懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我今年已經37歲,老公就4字頭,備孕2年多啲都未成功,所以年頭去做咗次IUI,點知結果失敗咗。醫生話老公方面個量就夠,係活躍度都差啲,本來以為機會幾大,最後失望收場。其實IUI失敗一次,應該再試多次定係直接去做IVF?上網睇到做之前睇中醫調理可以提高成功率?求大家賜教

複式洋房

你同老公有無壞生活習慣? 做IUI多數因為男嘅精子活動力不足, 先直接將佢放入子宮, 機會率吾高過自然懷孕好多, 可以考慮直接做IVF

大宅

2023年兔年勳章

就算係 IVF都不一定一次就成功,不過你 37歲,成功率點都比較高d。活躍度差其實做 IUI有點浪費。我做 IVF之前都無睇過中醫 (本身一直都無睇),只係當正常備孕咁 keep住食 supplements。

複式洋房

其實, 有没有想過, 玩太多電子3C 野都會有影? 都市人的毛病。

複式洋房

睇你急唔急,因活躍度可以食supplements 同做運動改善。

如果唔想拖,就直接做IVF

大宅

做之前去睇中醫調理下先。我經歷過2次IUI失敗之後,決定去睇中醫調理好先再嘗試IVF。的確好有幫助,我頭2次只有4-6粒卵子用得,睇完中醫再做IVF有14粒卵子用得,成功植入之後醫師都叫我頭幾周要安胎保胎,依家阿囝都7個月大啦!我仲會帶返阿仔去俾醫師睇d傷風咳哈哈

別墅

我覺得唔好嘥時間直接做IVF,首先要養卵養精3個月先,至於睇中醫係咪會增加成功率我覺得就無根據,因為我開針後都無再睇中醫食中藥。加油,有時候我都信係你同BB既緣份到未,到左自己會痴實你

大宅

其實我覺得 IUI 只適合行房有問題的人做, 因為佢畢竟只係女方算好時間, 男方洗乾淨, 擺入去

別墅

小抹香鯨 發表於 23-5-11 16:44
我今年已經37歲,老公就4字頭,備孕2年多啲都未成功,所以年頭去做咗次IUI,點知結果失敗咗。醫生話老公方 ...

Iui 唔係萬能架,成功率都只係1x % 好彩既一次就成功,有d人做4次先成功。

複式洋房

回覆 小抹香鯨 的帖子

IUI無咩用, 我係因為政府焗住要我IUI先 3次失敗先可以IVF, 我先試, 結果都係嘥氣

IVF前除了要飲中藥調理, 最好針灸埋

別墅

Sangsangw 發表於 23-5-11 17:53
你同老公有無壞生活習慣? 做IUI多數因為男嘅精子活動力不足, 先直接將佢放入子宮, 機會率吾高過自然懷孕好 ...

我地兩個都唔煙唔酒,由2年前準備生B前開始再小心咗,除咗有咩即日慶祝都會喺屋企自己煮。我都明白IUI未必最理想,但唔想一尼就做IVF,對子宮負擔更大

別墅

cha_wonderland 發表於 23-5-11 23:48
其實, 有没有想過, 玩太多電子3C 野都會有影? 都市人的毛病。

咁事到如今都無法補救了

別墅

haibcheng 發表於 23-5-12 14:53
做之前去睇中醫調理下先。我經歷過2次IUI失敗之後,決定去睇中醫調理好先再嘗試IVF。的確好有幫助,我頭2次 ...

借問聲中醫調理要係做IVF前幾耐開始睇?我諗中醫都要一段時間先開始對身體發揮作用

別墅

missrain 發表於 23-5-13 16:14
回覆 小抹香鯨 的帖子

IUI無咩用, 我係因為政府焗住要我IUI先 3次失敗先可以IVF, 我先試, 結果都係嘥氣

明白,咁可能我都聽大家講,直接轉做IVF

別墅

回覆 小抹香鯨 的帖子

希望你iui可以成功,但如果唔成功既話,就做ivf。我個陣做左兩次iui都唔成功,依家諗返起都後悔點解唔即刻做ivf

大宅

我AMH太低,只可以做IVF,仲要到第三次至bingo。我同樓上個情況一模一樣!好記得到第三次手術,醫生話我可以用嘅卵子數量多過頭兩次好多,因為質素靚左所以靚ge胚胎數都多左,估唔到睇中醫直接幫到手,早知道就一早去睇,上個月生咗喇

大宅

小抹香鯨 發表於 23-5-15 11:13
借問聲中醫調理要係做IVF前幾耐開始睇?我諗中醫都要一段時間先開始對身體發揮作用
...

我做IVF前嘅3個月左右去sos中醫診所調理,我睇完幾次之後拉埋老公去一齊飲中藥,之後有check到卵子同精子質量好左好多。因為BB真係得來不易,我有咗之後一個禮拜想陀穩啲,即刻去安胎,過程繼續飲中藥到醫師叫停為止。飲完個人會覺得放鬆啲,冇咁崩緊

別墅

eeswong 發表於 23-5-16 11:26
我AMH太低,只可以做IVF,仲要到第三次至bingo。我同樓上個情況一模一樣!好記得到第三次手術,醫生話我可 ...

恭喜你,我都希望今年內有喜訊。既然大家都話中醫有幫助,我都不妨搵一間睇睇,反正唔同西藥咁有副作用

別墅

haibcheng 發表於 23-5-17 12:59
我做IVF前嘅3個月左右去sos中醫診所調理,我睇完幾次之後拉埋老公去一齊飲中藥,之後有check到卵子同精子 ...

咁我都要準備睇喇喎,好在我老公以前都飲下中藥唔會抗拒,等我今晚同佢商量下,見到醫師我都想聽多幾個案例參考下

大宅

haibcheng 發表於 23-5-12 14:53
做之前去睇中醫調理下先。我經歷過2次IUI失敗之後,決定去睇中醫調理好先再嘗試IVF。的確好有幫助,我頭2次 ...

可介紹中醫

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊