自由講場

跳至

首頁
45678...30

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

上次酒樓晚飯枱又迫,隔離枱小孩在走廊又跑來跑去,人地侍應要送菜加熱水,爭d撞到

侯爵府

廢柴孖條 發表於 23-5-21 08:38
雖然小朋友好慘,但邊個撞邊個都唔知,無 cctv 好難搵

最怕係好似楂車咁,你成年人,佢衝出黎你都係不小心駕駛

子爵府

mimi199188 發表於 23-5-21 12:08
我覺得系咁,因為正常食客攞住餐,無理由會橫沖亂撞,一般都系小朋友自己撞上去。所以好多家長吾教育好小朋 ...

我次次攞餐,見到有細佬仔響附近我都會等陣先,其實好多家長唔理,又或者玩手機,
叫佢細細仔唔好跑,仲比人地啊媽啤番轉頭

大宅

Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

回覆樓主:

呢單新聞,正要好好教育一下我小朋友,在餐廳地方乖乖甘等待!
希望女童盡快康復,8歲小三就快考試

子爵府

ricecooking 發表於 23-5-21 12:10
上次酒樓晚飯枱又迫,隔離枱小孩在走廊又跑來跑去,人地侍應要送菜加熱水,爭d撞到
...

淋親咪叫酒樓賠錢囉,或果餐唔洗錢囉,大聲夾惡,可憐個小朋友,無人教

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

meowmeow34 發表於 23-5-21 10:40
冇cctv,唔知當時嘅情況,呢個爸爸當時亦唔在場,佢點解一口咬定係人哋嘅責任? 咁講野蠻咗啲囉 :nothing ...

同意!
一個大人拎住盤食飯,正常也是向前望,唔會向下望,而拎個食物盤的位置極大可能高過這細路,點會諗到無端端有個細路會在路中心?
而最大責任反而是帶住細路的屋企人,沒有警覺性,由老人家帶小孩,始終是差少少。

子爵府

哈比族 發表於 23-5-21 06:44
將軍澳彩明商場大家樂分店發生燙傷女童事件,一名8歲女童周五晚(19日)與祖母買外賣等候取餐期間,女童疑 ...

冇片又冇人證記得/影低係難搵,可能根本唔係住個度都冇人識佢乜水

伯爵府

cy101 發表於 23-5-21 08:48
有時成年人都撞到成年人,有時轉身就碰上!

所以轉身前,我都會360度環顧四周.。仲要一路行一路講小心小心/唔該唔該.
如果係八歲咁大個,我一定會叫佢坐喺個位度等我(絕不能行開),仲要近餐吧(可以睇實佢)

侯爵府

回覆樓主:

如果連班大人都覺得一個大人整到人原來一走了之係無問題,咁其實下一代都係咁嘅態度我都覺得好正常不過,所以咪再將而家嘅現狀怪落下一代!
自求多福喇!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

adrianada 發表於 23-5-21 08:34
FB果邊話有新聞講個女仔自己撞埋個食客度,我估計當時嫲嫲冇睇住孫女,由佢響領餐處周圍走,所以撞到其他 ...

新聞唔係得個爸爸話要上網搵個女人咩?
放下自在

珍珠宮

Rita 發表於 23-5-21 08:59
滾燙咖啡?我所知奶茶咖啡一類,溫度唔會去到滾燙,可能食客餐盤上有另一杯熱水,打翻時一併淋到女仔,先 ...

一般快餐店有指引唔會比滾水。

珍珠宮

斷估個女人攞住盤食物加飲品,點都吾會橫衝直撞,相信佢亦都吾係刻意咁陰質,佢唯一錯在走左去,不過現場過程係點吾知。但我自己覺得最大責任係照顧者,照顧者係要預防小朋友有意外,吾係就咁帶住佢咁簡單,一出街,萬人萬事都會發生,照顧者一定要一眼關7,及提醒小朋友注意言行,出左事鬧神鬧鬼都無補於事

珍珠宮

shobi 發表於 23-5-21 11:39
唔通私家車又專登衝上行人路?呢啲都係意外喎,唔使負責咩?
尖沙咀私家車疑失控鏟行人路‎ 撼凹地舖閘撞傷 ...

大家都不在現場,如果餐廳應該女食客有責任就唔會比佢走啦!孩子已送左去醫院,女食客食埋自己買左嘅餐然後返屋企係好正常。

咁都入佢不顧而去?

侯爵府

薯圈 發表於 23-5-21 12:34
大家都不在現場,如果餐廳應該女食客有責任就唔會比佢走啦!孩子已送左去醫院,女食客食埋自己買左嘅餐然 ...

係可以追討佢㗎!起碼要付醫藥費啦!
假若發生係你身上,你係咪唔使個女人負責?同佢講你走先啦,呢度我自己搞掂?
嗰個女人咁啱係遇到個阿婆同細佬,唔識處理。如果係成年人,你估佢走得甩咩?分分鐘要佢賠埋因受傷返唔到工嘅損失!
了解多啲權益啦,難保有一日會用得上!

伯爵府

熊孩子越來越多,見唔少,父母不管,在酒樓餐廳四圍走。

珍珠宮

shobi 發表於 23-5-21 12:35
如果發生係你身上,你係咪唔使個女人負責?同佢講你走先啦,呢度我自 ...

要追討佢無問題呀!但係入佢不顧而去就唔應該囉!

侯爵府

薯圈 發表於 23-5-21 12:43
要追討佢無問題呀!但係入佢不顧而去就唔應該囉!

嗰爸爸用錯詞彙啫!個女人法律上可能係冇問題,但係道德上有問題!
而家人影都冇,道歉都冇句,連想搵人陪醫藥費都難啦!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

又真係好慘... 不過始終係意外, 個食客最多都係say sorry同表示慰問...

珍珠宮

shobi 發表於 23-5-21 12:35
如果發生係你身上,你係咪唔使個女人負責?同佢講你走先啦,呢度我自 ...

你講野咁黑心,都唔係會講道理嘅人,無必要跟你討論!

侯爵府

薯圈 發表於 23-5-21 12:47
你講野咁黑心,都唔係會講道理嘅人,無必要跟你討論!

將心比己!打個比方,咁叫黑心!
算啦,你都係唔好同我講嘢!
個女人先同你哋溝通到!
不同道不相為謀!
我唔認同一走了之嘅方法係,唔想第時萬一我仔女遇到啲咁嘅情形,始作俑者不顧而去,我鬧鬧鬧,跟住啲人話抵你死啦,你自己都係不負責任嘅人!仲好意思話人!

首頁
45678...30

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊