論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

姐姐完約之後回家,再返香港做。已找到新僱主。但個新僱主的agent要我填依份文件比佢。
要比新agent正常嗎?
我可以自己比入境處?
attach1/tmp/phpiuj8x0

伯爵府

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 DHA勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-5-20 21:06
姐姐完約之後回家,再返香港做。已找到新僱主。但個新僱主的agent要我填依份文件比佢。
要比新agent正常嗎 ...

自己填妥,就可以自己交俾入境處。其實之前工人姐姐離職,僱主都有責任通知入境處。好彩冇事發生(借錢冇還),如果唔係好麻煩。

伯爵府

最好填返交比入境處(可email), 入境處收到會confirm你。咁之後萬一有財仔收數或其他問題,就可用這證明你已同工人沒關係。
我唔會填比agent, 因入面有個人資料。

入境處會收到通知上一張合約已完,才會批新visa比工人,可能因此agent會叫你通知。不過工人都可以自己填這張表通知入境處,你可以叫agent叫工人自己交表。

伯爵府

回覆 zitamamama 的帖子

姐姐離開你家果時要通知入境處咖,你果時無做?

男爵府

ilovebb2019 發表於 23-5-23 14:29
回覆 zitamamama 的帖子

姐姐離開你家果時要通知入境處咖,你果時無做?

我姐姐未走。不過我打去入境處佢又話完約唔使比依份文件。

大宅

佢地搵新僱主都要有呢份文件,證明佢地幾時last day, 如果工人完約唔係駁炒,我覺得可以比佢

子爵府

zitamamama 發表於 23-5-23 15:30
我姐姐未走。不過我打去入境處佢又話完約唔使比依份文件。

以我所知都係咁。呢封姐姐都可以自己填交俾入境處, 好多姐姐斷約都係自己填俾入境處。另你可自行交俾入境處。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊