要係靚便便,我身邊都好多朋友食緊有機奶粉,我B都係食有機奶粉長大,到而家我大個個都幾歲,真係好少病同皮膚等等都無問題☺️

男爵府

虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

Szejac 發表於 23-5-9 23:09
搵緊back up奶粉俾bb, 見到好多人話有機奶粉好d, 不過c6又覺得太誇張, 覺得我俾怪獸家長洗左腦喎
...

如果你經濟負擔到,買好d天然d比BB食用,BB的腸胃同皮膚好細嫩易敏感,有機奶粉成份會天然d, 減低敏感
我個女試過出濕疹,睇過好多次醫生都唔好,之後轉左樓上呢隻有機奶粉,濕疹就慢慢退左,我果時先發現之前飲既奶粉令我女敏感出濕疹,如果我當初一早買有機奶粉比我個女飲,佢唔駛出濕疹咁痛苦,我又唔駛嘥咁多錢睇醫生,同照顧佢咁辛苦。

大宅

...
簡單講,如果bb無濕疹問題,就唔駛刻意去避開過敏原,腸胃能適應過敏原也是成長必經的。

大宅

而家咩都有激素,食入口嘅揀天然又未至於怪獸喎

大宅

BB防敏心得分享勳章 認識瑞士牛牛第一回

有得揀梗係揀有機奶粉啦, 我自己食嘢都會揀啲有機雞,菜,無 激素同埋少啲化學嘢, 感覺上健康啲
除左揀有機奶粉, 之後佢加固食嗰啲嘢我都係揀organic ,食落肚我一定小心d揀

別墅

我自己比Enfinitas, 揀呢隻因此佢個味淡同配方似母乳
其實有冇機都痛咩所謂, BB中意同飲完身體健康就OK了

別墅

牛年勳章

我之前都15 16左好耐, 後尾睇左呢篇就轉左有機奶俾阿B, 健康啲
https://www.mababy.com/knowledge-detail?id=13645

複式洋房

tingi 發表於 23-5-10 18:23
我之前都15 16左好耐, 後尾睇左呢篇就轉左有機奶俾阿B, 健康啲
https://www.mababy.com/knowledge-detail?i ...
我見有d有機奶粉好貴, 有d就易接受d, 其實係咪冇乜分別?

複式洋房

可以睇呢個, 消委會報告比較左市面上嘅有機奶粉, 我覺得幾中肯
https://www.mameshare.com/%E6%96%B0%E6%89%8B%E5%AA%BD%E5%AA%BD%E5%BF%85%E8%AE%80-%E5%AE%89%E5%85%A8%E6%9C%89%E6%A9%9F%E5%A5%B6%E7%B2%894%E5%A4%A7%E6%BA%96%E5%89%87%E6%AF%94%E8%BC%83/

大宅

我覺得如果冇咩特別原因都唔一定要揀有機, BB避開太多過敏源反而可能易敏感, 我自己係俾enfinitas, 都食得好好好健康

複式洋房

...
又唔算怪獸啦…辛苦搵錢都係為咗食同住, 有機又冇咁多化學野同激素, 激素食得多真係唔好, 唔覺唔覺咁食落肚, 所以而家d細路女先咁早發育

複式洋房

啲C6通常都會唔太理,覺得隻隻奶粉都無分別。有得揀就梗係揀有機,bb高速發育中,天然無激素一定好啲,到加固時都盡量買有機材料,大人都一樣,有得揀都係會買有機。

複式洋房

wtl8 發表於 23-5-11 08:11
可以睇呢個, 消委會報告比較左市面上嘅有機奶粉, 我覺得幾中肯
https://www.mameshare.com/%E6%96%B0%E6%8 ...
我細囡都係食緊喜寶,一開始試左好貴嗰隻有機不過無便便!轉左佢就慢慢正常返!真係好睇夾唔夾嘅

別墅

有機奶粉無問題呀,點解要話洗腦,其實每款奶粉都各有營養,反而係睇下適唔適合BB,我就係買左好多款奶粉都唔適合,有d又熱氣,有d又改善唔到敏感,跟住轉左皇家美素有機、甘我BB都算飲得幾好,甘我就無再轉其他!

大宅

wtl8 發表於 23-5-11 08:11
https://www.mameshare.com/%E6%96%B0%E6%8 ...

呢份真係消委會報告嚟?
我上消委會官網, 2020年份奶粉報告個結果唔係咁㗎喎
懷疑呢篇野有收錢做鱔稿…
JM不如上官網買份報告睇, 都係$8ja
唔好俾錯誤訊息誤導

複式洋房

yanyan_625 發表於 23-5-10 08:14

我囝都係飲緊有機美素,味道真係唔甜。其實有機無咁多添加劑,成份天然好多,d化學成 ...

我都飲緊,係私家醫生介紹,飲落皮膚表面好左好多

複式洋房

yanyan_625 發表於 23-5-10 08:14

我囝都係飲緊有機美素,味道真係唔甜。其實有機無咁多添加劑,成份天然好多,d化學成 ...

我見佢dha好高,選左呢隻,飲開又好岩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊