親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

前言:
又係我, 繼倫敦巴黎, 澳門 (應該爛咗尾) 後, 玩完泰國, 入黎霸佔空間, 噏三噏四...

今次同 C6 兩條老野 hea 遊, 冇諗住出 post, 但呢趟之行, 感觸良多...

抱歉因為字數有限 (加埋要執行李), 下回分解 why 咁感慨!

航班:
7/5 CX 705
香港08:00 曼谷10:00

13/5 CX 708
曼谷17:30 香港21:30

芭堤雅酒店:
Cape Dara Resort
5月7~10日 (3晚)
Deluxe Room King Bed

曼谷酒店:
Hansar Bangkok Hotel
5月10~13日 (3晚)
Urban Suite

(待續)
attach0/tmp/phptBhX6R
attach1/tmp/php9PRdyC
attach2/tmp/phpLqbyZm
attach3/tmp/phpHwSWq7

公爵府

回覆樓主:

手信篇

出發前, 口響響話冇咩想買... 結果, 哈哈~ 擸得唔多... 一定比你地買得少!

喺 Pattaya 租咗2日車, 泊到去 Big C, d野食拎上手, 會心諗: 都係揸車返酒店, 唔駛自己攞... 一野掉落購物車仔度。

冇乜特別, 買吓咖啡, 奶茶, 零食, 醬料嗰d咁囉!

(待續)
attach0/tmp/phpEKk1Rj
attach1/tmp/php2MdZyB
attach2/tmp/phpWKZLgT
attach3/tmp/php0oz6Ya
attach4/tmp/php8esLHs
attach5/tmp/phpekYJqK
attach6/tmp/phpKSQ391
attach7/tmp/phpEmqJTj
attach8/tmp/php4lJIDB

stagea    發表於 23-5-21 11:20

男爵府

buklaylay 發表於 23-5-14 17:32
出發前, 口響響話冇咩想買... 結果, 哈哈~ 擸得唔多... 一定比你地買得少!

喺 Pattaya 租咗2日車, 泊到去 ...

都買左巧多手標奶茶巧甜喎,加多啲冰飲

公爵府

jasul 發表於 23-5-14 19:39
都買左巧多手標奶茶巧甜喎,加多啲冰飲

多謝提醒
甜就啱嘞!泰味道

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

有料

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

嘩買左好多野喎

公爵府

回覆樓主:

klook 篇

出發前,我喺 k碌買定景點入場券,同埋 book 定車。

芭堤雅門票:
真理寺
水上市場

租車:
由曼谷機場去 Cape Dara Resort
Pattaya 去曼谷酒店
芭堤雅租車,2日自駕

點解揀 k碌?!因為最平... 

我唔信去少幾次日本,就夠$俾首期... 不過我呢d師奶仔,依然堅信,呢度慳d,嗰度慳幾蚊,可以去多次 trip 呢d婆乸數!

(待續)
attach0/tmp/php14OEhH
attach1/tmp/phpm00Osh
attach2/tmp/phpf8d4DR
attach3/tmp/phpQiwnPr
attach4/tmp/phpxwtK01

公爵府

他人 發表於 23-5-15 21:12
有料

唔覺唔覺咁擸返黎

公爵府

TMC3012 發表於 23-5-15 22:45
嘩買左好多野喎

係得呢d咋!Shopping 始終日本最啱

寶石宮

buklaylay 發表於 23-5-16 14:37
係得呢d咋!Shopping 始終日本最啱

泰國係買呢啲啦
我買左榴槤蛋捲既物體返黎, 都幾好食, 但唔平

公爵府

TMC3012 發表於 23-5-16 15:44
泰國係買呢啲啦
我買左榴槤蛋捲既物體返黎, 都幾好食, 但唔平
...

見到好多榴槤、芒果
商場賣榴槤,一舊舊放喺櫃入面,冇咩味!Central World 出面,又有榴槤+生果放題... 我地唔食,無福消受

寶石宮

buklaylay 發表於 23-5-16 19:48
見到好多榴槤、芒果
商場賣榴槤,一舊舊放喺櫃入面,冇咩味!Central World 出面,又有榴槤+生果 ...

放題食唔到咁多

公爵府

TMC3012 發表於 23-5-16 20:09
放題食唔到咁多

啱嘅,少食多滋味,多吃壞肚皮
我... 今日
attach0/tmp/phpFrRBN4

公爵府

回覆樓主:

唱$篇

數數手指,芭堤雅係10年前,帶兩個仔聖誕去!曼谷,亦不知不覺7年,暑假一家去華欣... 當時泰王喺嗰度休養。

摷返泰銖出黎,得3千3百baht,仲夾住「百年」張單,全盛時期,條龍排到樓下企街,可惜摺埋咗!

改去「小女孩」換,$2330有1萬銖@4.29,個rate算靚... 因為返曼谷,橙色[email protected]

唱完錢,Ee~ 張張銀紙,變咗新泰王個樣... 忘記咗前泰王不在人世!

由細到大,見得最多「外國人」嘅相:有教宗保祿二世,英女皇,同泰王普密蓬!唏噓...

泰國找返黎嘅,係新紙幣... 為咗keep返張,舊1千baht做紀念,我同C6,窮到得80銖入住曼谷酒店!

另外,喺鴨記買咗2張數據卡,好用!

(待續)
attach0/tmp/php6zottt
attach1/tmp/phpcEPXub
attach2/tmp/phpyBjDwT
attach3/tmp/phpQIPwyB
attach4/tmp/phpyC4AAj

公爵府

回覆樓主:

7/5出發

未到11:30,由香港至BKK,食咗3餐... 咩玩法?

坐CX705,8點機,同C6天未光,打的入機場。

6點前到,排隊唔多人,好快搞掂出埋境!

搵食等都爹利會館(開6:30),嗌排骨陳村粉+魚蛋麵,跟餐有3件點心&熱茶。(1餐)

準時登機,坐低冇耐,又係飛機餐時間... 掛住食,冇影低食乜,借用回程餐頂住!(2nd餐)

之前提及,喺k碌租車入芭。航班十點到,我約12點上車... 預得太鬆!

10:30攞行李,入咗境!但架車... 喺k碌見到我個名,職員叫等等,出去搵司機... 空喜歡一場,以為早d上車... 佢返歸,話司機喺芭黎緊!

去Ruam坐低再食。柯打海南雞飯,蝦Pad Thai ,套餐連2杯香茅汁,1097.8銖。(三餐)!

(待續)
attach0/tmp/php8WpN3X
attach1/tmp/phpw24QVg
attach2/tmp/phpyb0YNz
attach3/tmp/php2luaGS
attach4/tmp/php0jupyb
attach5/tmp/phpIZWHqu
attach6/tmp/phpqk56iN
attach7/tmp/phpcV9Ab6
attach8/tmp/php6QYa4o

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

非常精彩

公爵府

他人 發表於 23-5-19 14:00
非常精彩

多謝捧場

公爵府

回覆樓主:

芭堤雅 Cape Dara Resort
7/5 ~10/5 (3晚)

今次之行,純粹想他他條條,hea吓食吓行吓,重投泰國懷抱咁囉!

芭堤雅酒店,初時揀咗 Cape Dara Resort,同 Z Through By The Zign...

Cape Dara 賣點係海景,有私隱線...
Z Through 係 Pool Access...

如果仲係秤住兩個仔,一定揀Z Through,會多d時間同陽光反遊戲。

得兩條老野,望吓海景算把啦... 「老人與海」吖嘛!

訂 Deluxe Room King Bed,包早餐連泊車。

朝食好正,有兩朝對住無敵海景 breakfast... 我會另外寫1篇介紹,有興趣嘅,要密切留意嘞!(賣定廣告)

Resort 各方面都好得,乜野位置方便,房間乾淨,職員有禮... 呢d「行野」,唔駛講!

總言之,100%滿意!

(待續)
attach0/tmp/php8oroBH
attach1/tmp/phppKEk0J
attach2/tmp/phpAPYxpM
attach3/tmp/phpJvl8OO
attach4/tmp/phpaIB1eR
attach5/tmp/php9my4ET
attach6/tmp/phpwbpf5V
attach7/tmp/phpTESyvY
attach8/tmp/php8Wc4V0

公爵府

回覆樓主:

Cape Dara海景早餐

入住呢間酒店,做咗花姐... 唔係,係「嘩姐」!

到任何角落,都「嘩!嘩!」大叫。好失禮... 大鄉里嘅感覺,返哂黎!

早餐喺泳池旁,Radius。講低房號,職員派手套,攞野食用,然後自己搵位。

早餐款式多,每日有唔同,連雪糕都有!

撞啱露台有空檯... C6同我對住藍天碧海開餐,野食都擦多幾碟,嘆個半鐘起碼!

第2朝亦好彩,terrace有吉檯... 兩老一食,又係1個半鐘!

第3日,軒公... sorry!係天公不造美,早餐落雨。露台位用布遮住,我地揀terrace後面,一樣好view,冇遮擋。

落雨,暴露resort唯一缺點~ 餐廳冇瓦遮頭。靠員工擔遮「接送」食客... 如果落狗屎,點算?

(待續)
attach0/tmp/phpzxvDUo
attach1/tmp/phpnEjaJz
attach2/tmp/phpp2XPxK
attach3/tmp/phpLeADmV
attach4/tmp/phpRnIEb6
attach5/tmp/phpxk9Z0g
attach6/tmp/phpBMHzQr
attach7/tmp/phpFkglGC
attach8/tmp/phpl1PkwN

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

多謝分享

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊