自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

happy55 發表於 23-5-13 16:15
原本我工作係上司教我,但上司上年離職公司無再請人,我就要顶埋上司既工作,但老闆一直無加我人工無升我 ...

又或者你上司走咗,佢嘅有關人等同做法可能老細都唔想留,同埋要再多啲發展空間。寧願全新一手一腳佢自己育成。甚至佢會以為你跟舊老細一齊,甚至你唔妥緊佢而走。 睇開啲啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

人要向前望,你趁早讀返個學位,否則將來再會重複發生類似事件。有好多打工仔都試過比老細明言學歷唔夠,因為公司policy,升唔到職。

侯爵府

牛年勳章

要了解step by step可能係人哋想清清楚楚上一手處理方法,畢竟好多公司做嘢都有一套standard,了解晒上手點做自己易上手,做落慢慢用自己方法fine tune,一個新人本份都係make sure自己知清楚啲,唔係你人走咗佢問邊個呢,我認為呢個係負責任嘅表現。相反將自己經驗同日常工作流程清晰地過俾下手,都係一個將離職員工嘅負責任表現。不過聽落你好似唔忿氣唔想走咁?

大宅

回覆樓主:

系公司逼走你的話,吾使教新仔,由佢。
系你自己做得好地地要走的話,其實吾使吾憤氣。人工高過你系你老板出呢個數先請到新人,吾系話你比佢差。

珍珠宮

原本我工作係上司教我,但上司上年離職公司無再請人,我就要顶埋上司既工作,但老闆一直無加我人工無升我 ...

即係你的能力未得到老闆認同,佢寧願俾高啲人工請新人。

男爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

冇謂唔開心,你都走了。我同你差唔多,但請新人學歷同我一樣,我經驗仲要豐富d, 但公司急要人手,所以佢人工都高過我,有時冇得講……或許你下份仲好呢~

珍珠宮

happy55 發表於 23-5-13 15:34
我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

人做得耐啲野熟,當然好記
人地新黎,要時間學
但你要記住一樣野
依加難請人,人地叫得人工高
你下份工都可以叫高人工

唔係咩叫魚唔過塘唔肥

成世係一間公司只會做人平價勞工,你明唔明?

男爵府

我好唔明,事缘我辭咗職,公司請咗個新人顶我個位,係其他同事口中八到新人學歷,人工,職位title都高過我 ...

都走啦,一切野隨風而散就好了,包括情緒

珍珠宮

咁擺明係你學歷唔夠做唔到高級位
學歷係好重要,唔係以前中五都可以做d
senior, 依加做senior高學歷已變成基本

你公司冇錯冇唔公平,係大勢所趨

依加做文員都已經要大學畢業

珍珠宮

哦,即係老闆依家請個新人都係一個頂兩個人的工作。

咁你辭左職,老闆都要請人頂住個空缺。可能老闆一開始都試過想用低人工去請人,人工太低又會請唔到人,咪要加多d人工請人囉。其實老闆用title inflation請人,係可以慳返啲人工架。

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

工作好多時講際遇 , 佢張入場券靚過你已經無野好講 , 做唔做到野都要睇佢有無心係度發展 , last day 行出公司門口 , 已經緣盡 , 千帆過盡 , 又係新的開始

伯爵府

回覆樓主:

算啦
辭咗職
向前看
handover 曬
佢做成點都唔關你事

大宅

高歷高過你人工過你係好正常
而且title senior過你,可能要佢頂埋你以前老細個位

伯爵府

回覆樓主:

頂咗上司工作一段時間仍唔升職,老闆態度已好明顯,請新人自然要 upgrade, 好正常。
樓主轉工後都係新人,都想上手交接清楚,少行冤枉路。

男爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你自己辭職又想人留你,你即是想點?咁人地事實讀多你幾錢書,呢個世界係咁架啦,幾時都係張cert值錢過工作經驗。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

happy55 發表於 23-5-13 16:07
我離職係因為老闆唔加人工唔升我職,到我遞信就揾個高資歷既人顶我個位
...

咁你仲唔明?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

野原美冴 發表於 23-5-13 15:53
我都係一個上司, 教過無數新人。呢個大學生識捉住你問清問楚,又主動jot notes, 係一個可做之材!
既然你仲 ...

家陣仲肯一筆一劃做筆記既,先係筍嘢

侯爵府

因為依家係睇學歷而唔係睇能力

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

happy55 發表於 23-5-13 16:07
我離職係因為老闆唔加人工唔升我職,到我遞信就揾個高資歷既人顶我個位
...

好明顯嫌你學歷唔夠高,所以老闆唔升你職,唔升職就唔加人工,佢覺得你只值現有人工,其實佢等你辭職等咗好耐。
新人啱啱黎未摸清公司D野啫,佢嘅優點長處你未發現,自己辭職有咩好唔甘心!

琥珀宮

呢個人,學歷都高過你,應該係請返黎係頂你前上司個位,你攞黎跟自己人工職位比較,好無謂

首頁
12345...10

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊