自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

lovelybaby2015 發表於 23-5-17 08:38
我冇長老幫手,又係慘,乜都一腳踢,更加唔可以俾d仔女為所欲為。我自己都大把野搞!冇可能等佢食兩粒鐘飯 ...

me 2

伯爵府

獅子仔媽咪 發表於 23-5-17 01:16
係,你講得啱,真系想快啲請到姐姐,未請過,咩都唔識,c6係果種不聞不問咩都唔關心嘅人,所以咩都要靠自 ...
比佢返全日N班

水晶宮

BK Milk勳章

獅子仔媽咪 發表於 23-5-17 01:09
比你講嘅難得多,細個厭奶掃風2個鐘都試過,最後放棄,不過已經過咗而家到食飯訓覺沖涼玩嘅問題,我只可以 ...

佢拉你就要起身?
你係大人,
唔係佢話事,
未讀書,
仲有得教,
你好好想一想係咪自己太就佢引致自己難湊,
我一向係我瞓覺未起身,
你都要瞓,
慣咗會自己瞓响到玩,
2歲困响bb床到尤佢喊,
忍下啦,
忍一排會就番你,
知你唔會理,
唔喊架啦,
你依家唔搞,
遲啲上學仲難搞

子爵府

所以唔鍾意細路真係唔好生,因為唔會有咁嘅耐性

大宅

多謝大家嘅意見,我知自己育兒方式確實有問題,被個細路牽著走,因為覺得自己欠佢太多,見佢經常因唔夠訓好似好辛苦咁,想佢儘量開心啲,亦都好似大家咁講,自從bb出世後我太過緊張佢而忽略了c6,其實佢亦付出好多,我會聽取大家俾嘅建議,調整自己心態同教仔方式,盡快請個姐姐幫手,將重心放係一家人嘅身心健康上,希望開學前請到姐姐,個仔亦會因為返學而有所改變!我知I’m not alone!

大宅

btw,自己好早知道有問題見過婚姻輔導,亦求助過健康院姑娘希望解決抑鬱/婚姻/育兒等問題,可惜始終沒有得到合適的解決方法,醫生亦話bb冇問題,睇過幾個醫生都唔知點解佢睡眠咁困難,不過自己會努力!多謝大家!

大宅

近排已經四處問朋友了解請姐姐情況,請到姐姐自己會放手去返工,其實bb已經有國際學校收佢pm班,不過我安排好一切都會返ft job

珍珠宮

獅子仔媽咪 發表於 23-5-19 05:15
btw,自己好早知道有問題見過婚姻輔導,亦求助過健康院姑娘希望解決抑鬱/婚姻/育兒等問題,可惜始終沒有得 ...

睡眠問題
首先戒電子產品先,戒係要完全無,唔係俾少啲就當戒
電子產品嘅藍光影響身體內分泌
加上聲畫影響幼兒大腦運作,令幼兒處於一個亢奮狀態,引起睡眠問題
呢啲醫護唔會講

生活習慣影響身體內分泌同大腦運作,所以睡眠問題同生活習慣息息相關
有時間睇多啲相關資料同書籍

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

你諗請工人幫手湊實際啲!你出唔出嚟做嘢,視乎你經濟,如果許可你唔做嘢又請工人嘅,咁呢個係最好嘅方法!唔好諗離婚!

男爵府

maymay220hk 發表於 23-5-17 06:49
我細仔小時候好難湊,晚晚吾卑我訓, 喊天光,辛苦階段會過架,頂住呀,而家長大了佢係好錫我
...

我隻仔都係,好鬼喊得,勁難揍
但8歲時佢幫我攪生日會,令我畢生難忘,我呀爸呀媽C6都未幫攪過生日會!

珍珠宮

獅子仔媽咪 發表於 23-5-16 22:13
極度麻煩!訓覺飲奶以及衣食住行冇一件事令我舒服,我好抑鬱,好累好累,好辛苦,近排想請姐姐湊佢自己去返 ...

飲緊奶都唔會好麻煩?

珍珠宮

獅子仔媽咪 發表於 23-5-17 01:09
比你講嘅難得多,細個厭奶掃風2個鐘都試過,最後放棄,不過已經過咗而家到食飯訓覺沖涼玩嘅問題,我只可以 ...

請工人

公爵府

獅子仔媽咪 發表於 23-5-19 05:14
多謝大家嘅意見,我知自己育兒方式確實有問題,被個細路牽著走,因為覺得自己欠佢太多,見佢經常因唔夠訓好 ...

正面面對,一切會好起來,祝福你

水晶宮

獅子仔媽咪 發表於 23-5-19 05:15
btw,自己好早知道有問題見過婚姻輔導,亦求助過健康院姑娘希望解決抑鬱/婚姻/育兒等問題,可惜始終沒有得 ...

我有朋友,佢女由bb時期就玩通頂到晚上4點先訓,日日係咁。而家5年班大嗰了。放輕鬆,佢唔訓就由佢。

要細路訓,你要營造睡前習慣。盡量提前最後的奶,2歲8點好係床,set有純音樂的鬧鐘,全屋熄燈,訓前,小故事,講,玩8點半就熄燈。關左燈除非佢有需要,不然唔同佢講野,日子慣了,就會習慣呢段時間訓。最少要用2個月養成。
細路訓左,大人咪起身metime時間。

男爵府

回覆樓主:

如果真係難湊,更加唔好比工人湊,工人唔會對佢好,幾辛苦都自己搞,加油媽媽

別墅

睇到你情緒好差,
知道照顧仔仔好辛苦,
所以你唔可以就咁冧低

去搵後援,
搵返D Me Time,
有需要去睇下心理醫生

日後既路仲有好遠,
互勉之

水晶宮

經濟可以的話,
自己湊,但請工人
工人可以幫輕你買餸煮飯做家務,行開下都有人睇住小朋友(簡單落街食個下午茶,有30 分鐘me time 都好。 夜晚可以同老公落街食個晚飯,date night)

男爵府

回覆樓主:

小朋友2歲,其實可以N班2-3個鐘都好,返左學呢段時間自己去做自己鍾意嘅事,例如:靜靜食個早餐,去跑下步,又或煲下劇,之後先再唸買餸等問題,有時唔想煮攰,就係街食或買外賣回家食,又或返下親子班,到下午同小朋友落樓下公園或球場放電,玩到攰返屋企就會訓,到時一,兩個鐘,自己又可以休息下或做下其他嘢,你食飯小朋友拉你起身,你可以同佢講媽咪食完飯就同你玩,可能佢會大喊或發脾氣,你可以不要理會他,到他發現唔都無用時就唔會再用呢個方法,老公可以都逃避緊照顧小朋友呢個問題,但可以同老公傾,每星期最少有一日親子時間,落街食飯行下商場都好

伯爵府

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

2歲,好快挨過。返N班,自己有幾個鐘休息時間。

到上小學先開始挑戰。

我而家諗返起三個仔3年前,覺得太輕鬆湊了。

大宅

請姐姐啦
佢唔係親人,照顧會少好多壓力,唔係你諗咁大問題

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊