在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

因工作压力搞到日日失眠,精神抑鬱,又要勞氣小朋友日常,到某啲人訴苦,換來只是一兩句回應。有想過不做,但又覺得因為上司迫害而放棄又唔抵,老公實反面,成日話我冇用,做咩位都怨。自知自己有社交障礙,不是醒目既人,只求安穩既工作都甘難,命水唔好,辛苦命,做左冇人賞識,更比人抹黑 有冇人遇到相同困境?

男爵府

yaubb2014 發表於 23-5-20 06:37
因工作压力搞到日日失眠,精神抑鬱,又要勞氣小朋友日常,到某啲人訴苦,換來只是一兩句回應。有想過不做, ...

我, 但生活迫人, 我唔食飯小朋友都要食, 所以都係頂硬上同埋轉工
你老公可唔可以Support到你唔做野只湊小朋友? 如果有咁你可以唔做野做FTM, 咁就冇工作壓力同勞氣小朋友一齊夾攻

你本身做邊行? 易唔易搵工?

洋房

回覆 Mini20160607 的帖子

你都係FTM 嗎? 多多指教呢

男爵府

Chill_Jane 發表於 23-6-14 10:51
回覆 Mini20160607 的帖子

你都係FTM 嗎? 多多指教呢

唔係,我冇本事搵到個老公可以养埋我,我係同老公公一份婆一份分擔家庭同小朋友開支嘅WKM

複式洋房

因工作压力搞到日日失眠,精神抑鬱,又要勞氣小朋友日常,到某啲人訴苦,換來只是一兩句回應。有想過不做, ...

明白,唔好理人哋點講,嗰個唔係真正嘅你,自己最清楚自己係點樣,身心狀況都唔好為咗頭家都努力去工作,點知份工又咁難頂,我知道你已經好努力,你也知道自己也很努力,肯定咗自己先。人哋可能冇經歷過身心失衡,所以無法明白,而佢自己亦都可能好大壓力,已經無力再承受其他人嘅壓力,自己做自己最好嘅伴侶/朋友,好好安慰自己,好好呼吸,調整好心情,再諗下一步

複式洋房

被上司迫害真係唔容易做落去,仲要身邊嘅人覺得個個返工都係辛苦㗎啦,點解唔忍吓呢之類嘅說話。辭職又會唔甘心,但繼續做自己身心又唔知頂唔頂到,不如聆聽下自己身體啦,睇吓佢係咪OK。

伯爵府

strawberry26 發表於 23-6-17 18:46
被上司迫害真係唔容易做落去,仲要身邊嘅人覺得個個返工都係辛苦㗎啦,點解唔忍吓呢之類嘅說話。辭職又會 ...

多謝你甘用心回應我,其實每日都諗工作啲人+事,搞到日日都冇心机又失眠,人地拍馬屁應声虫,有返工冇收工,但我要收工去睇返自己個仔,老人家成日出入医院。我真係希望轉去其他位做,性格唔岩某啲崗位真係冇得勉強,我想真正回復正常生活

複式洋房

yaubb2014 發表於 23-6-17 19:03
多謝你甘用心回應我,其實每日都諗工作啲人+事,搞到日日都冇心机又失眠,人地拍馬屁應声虫,有返工冇收工 ...

明白啊!大家都係同路人,又要顧小朋友,又要顧長者,又要顧自己嘅身體同工作,真係好唔容易。
咁你想轉換的工作容易轉換到嗎?
有盼望係好嘅,不過始終最好的時刻係現在,暫時未改變到環境同其他人,咁試吓改變自己,好好愛我自己,留返少少時間比自己,做下自己喜歡嘅事情,也可以試吓早晚靜坐,坊間都有好多Apps可以幫我們靜坐或者靜觀,希望對你嘅睡眠有少少幫助,即使唔係即時嘅幫助,因為可能都要花一段長嘅時間,才會有些效果,唔好理有冇效果,就享受去做,單純去做。

複式洋房

strawberry26 發表於 23-6-18 08:48
明白啊!大家都係同路人,又要顧小朋友,又要顧長者,又要顧自己嘅身體同工作,真係好唔容易。
咁你想轉換 ...

咩app介紹吓,真係有辛自己知

複式洋房

好多夢想 發表於 23-6-19 23:23
咩app介紹吓,真係有辛自己知

Newlife 330
停一停 心呼吸
Headspace

伯爵府

你情況同經歷同我9成9 似

我完全明白

伯爵府

flowerbabe 發表於 23-8-5 21:43

我完全明白

又過左幾個月,情況都係甘差 惡人冇惡報

男爵府

yaubb2014 發表於 23-9-25 14:05

如果轉工呢?

伯爵府

yaubb2014 發表於 23-9-25 14:05

我都捱到今時今日
日日都唔想返工

伯爵府

flowerbabe 發表於 23-8-5 21:43

我完全明白

可pm呻下嗎? ,仲未走出困局,好絕望

大宅

我就無被老闆逼害,但同令一部門秘書唔岩,所以大家見面都口黑面黑,可能自己都有小小社交障礙掛!佢同令一個部門同事都不會彩我,但大家會有文件往來,成日都會比說話我聽,做到我好唔開心,有一次比佢串完個心好怒攪到失眠

別墅

同路人,同朋友傾都唔太關心,
之前我又係困局+老人家病出出入入醫院,而家開始好似黑暗中慢慢走返出嚟咁。(emoji)

最後我決走辭職,新工未過3個月。 (emoji)

伯爵府

mo515 發表於 23-11-4 20:52
我就無被老闆逼害,但同令一部門秘書唔岩,所以大家見面都口黑面黑,可能自己都有小小社交障礙掛!佢同令一 ...

成日比工作搞到焦慮,比人歧視 ,影響健康,我怕遲早生x

伯爵府

kulala_baby 發表於 23-11-5 10:09
同路人,同朋友傾都唔太關心,
之前我又係困局+老人家病出出入入醫院,而家開始好似黑暗中慢慢走返出嚟咁 ...

可以脫離困局係最好,我冇得甘灑脫

別墅

yaubb2014 發表於 23-11-6 15:28
可以脫離困局係最好,我冇得甘灑脫

大家不如開group 傾訴下。 大家會有共鳴互勉同呻下。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊