自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

點解會用「魚與熊掌不可兼得」、「終於選擇」、「同走」、「漫長並彼此扶持」呢d字眼,全部字湊埋變得好難聽…

——————————————
女團COLLAR成員So Ching(蘇晴)因男友李啟言(阿Mo),去年於MIRROR演唱會中嚴重受傷,令她留低無法被療愈的創傷,而宣布退團。昨日(13日)Mo爸發出第42封代禱信,提到So Ching退團是

a) 「蘇晴與阿Mo 同行」
很多時候魚與熊掌不可兼得,一個相當艱難的決定,蘇晴終於選擇了,勇敢地與阿Mo 同走這漫長並彼此扶持的路。祈願神賜他們平安喜樂和力量。」隨即引起網民熱議….

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/entertainment/20230514/mobile/bkn-20230514213740060-0514_00862_001.html

複式洋房

「魚與熊掌不可兼得」「終於」
第一眼見到都突兀咗一下
心諗背後係咪情緒勒索咗佢好耐

公爵府

2024年龍年勳章

魚與熊掌?情緒勒索就真!

子爵府

回覆樓主:

咁其實為咗自己都應該退,呢啲垃圾公司,唔退,下一個有事都可能係自己,打份工唔使搵命博嘅

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果我係女仔家長,我會問可唔可以唔好提我個女!that’s all!

WSYSC    發表於 23-5-15 16:12

侯爵府

2024年龍年勳章

女仔鍾意唱歌表演, 事業剛起步, 為愛情而暫時放棄, 作為阿Mo的父親, 相信是感謝及欣賞女仔的決定

珍珠宮

回覆樓主:

知衰道歉係好事

以後唔提So Ching, 明白Mo父想個仔有女朋友探望,但至今唔分手已證明So Ching有情義,不可強求,做好佢哋分手嘅準備。

男爵府

登陸火星 發表於 23-5-15 13:56
女仔鍾意唱歌表演, 事業剛起步, 為愛情而暫時放棄, 作為阿Mo的父親, 相信是感謝及欣賞女仔的決定 ...

其實可以唔提,或者直接寫「感激蘇晴的付出」仲好

登陸火星    發表於 23-5-15 21:11
30051273    發表於 23-5-15 18:51

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

其實個女既點決定都係佢自己揀, 揀左陪阿mo佢應該要多謝佢付出青春付出前途

珊瑚宮

回覆樓主:

So Ching應該重新出發, 唔係因為別人, 唔係因為Mo,是因為自己。

男爵府

回覆樓主:

我都覺得好癲,用終於形容,仲想要女仔同佢個仔行埋下半世
有家人照顧,醫療費有人埋單,佢地又未結婚甚至未談婚論嫁,女仔被pua了
所以就算信仰都唔係大愛,一樣自私

poodlema    發表於 23-5-17 12:48

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔係細路 發表於 23-5-15 13:35
諗唔明點解會用「魚與熊掌不可兼得」、「終於」、「同走」、「漫長並彼此扶持」呢d字眼,全部字湊埋變得好 ...
雖然MO爸原意可能唔係咁, 但好似其他JM咁話, 真係簡單一句"無言感激"仲好...
依家講到SO CHING退團等同與阿MO綑綁一世咁, 我唔係黑心, 日後嘅事邊講得埋,
拍拖/結咗婚都可以選擇分手/離婚, 女仔自主自己人生

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我睇完都好反感
希望吾好再擺人上枱
放生佢啦
吾好再做自私精

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

TENZNIGHT 發表於 23-5-15 13:40
「魚與熊掌不可兼得」「終於」
第一眼見到都突兀咗一下
心諗背後係咪情緒勒索咗佢好耐 ...

X2
魚同熊掌兩樣都係好野
用黎比喻剛起步既事業同照顧緊個5%機會好返既男朋友???
完全係犧牲緊事業, 換緊既唔知咩將來
一個未嫁既女朋友, 諗住放棄事業一世照顧佢個仔??
終於...真係難聽過粗口

男爵府

Soching 想重新開始,大家都放過她吧!人生係為自己而活的

大宅

見到呢個我淨係覺得做明星賺多啲錢,返嚟請多兩個看護,仲可以試多兩個新科技,唔係仲好啲咩

想個女仔做全職看護,首先啊mo爸有冇資本維持佢個仔現時醫療質素,同時養埋個女仔過世先

定係佢唔係以為兩公婆屈埋喺間房仔度相依為命勁浪漫超溫馨吖嘛

WSYSC    發表於 23-5-15 16:46

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ChaBean 發表於 23-5-15 14:21
我都覺得好癲,用終於形容,仲想要女仔同佢個仔行埋下半世
有家人照顧,醫療費有人埋單,佢地又未結婚甚至 ...
借信仰之名情感勒索一個無名無份既女仔, 陰功,
女仔就識蝦, 又唔見佢提下去追究機構既責任

伯爵府

佢都癡 x 線。
個女仔未結婚,有權揀自己條路。
講到人哋好似已經揀定咁做乜嘢。
有冇諗過蘇晴自己嘅人生? 蘇晴父母又點諗?
就算佢個仔真係十年八年後好返,都難保個仔唔會到時拋棄人哋。
換位思考如癱嘅係人哋個女,佢個仔辭工去湊人哋個女,佢仲會唔會咁多嗲?

琥珀宮

littlefunpig 發表於 23-5-15 14:38

人始終都係自私
阿mo反而可能想放生女友呢

琥珀宮

littlefunpig 發表於 23-5-15 14:38

牧師喎,應該情感勒索最耍家

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊