自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

chiling009 發表於 23-5-14 13:28
畫蛇即係咩 真係畫條蛇

Eg dogs…..邊畫s字邊發音, 你拉長個s 你停佢先停口!

男爵府

虎到金來勳章

tweetydisney 發表於 23-5-14 10:53
先做聽力測試,可能係高頻音聽唔到,所以佢唔識發呢個音

我想問聽覺測試係邊度做?我搵資料通常都係得一出世果隻聽覺測試

侯爵府

育兒性格勳章

回覆樓主:

我細仔試過。。大個d會正常。。但健康院可幫你做評估同轉介

大宅

如果5歲應該要揾言語治療啦

大宅

搵言語治療師評估左先,再決定下一步係點

伯爵府

儘快找言語治療,6歲前係黃金期。
發音習慣咗好難改,所以要趁早矯正他。

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

可以去健康院,我大仔都係經健康院轉介去見言語治療師。健康院也有聽力檢查,聽力檢查可以去私家醫院做,或者坊間也有很多聽力中心可以做(我係仁安做過千幾蚊,尖沙咀診所做過8百蚊左右)

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chiling009 發表於 23-5-14 08:41
小朋友5歲,例如Bus,佢會講‘’畢‘’,house會講‘’吼‘’,應該要點樣糾正?
...

試試多俾去聽有 s 音的視頻/語音,同時用遊戲形式誘導去講,有進步就獎勵下
It's not that I'm so smart, it's just that I stay with problems longer.

複式洋房

sandrafan 發表於 23-5-14 11:31
要做言語治療,我女都係S,F音呢d輕聲聽唔到,令到佢新學一d詞語個時,佢已經聽唔到呢d音,佢唔知實質正確 ...

我细仔都係呢個情況,由於早發覺早見言語治療,帶助聽器,發音已完全無問題。

男爵府

Belfastmummy 發表於 23-5-14 10:01
有無做過聽覺測試,可能佢聽唔到高頻率聲調。

有機會,我就係咁細個永遠聽唔到英文既尾音,聆聽一路都特別差,直到廿幾歲有次有聽力測試,有一個高音音頻我係有聽力損失聽唔到,嗰下我先發現原來呢樣嘢一直影響左我學習

男爵府

Belfastmummy 發表於 23-5-14 18:50
我细仔都係呢個情況,由於早發覺早見言語治療,帶助聽器,發音已完全無問題。
...

我女係小二已經係學校做言語治療,但個時末係好知道對佢學習有影響。
如是者,每年check耳,咁岩早兩年先遇到個聽力師好好,建議佢帶助聽器幫助佢學習。
帶既過程都試左好耐,正式帶,係早半年既事,但我女已經準備升中。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

chiling009 發表於 23-5-14 08:41
小朋友5歲,例如Bus,佢會講‘’畢‘’,house會講‘’吼‘’,應該要點樣糾正?
...

看了其他媽媽的經歷,似乎很多孩子也如是。
我女大概5歲時都有這情況,我地鄉下稱之為幼兒的口齒不清。
因為只是某幾隻字,有時間我就提著佢幫佢糾正,大概2-3個月終於有改善,如今長大了發音很工常。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

5歲都差唔多小學喇喎
不過都有機會係平時戴口罩
生活上做唔到睇嘴型學講野
搵言語治療係最直接有用既方法
係言語治療之前就不斷同佢練多啲
扮下蛇叫
講佢知你係點發s音
條利點擺
俾佢睇到你口型

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 親子王國15週年勳章

chiling009 發表於 23-5-14 15:39
我想問聽覺測試係邊度做?我搵資料通常都係得一出世果隻聽覺測試

唯聽,你可以係網上搵佢哋資料,同佢講小朋友情況,問佢應該做咩測試

複式洋房

回覆樓主:

要正視呢個問題,唔好以為只係小小發音不良,耐左真係講野會有問題其他人聽落會覺得係痴利根,影響小朋友自信。只要搵言語治療師跟進,做聽力測試,如果真係聽力缺損,只要帶個小小嘅助聽器喺會解決到問題。

男爵府

虎到金來勳章

tweetydisney 發表於 23-5-14 20:07
唯聽,你可以係網上搵佢哋資料,同佢講小朋友情況,問佢應該做咩測試

唔該哂,我inbox了問詳情了解下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊