自由講場

跳至

首頁
34567...30

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

印象中大家樂大快活呢d取餐處張枱都高,如果8歲小朋友不是生得高大,一定高過小朋友個頭。
我估個小朋友未必係走來走去,除非個家長有危機意識叫個小朋友企開,否則每個小朋友都會好奇地行埋去睇吓自己個餐到未。
就正如等巴士等MTR, 正常家長們都會叫個小朋友唔好企近路邊或MTR門口位,因為列車一開門,d人一衝出來,未必留意到小朋友係到,好容易撞到

所以大家樂事件,其實眼見取餐處全部熱食,d人一取餐轉身真係睇唔到小朋友。
現在冇CCTV, 又證實不到小朋友當時企的位置,加上個阿嫲可能都好驚,又怕俾個仔鬧看管不周,好難判斷當時情況。
相信當時食客是堂食才有杯熱飲

子爵府

Chloe199401 發表於 23-5-21 08:42
回覆 adrianada 的帖子

有時候我都好怕呢啲,見過有啲家長係企埋一邊玩手機。由得啲小朋友係餐廳跑來跑去 ...

我見到此類細路, 我怕左佢.

瑪瑙宮

白毛毛 發表於 23-5-21 09:20
陰公。
我其實一直都怕取餐時會發生意外,特別試過一次食鐵板餐,又有湯,有汽水,個盤又重又出煙咁熱。時 ...

全部要有盖

大宅

peru 發表於 23-5-21 11:20

有時都唔知點避••••
我唯有等佢滑過左先再行•••

瑪瑙宮

siumachu 發表於 23-5-21 11:00
大家樂cctv壞咗咁耐都冇整好差啫,公關應該出嚟解畫慰問做下野,解釋下保險包唔包,就算唔包,大家樂酙情負 ...

咁可能搵Gigi 拍唔贵呢

侯爵府

回覆樓主:

專登嗰啲叫謀殺,意外都係要負責㗎,點可能一走了之?呢啲叫逃避責任!
行人衝出馬路,比車撞到,司機一樣要負責任!可以不顧而去咩?
一個大人連基本責任心都冇,仲好意思話啲細路!將心比己啦!

大宅

Chloe199401 發表於 23-5-21 08:42
回覆 adrianada 的帖子

有時候我都好怕呢啲,見過有啲家長係企埋一邊玩手機。由得啲小朋友係餐廳跑來跑去 ...

我做零售,日日都見到d家長以為間店係玩具反斗城,完全唔會制止小朋友亂搞,直情係無視,有一次我話小朋友唔好跑,唔好亂搞,點知個女人問我, 你d野係玻璃嗎,掂下會爛嗎? 整爛左咪賠錢咯 ,我話到時真係叫你賠你會唔會唔開心,會唔會肯賠, 真心覺得ed家長點會教好小朋友,識生唔識教

伯爵府

stitch_b_b 發表於 23-5-21 10:40
其實個女人又可以做咩
陪個小朋友入院,定自己坐的士跟去急症
小朋友都上左白車,咁佢留係間大家樂又可以點 ...

同問,咁想個女人點
最後就成家話個女人錯晒,個女童同阿婆冇錯

男爵府

fanny590 發表於 23-5-21 09:05
咖啡可能會咁熱咩?

係囉,我次次去杯野都可以即刻入到口飲,無諗過會熨得傷,咁條利咪無囉

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shobi 發表於 23-5-21 11:39
專登嗰啲叫謀殺,意外都係要負責㗎,點可能一走了之?呢啲叫逃避責任!
唔通私家車又專登衝上行人路?呢啲 ...

如果係個女仔自己衝埋去個女人度呢?應該點負責?
放下自在

男爵府

毛毛123 發表於 23-5-21 11:44
我做零售,日日都見到d家長以為間店係玩具反斗城,完全唔會制止小朋友亂搞,直情係無視,有一次我話小朋友 ...

我都見唔少呢啲,個阿媽係度篤電話,有得啲細路係度扯人地舖頭野,狂拉狂扯啲阿媽都唔理

珍珠宮

2024年龍年勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

peru 發表於 23-5-21 11:20

只評論此相:商場好多,好多家長唔制止 如果俾佢撞到真係冇仇報 他只是個孩子。

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-21 11:55
如果係個女仔自己衝埋去個女人度呢?應該點負責?

總之杯嘢從女士手上跌落嚟引致他人受傷,就可以追究!呢啲叫第三者責任!
當然亦可以叫大家樂賠嘅!因為依件事喺佢舖頭內發生!
同埋大家當時唔喺現場,點解一口咬定係個細路撞埋去呢?
舉例:如果有個成人背囊唔覺意掃過人哋貨架,整跌咗人哋啲貨爛咗,你覺得要唔要賠償呢?但個成人唔係專登喎!
唔想負責任,就咪出街囉!

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

shobi 發表於 23-5-21 11:57
總之杯嘢從女士手上跌落嚟引致他人受傷,就可以追究!
呢啲叫第三者責任!
當然亦可以叫大家樂賠嘅!因為 ...

咁似碰瓷黨既
放下自在

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-21 12:03
咁似碰瓷黨既

碰瓷一詞,源於邊度啊!言下之意,小妹妹去碰瓷嗰女人?
真正嘅香港人應該不屑玩碰瓷囉!邊有人一日到黑會諗埋呢啲咁嘅嘢!
嘅然都嚟咗香港!忘記過去啦~
成日諗以前嘅生活唔會開心囉!

男爵府

stitch_b_b 發表於 23-5-21 10:40
其實個女人又可以做咩
陪個小朋友入院,定自己坐的士跟去急症
小朋友都上左白車,咁佢留係間大家樂又可以點 ...

其實全部都個爸爸一面之詞,會唔會個女人講晒唔好意思,個阿嫲話無事無事,跟住個女人先走左去,後來個女童話痛,個阿嫲先識驚呢?太多可能性,由阿嫲複述返出黎可能已經有出入,唔發生都發生左,不如諗下點令女童早啲康復好過啦,仲晒心思去搵人賠錢

象牙宮

shobi 發表於 23-5-21 12:04
碰瓷一詞,源於邊度啊!
真正嘅香港人應該不屑玩碰瓷囉!

點會唔識呀,大把笑片睇喇
咁你話,總之杯野喺個女人手上倒出黎就算,唔理係咪個小朋友撞去喎,仲唔係碰瓷
放下自在

子爵府

adrianada 發表於 23-5-21 08:34
FB果邊話有新聞講個女仔自己撞埋個食客度,我估計當時嫲嫲冇睇住孫女,由佢響領餐處周圍走,所以撞到其他 ...
我覺得系咁,因為正常食客攞住餐,無理由會橫沖亂撞,一般都系小朋友自己撞上去。所以好多家長吾教育好小朋友,出左事真系自己小朋友受返

侯爵府

cattz288 發表於 23-5-21 12:08
點會唔識呀,大把笑片睇喇
咁你話,總之杯野喺個女人手上倒出黎就算,唔理係咪個小朋友撞去喎,仲唔係碰瓷 ...

自己專登跳出馬路撞上架車然後扮跌倒受傷要求賠償先叫碰瓷!
碰瓷合集 第2集:请开始你的拙劣表演
https://youtu.be/-LyuMLKJiOw

如果專登撞上杯熱水,攪到灼傷甩晒皮,仲要入醫院,呢啲叫捉蟲!

首頁
34567...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊