論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

工人現時第4份約,計劃唔續約。
agent話合約9月7日完約,但工人工作簽証8月23日。
計劃7月1日通知佢唔續約,一個月通知。咁既情況,工人算斷約定提早完約呀?
我唔想影響佢揾下一份工。佢工作可以,只不過小朋友大啦!唔再需要請工人,趁暑假就通知佢離職。
請指教,謝謝

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

kittycky 發表於 23-5-18 01:11
計劃7月1日通知佢唔續約 ...

完約外傭(Finished Contract) ... 完約外傭是指外傭已完成前香港僱主的兩年合約。 完約是指外傭已完成和前僱主的兩年合約。外傭在工作簽證到期的30日前就可以算作完約。

寶石宮

2023年兔年勳章

kittycky 發表於 23-5-18 01:11
計劃7月1日通知佢唔續約 ...

工人兩年前8月23日抵港?

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

Poyau 發表於 23-5-20 23:36

咁計返7月24日前都叫完約。

大宅

Poyau 發表於 23-5-20 23:36

我忘記左幾時入屋
問番agent, 佢答我第一份合約,完約日期係2017年9月7日。
只不過上年聖誕姐姐回鄉,原來我上年忘記同佢extend visa, 過左期。入境處叫我補文件,寫佢完約日子。我就揾左上次續續既日期填文件(合約上簽名嗰日),入境處最後出左working visa至今年8月23日。
所以我都唔知計邊個日子好

伯爵府

kittycky 發表於 23-5-21 00:35
我忘記左幾時入屋
問番agent, 佢答我第一份合約,完約日期係2017年9月7日。
只不過上年聖誕姐 ...

咁你計埋大假12日,加多1日星期日,扣減13日,都差不多到8月9日。早啲通知佢,等佢有心理準備,因姐姐應該都會有好多私人物品要清空。記得最少1個月前通知入境處離職和遣散費等各方便的文件。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊