自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

cancan^^ 發表於 23-5-18 00:52
我自己未計智慧齒都剝咗4隻牙,我覺得好好,因為我啲牙太大隻根本冇位容納佢地,剝咗佢哋先有位收返入黎, ...

我的角度係始終冇左4隻恆齒,唔會輕易去剝。如果我肯定可以唔剝4隻牙都可以做矯形,而我錯過機會,我都會好唔開心,

不過呢d 野好個人,始終剝/ 唔剝係個人既事。

男爵府

hfl2000 發表於 23-5-17 18:36
我覺得你越講越亂喎
#1講「叫我哋返政府等」(即係有喺政府跟進過,排緊隊?)
依家又話「寫紙我地去睇政府」 ...
政府有牙科專科的,好似叫牙科及面頜矯形專科
當年牙保轉介我仔去睇,係屯門醫院入面
我仔要全麻去脫3隻多生齒

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

winglung 發表於 23-5-18 11:05
政府有牙科專科的,好似叫牙科及面頜矯形專科
當年牙保轉介我仔去睇,係屯門醫院入面
我仔要全麻去脫3隻多 ...

我意思係「牙齒矯正科」,政府只係for公務員,普通市民係無得睇

男爵府

hfl2000 發表於 23-5-18 11:12
我意思係「牙齒矯正科」,政府只係for公務員,普通市民係無得睇
何需執著名稱呢...
我係話比大家知,政府都有得睇同牙齒有關既專科
不過唔係人人可以排隊睇
係特別個案先有得排,我仔當年由牙保轉介
好似係2~3個月有得見專科醫生
但脫多生齒就排咗1.5年,正常要排2~3年
我仔好彩,有人取消,通知我可攝期
我仔脫多生齒後,仲要撐返闊門牙位
再開刀貼嘢係門牙去吊返隻門牙出黎
脫多生齒後,政府係可以幫我仔做開刀和貼嘢
但撐闊門牙&吊門牙出黎就要搵私家去做

珍珠宮

虎到金來勳章

j2j2 發表於 23-5-18 10:44
我的角度係始終冇左4隻恆齒,唔會輕易去剝。如果我肯定可以唔剝4隻牙都可以做矯形,而我錯過機會,我都會 ...

唔開心就正常,但開人名,講到人地係庸醫,害佢個仔一世就太over囉

侯爵府

winglung 發表於 23-5-18 11:33
何需執著名稱呢...
我係話比大家知,政府都有得睇同牙齒有關既專科
不過唔係人人可以排隊睇

咁真係兩個唔同科來㗎喎,點樣執着
「口腔頜面外科及牙科」呢樣我知醫院真係有,係非常專門要做大手術(對於牙科來講)既科,咁如果樓主個仔牙情況係差到複雜到呢個程度,咁又好難怪當時伍富x牙醫話私家無得攪,嗌佢返政府等喎。

男爵府

我冇仔細追哂樓主d post,但都不忍伍醫生被人話。我三年前都帶仔睇過伍醫生,醫生又是建議我仔遲d先箍,要等顎骨生長完才可以。我當時看了三位醫生,兩個也是如此建議,另一個話可以立即開始的,我同仔對他的感覺也不好,故我選擇等待。去年身邊幾個朋友帶小朋友箍牙,可以做擴大口腔的大多是7,8yrs,亦不是個個合適去做。所以我覺得去睇得你就要相信佢,亦應該睇多一兩個醫生攞意見。

男爵府

hfl2000 發表於 23-5-18 12:12
咁真係兩個唔同科來㗎喎,點樣執着
「口腔頜面外科及牙科」呢樣我知醫院真係有,係非常專門要做 ...
我見大家質疑樓主,話唔係公務員就無得睇政府
主要想話比大家知,複雜個案係有得睇的
當然樓主等5年乜都唔做,都有責任
我當年係上網不斷睇咗成個星期資料
知道基本有乜做法
再詳細問醫生和討論每一步點做和了解邊D地方可遲點處理
最後再分析醫生所講才去決定的

侯爵府

winglung 發表於 23-5-18 13:29
當然樓主等5年乜都唔 ...

因為樓主一直都係講緊cool牙,政府話「剝四隻牙就cool到」,講到咁簡單,就點會係你睇既「口腔頜面外科及牙科」呀?點可能兩者撈埋一概而論㗎?相信大家所指既政府無專科for一般市民睇,都係講緊「牙齒矯正科(專科)」既矯齒治療囉,係你自己將兩種專科混為一談啫。

男爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 14:18
你講得啱呀,如果佢叫我一年後返去再檢查,睇吓情況如果有變,可能有唔同醫治方法,我都會返去,但係佢冇 ...

可能唔係個醫生做法缺德
可能佢真係冇料

侯爵府

AJW2010 發表於 23-5-17 22:19
私家病人價格同外邊私家醫生係唔係差唔多?小朋友今年12歲,都想搵醫生箍牙
...

https://ppdh.org.hk/zh-hant/致私家病人通告/
點都要你去睇一次西醫/牙醫轉介先至有得睇㗎
https://ppdh.org.hk/zh-hant/schedule-of-fees/私家病人收費表/
其實都係跟市價,價錢係咪差唔多就見仁見智啦,出面睇都有平有貴

男爵府

winglung 發表於 23-5-18 13:29
當然樓主等5年乜都唔 ...

如果政府係睇複雜個案,照道理樓主嗰仔排牙應該都好大問題,但樓主又講到得一隻爆牙,只要擴大牙床就攪掂,連牙都唔使剝,咁又唔見得好複雜喎!

侯爵府

j2j2 發表於 23-5-18 10:44
我的角度係始終冇左4隻恆齒,唔會輕易去剝。如果我肯定可以唔剝4隻牙都可以做矯形,而我錯過機會,我都會 ...

的確係會冇咗4隻健康嘅牙
我都掙扎咗先決定箍牙,當時衡量點係,唔箍係會有4隻健康嘅牙,但多有乜用?多到唔夠位生哨出黎,在我角度係冇用
我嘅情況係可以磨細佢偷少少位,但會冇乜效果所以我決定剝
我個人覺得剝未必係壞事,唔剝亦唔一定好,每個牙醫都有自己判斷,係專業,唔同意可以搵多幾個比較意見,但講到個牙醫係庸醫我覺得太武斷,自己唔係呢科專業冇乜資格落呢個comment

男爵府

jamhappybobo 發表於 23-5-16 13:45
我咪就係信錯佢囉,我唔係介意使錢,當初睇五富山,淨係檢查加影相加X光都千幾蚊。只係佢話我哋情況複雜, ...

私家牙醫肥水不流別人田,當你遇到衰嘢又遇到好野就明白

珍珠宮

公爵府

牛年勳章

小學有牙科保健

男爵府

littlefunpig 發表於 23-5-17 19:10
嘥氣啦
佢只想將個仔要剝四隻牙既責任同罪名
通通撥入個伍xx度

我覺得伍醫生好慘。我仔都係十歲,都係要箍牙,剛剛睇咗第一位醫生,覺得麻麻地,半年內一定搵多一個睇。
我覺得做呀媽的,懶極都隔年半最盡兩年review下或者問下身邊d同學。五年我接受唔到

珍珠宮

複式洋房

複式洋房

回覆 黃二少奶 的帖子

想要牙醫資料,thanks

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊