自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 23-5-20 15:35
去到美國英國呢啲即變小事啦,佢哋只會對中國事有感覺,其實國家事都唔痕唔痛
...

香港洋奴嘅價值觀就係用聖人標準看中國,用賤人標準看外國。

RelaxHippo    發表於 23-5-20 15:57

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ddkaka 發表於 23-5-20 15:35
去到美國英國呢啲即變小事啦,佢哋只會對中國事有感覺,其實國家事都唔痕唔痛
...

對國家好上心啊!

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

qpalzm 發表於 23-5-20 15:38
我同意葉劉講不應派消費卷:

行政會議召集人、新民黨主席葉劉淑儀反對再派消費券,又認為過去五年經常性開 ...

果然識得審時度勢

象牙宮

kittylam 發表於 23-5-20 15:38
香港洋奴嘅價值觀就係用聖人標準看中國,用賤人標準看外國。

試下哩啲美國失修火車軌喺大陸出現,哩班人一定大肆恥笑,點會好似而家咁,對美國失修火車軌噤若寒蟬,對大陸現代化基建冇嘢可評,就評人哋駛錢,國家用錢喺基建造福國民,問題喺邊? 唔通好似老尾咁,駛錢喺軍備上,對國民使用嘅基建設施一毛不拔,就叫做關心人民?

RelaxHippo    發表於 23-5-20 16:15

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-5-20 16:11
試下哩啲美國失修火車軌喺大陸出現,哩班人一定大肆恥笑,點會好似而家咁,對美國失修火車軌噤若寒蟬,對 ...

現實可見就係中國由大落後變成反超越囉,有班人你一講2019,就話你要忘記過去要向前看,但一有改變第一個就出黎反對,故步自封一成不變咁叫向前看?

象牙宮

kittylam 發表於 23-5-20 16:26
現實可見就係中國由大落後變成反超越囉,有班人你一講2019,就話你要忘記過去要向前看,但一有改變第一個就出黎反對,故步自封一成不變咁叫向前看?.

骨子裡,哩班人根本冇變過,向前看哩句說話,只係佢哋唔夠人講嘅時候的護身符罷了,仲可以乘機怪責別人唔放低,其實係佢哋從來冇放下過,接受不了中國的進步。

珍珠宮

DoReMi媽媽 發表於 23-5-20 16:35
骨子裡,哩班人根本冇變過,向前看哩句說話,只係佢哋唔夠人講嘅時候的護身符罷了,仲可以乘機怪責別人唔 ...

一樣唔想香港進步,最想就係香港停留係英治時代,一成不變就最好。

DoReMi媽媽    發表於 23-5-20 16:44

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊