自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

請問大家在維也納逗留多少天?

innsbruck係咪真係好靚?請問逗留了多少天?

謝謝

男爵府

KTKTKT5 發表於 23-5-13 15:08

Vienna真係好多嘢睇,起碼5-7日,睇下夾唔夾到期睇唔同藝術表演,好正架。

如只想走馬看花,就只睇幾個景點。

Innsbruck:
https://www.getyourguide.com/-l164/?cmp=ga&cq_src=google_ads&cq_cmp=6657272860&cq_con=77924610174&cq_term=innsbruck&cq_med=&cq_plac=&cq_net=g&cq_pos=&cq_plt=gp&campaign_id=6657272860&adgroup_id=77924610174&target_id=kwd-11659181&loc_physical_ms=9061628&match_type=e&ad_id=388136444872&keyword=innsbruck&ad_position=&feed_item_id=&placement=&device=m&partner_id=CD951&gclid=CjwKCAjw6vyiBhB_EiwAQJRopuGJpAIDfXZOzuQTzy9Vc7U7-rGiMdxQR07dZwLxkhztkjOWqqXdpBoCEa4QAvD_BwE

你睇下覺得靚唔靚

侯爵府

睇吓你本身去係想睇乜嘢
如果單純當係西歐一個城市去旅遊睇吓風景, 2日已經夠
如果本身想睇藝術嘢, 應該可以留好多日

利: 零藝術細胞的我, 2日已經極限

珍珠宮

innsbruck 好細㗎咋,上埋山頂預5-6 個鐘都行晒。
個雪山幾靚嘅,不過唔知夏天有乜睇。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

維也納5 日

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如對古建築及藝述冇大興趣,
只拍照到此一遊,3日2夜都夠.

在奧國除Vienna及Innsbruck,
冇咩大城市係多遊客,
去不去Innsbruck, 睇你budget

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 23-5-13 20:14
如對古建築及藝述冇大興趣,
只拍照到此一遊,3日2夜都夠.

Salzburg 都多人去嘅

男爵府

Innsbruck有Swarski總部,好多野睇wor, 最少都要預半日!仲有冬奧場地,加上成個城市周邊又行下睇下影吓相,2日一晚輕輕鬆鬆咁至係旅遊享受😎

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

KTKTKT5 發表於 23-5-13 15:08

我只留維也納2個full day, 其中一日去咗 Melk abbey 梅爾克修道院,維也納搭火車去約1小時。當時我用大半日遊覽,好值得去。有火車套票會包埋遊船(瓦豪河谷),可玩1日,我冇咁多時間冇遊。奧地利的 Hallstat 都好靚,可考慮去埋。

珍珠宮

Ononluk 發表於 23-5-13 20:22
Salzburg 都多人去嘅

呢度城堡靚,值得去。再去埋 Hallstat

大宅

留幾耐我諗好睇個人興趣。我自己一般般鍾意城市,Vienna、Salzburg我都係半日,純係因為要係個度搭飛機回港。我有飛過Innsbruck,不過無停係Innsbruck。反而Innsbruck/ Salzburg附近D自然環境會比較吸引我,比較鍾意住係小鎮。

(好似見過你之前有個post話買左機票去Warsaw?如果係同一個trip,去Vienna/ Innsbruck都好遠下呢,我自己去旅行唔太鍾意長距離移動。)

男爵府

bibi2013 發表於 23-5-13 20:56
呢度城堡靚,值得去。再去埋 Hallstat

Hallstat靚呀!

伯爵府

2024年龍年勳章

我就玩4日好夠,去得Salzburg就去埋德國Konigssee國王湖,好值得去

珍珠宮

hitori 發表於 23-5-13 21:41
Hallstat靚呀!

係吖,最好住1晚。朝早出去影湖景係最平靜有倒影,晏D就冇。夜景都好靚。

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-5-13 21:50
我就玩4日好夠,去得Salzburg就去埋德國Konigssee國王湖,好值得去

係吖!Salzburg 坐巴士就到德國國王湖附近城市,好方便。

伯爵府

2024年龍年勳章

bibi2013 發表於 23-5-13 21:53
係吖!Salzburg 坐巴士就到德國國王湖附近城市,好方便。

如果只去國王湖,即日還返,一程巴士40分鐘去到Berchtesgaden,真係超方便

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-5-13 22:01
如果只去國王湖,即日還返,一程巴士40分鐘去到Berchtesgaden,真係超方便
...

係吖!我個次住 Berchtesgaden 2晚,1日去國王湖,1日去鷹巢,鷹巢居高臨下景色優美。

伯爵府

2024年龍年勳章

bibi2013 發表於 23-5-13 22:04
係吖!我個次住 Berchtesgaden 2晚,1日去國王湖,1日去鷹巢,鷹巢居高臨下景色優美。
...

same here

珍珠宮

yauchuchu 發表於 23-5-13 22:35
same here

男爵府

回覆樓主:

innsbruck 好細,半日已行晒,當時我時間鬆動就住左一晚。
eva

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊