自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

呢個唔算最誇
有次我下午時間北角總站撘10號巴士
佢地總站坐滿成架巴士
個導遊仲要啤行我,大佬大家都有比車費,佢哋又冇包車,絕對性歧視我

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

8000 發表於 23-5-17 15:14
有圖都冇用?

圖見到咩?

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

kittylam 發表於 23-5-17 15:16
證明到乜?的確有一個旅行團咁囉。

x2

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pillarfung 發表於 23-5-17 15:48
更加有更大班凡事盲撐大陸腦殘,一講大陸衰野死都唔信㗎。

你係咪其中一個呢?冇嘢要補充啦。

要人信先攞出證據,唔同班仇中盲反腦殘冇證冇據,冇了解清楚就信到十足十,仲好興奮添 !!

水晶宮

pillarfung 發表於 23-5-17 15:43
人哋同佢一齊出閘見到,點樣片面之詞??

好心你哋呢啲盲撐大陸嘅接受現實啦!

太子死咗6件,冇證冇據你哋都個個月去拜啦,唔好學人用腦分析喇,你哋要蠢唔通唔比你哋蠢咩

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

pillarfung 發表於 23-5-17 15:46
冇錯喎,未取消長者咭全部只可以用樂悠咭之前,只要持有長者咭就可以兩蚊乘車優惠。
...

只要65歲以上,就可以用長者八達通,享受$2優惠

子爵府

回覆樓主:

去日本旅行搭地鐵迫到沙甸魚咁咪又係阻住人返工放工。搞清楚你係唔想遊客搭地鐵定反映長者遊客唔可以搭$2車?照計係60-64歲香港居民/65以上人士先可以享受$2優惠嘅。咁係賣長者八達通個監管實名問題定係咩問題?搞清楚先可以反映問題比政府或八達通。至於遊客搭地鐵呢樣係無辦法。香港人去外地一樣會搭地鐵。

https://www.td.gov.hk/tc/gov_public_transport_fare_concession/index.html

水晶宮

8000 發表於 23-5-17 15:26
反映有乜用?人哋60歲真係可以2蚊車

原來係65歲以上先可以,60至64歲限香港居民

水晶宮

demii 發表於 23-5-17 15:46
而家長者八達通已經轉為"樂悠卡",樂悠咭是專為60歲或以上香港居民而設的全新租用版個人八達通,
樂悠咭有 ...

長者八達通喺售票機可以買到

大宅

2024年龍年勳章

Vengerov 發表於 23-5-17 15:54
去日本旅行搭地鐵迫到沙甸魚咁咪又係阻住人返工放工。搞清楚你係唔想遊客搭地鐵定反映長者遊客唔可以搭$2車 ...

原來香港旅行團去日本會搭地鐵?邊間旅行社咁激?

珍珠宮

ddkaka 發表於 23-5-17 15:52
太子死咗6件,冇證冇據你哋都個個月去拜啦,唔好學人用腦分析喇,你哋要蠢唔通唔比你哋蠢咩
...

網上有人話親眼見到就一定要信 ,佢終於證明反中腦殘係怎樣練成的

子爵府

8000 發表於 23-5-17 15:58
原來香港旅行團去日本會搭地鐵?邊間旅行社咁激?

哦,即係你而家係反對旅行團搭地鐵?自由行搭地鐵就無問題?係咪咁嘅意思?

別墅

咁都得
$2唔係香港人先可以用咩

水晶宮

cutecutetungtun 發表於 23-5-17 15:48
有人去香港都好過冇人既

樓主問「對香港經濟真的有幫助嗎」,香港人口密集,唔缺人喎~

子爵府

cherry00yau 發表於 23-5-17 16:01
咁都得
$2唔係香港人先可以用咩

受惠對象

60至64歲香港居民
65歲或以上人士
殘疾程度達100%的綜合社會保障援助(綜援)計劃受助人,以及傷殘津貼受惠人

https://www.td.gov.hk/tc/gov_public_transport_fare_concession/index.html

男爵府

auhiyo 發表於 23-5-17 15:20
咁佢哋過60歲真係可以用長者八達通woo,就算係大陸香港長者亦可以免費搭車,其實任何地方如果長者係有優惠 ...

你講得啱。第二度旅行,人地人長者優惠,出示到証明,都可以享用,有乜問題

子爵府

kittylam 發表於 23-5-17 15:59
網上有人話親眼見到就一定要信 ,佢終於證明反中腦殘係怎樣練成的 ...

整體數據係8成遊客來自內地&85%旅遊業消費收入來自內地遊客。至於佢其他問題好難統計。人哋搭地鐵又唔代表人哋無買嘢。買嘢拖喼顯示有買嘢,又可能話轆到佢架姐。其實點都係唔順超。不過鬼佬坐地下乞食或地鐵車廂地下阻住晒可能又無問題。

琥珀宮

my005 發表於 23-5-17 15:15
其實若佢地夠65,買到老人八達通,咪可以2蚊囉。

即係香港老人,上深圳搭車有優惠咁。 ...

長者八達通唔係要show香港身份證先買到嘅咩

珍珠宮

Vengerov 發表於 23-5-17 16:08
整體數據係8成遊客來自內地&85%旅遊業消費收入來自內地遊客。至於佢其他問題好難統計。人哋搭地鐵又唔代表 ...

係某班仇中人眼中,大陸人就係原罪,真係會講道理咩!

水晶宮

Vengerov 發表於 23-5-17 16:08
整體數據係8成遊客來自內地&85%旅遊業消費收入來自內地遊客。至於佢其他問題好難統計。人哋搭地鐵又唔代表 ...

咪係囉,鬼佬團嚟香港又有幾高消費呢

首頁
12345...8

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊