自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

ddkaka 發表於 23-5-21 21:05
係內地用一卡兩號註冊唔到美團

香港一卡兩號

男爵府

26days 發表於 23-5-21 15:09
係咪好似香港八達通卡咁,落啲錢做 deposit 做增值?然後由佢扣車費。

係,一張地鐵、巴士都用得,好方便。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

lyh80115 發表於 23-5-21 18:21
有香港銀聯信用卡,綁雲閃付app已經好好用,有全國乘車碼;好多店鋪可以掃碼支付;好多apps可以付款如美團 ...

謝謝
而家未攪掂雲閃付,唔知點解成日話要set付款密碼,但一按就彈去加卡果版
加咗九千幾次,都係去唔到改密碼果版,嘔血
可能weekend無cs, 聽日再打去問吓

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mom06 發表於 23-5-21 19:53
疫情時,我去左中銀香港,佢地幫我開左个中銀大陸戶口,用香港電話開。

現在做埋个一卡2號

好,我都攪一攪呢樣先 (好少返內地真係唔識呢d)

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-21 22:24
好,我都攪一攪呢樣先 (好少返內地真係唔識呢d)

建議你唔好係香港開一卡兩號,我爬左好多文,香港既一卡兩號,如果你遲啲想轉電訊商,香港電話可以攜號轉台,但你大陸號碼唔可以,變相就會作癈,到時你在銀行和 apps 既綁卡,就變成好多問題要去解決。又或者你決定以後唔轉電訊商,無論佢點加價都得。
我都係週詳考慮過,直接去大陸開電話卡和銀行,一了百了。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-21 22:23
謝謝
而家未攪掂雲閃付,唔知點解成日話要set付款密碼,但一按就彈去加卡果版
加咗九千幾次,都係去唔到改 ...

建議你del app再裝過,試下
放下自在

王國長老

26days 發表於 23-5-21 23:59
建議你唔好係香港開一卡兩號,我爬左好多文,香港既一卡兩號,如果你遲啲想轉電訊商,香港電話可以攜號轉 ...

已中過伏,(收唔到sms=廢),唔會再伏第二次

王國長老

cattz288 發表於 23-5-22 00:06
建議你del app再裝過,試下

已試咗,剷完再裝,一樣咁loop
希望聽日hotline有人幫到我,啱啱去另一帖見好多jm 都攪唔掂雲閃付app (我自己已用雲閃付多年,我特登叫阿仔申請同一張信用卡,點知咁都唔得)

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-22 00:18
希望聽日hotline有人幫到我,啱啱去另 ...

oh...不過我搵過cs,ok既
放下自在

王國長老

cattz288 發表於 23-5-22 00:22
oh...不過我搵過cs,ok既

珍珠宮

牛年勳章

藍天竹 發表於 23-5-21 18:18
我隻佬冇大陸戶口及手機,學呢度jm嘅方法,認證時填晒我的個人資料,輸入埋國內手機sms驗證碼就得
...

我睇完你呢個留言,即刻叫我女試,佢就開通咗wechat內地錢包,謝謝!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

Charlotte_mom 發表於 23-5-22 00:18
希望聽日hotline有人幫到我,啱啱去另 ...

我用HK電話注冊,綁到Tap & Go銀聯(呢張銀聯係雙幣㗎,增值咗可以兩幣轉換)
attach0/tmp/phpwL0GHe
attach1/tmp/phpHVj8mZ

別墅

26days 發表於 23-5-21 14:29
我自己已經整好內地電子消費,微信支付沒問題,和朋友都有係大陸消費。現在想問下各 jm,如果與子女同行, ...

Lm

別墅

藍天竹 發表於 23-5-21 14:38
我喺wechat分享[親屬卡]畀阿女用

大宅

ccy1234 發表於 23-5-21 21:47
係,一張地鐵、巴士都用得,好方便。

大宅

Piaget 發表於 23-5-22 01:27
我睇完你呢個留言,即刻叫我女試,佢就開通咗wechat內地錢包,謝謝!
...

活學活用

男爵府

Charlotte_mom 發表於 23-5-22 00:16
已中過伏,(收唔到sms=廢),唔會再伏第二次

我朋友都係一卡兩號,佢係裝到用到的,比錢無問題,但如果佢訂美團外賣個類,車手要電話聯絡佢,係唔得既,應該講時得但大部份時間唔得。所以係大陸玩,我比佢落我手機號同人做聯絡。佢張一卡兩號,一時得一時唔得,佢有時會叫我打下佢電話,睇下得唔得,咁就死得。

大宅

回覆樓主:

we chat

珍珠宮

回覆樓主:

買張實體卡,方便啲,唔洗攪咁多野。

大宅

回覆樓主:

cash小心D ?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊