自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

michellebb1107 發表於 23-5-21 14:55
守了三年,在星期一終於失守,到今天已經中招後第七天,燒已退了,但還有咳,但常恍惚遊魂,集中不到精神, ...

我今個月月11號首次中招,雖然6日已經(emoji)陰性,但到宜家仍然有咳有痰,好似好頑固咁清嚟清去都未清到,每日都感覺感冒唔清個人‘溫溫燉燉‘咁嘅感覺似坐住舊雲,宜家飲中藥調理緊,希望快啲回復狀態!
大傷元氣,感覺一中清袋!

已刪除用户

珍珠宮

phoebesin 發表於 23-5-22 10:49
我今個月月11號首次中招,雖然6日已經(emoji)陰性,但到宜家仍然有咳有痰,好似好頑固咁清嚟清去都未清到 ...

有冇做運動?

大宅

ernbe 發表於 23-5-22 12:07
有冇做運動?

冇做運動,咳都咳到冇氣,現階段儲緊元氣(emoji)(emoji)減少內耗!

子爵府

牛年勳章

我完全冇晒胃口咁滯,10號中招,輕咗3kg! 到今日都仲係冇胃口。

大宅

WW_WW 發表於 23-5-22 08:55
我上星期都中招,依家冇晒嗅覺,食野又冇味..有冇人好似我咁?幾時先會好返?
...

我都係上週中,現在先好,就係無咗噢嗅覺和味覺,打算去睇中醫

男爵府

畀面勳章

AESON 發表於 23-5-22 22:22
我都係上週中,現在先好,就係無咗噢嗅覺和味覺,打算去睇中醫

中醫有用?咁我都去睇下先,食咩都冇味真係無晒胃口

珍珠宮

WW_WW 發表於 23-5-22 08:55
我上星期都中招,依家冇晒嗅覺,食野又冇味..有冇人好似我咁?幾時先會好返?
...

通常幾個星期會自然恢復

大宅

WW_WW 發表於 23-5-22 22:34
中醫有用?咁我都去睇下先,食咩都冇味真係無晒胃口

我唔清楚有無用,試下攞,咁我又唔會無胃口,因為會肚餓,只係食咩都無味,除非好濃味既就會有小小味咁

男爵府

好很多痰,都過咗十幾日,仲係超多痰

水晶宮

回覆樓主:

中新冠比較煩就是有啲人會有後遺症,因人而異,感覺新冠會激發/攻擊人體一d嘢,可以係腦,肺,免疫系統,味覺,眼.....甚至細胞變異,癌症,身邊已有數人係咁,佢哋之前身體應該已經有腫瘤存在,一直唔知,中完新冠好似加速和激活左癌細胞咁,中完新冠身體差了很多然後去檢查就發現癌症,數月就走了

子爵府

2023年兔年勳章

michellebb1107 發表於 23-5-21 14:55
守了三年,在星期一終於失守,到今天已經中招後第七天,燒已退了,但還有咳,但常恍惚遊魂,集中不到精神, ...

轉左陰?我之前係一星期轉陰後先去睇中醫,開頭超攰,有改善,飲下潤肺湯水

珍珠宮

睛靈勳章

miu_bb 發表於 23-5-21 15:43
我上年第1次中,好返完全無問題,上星期第2次中,個心好唔舒服,早兩日心跳好快同重,唔舒服到要去急症室, ...

有機會係某啲藥副作用, 好似傷風藥都會

珍珠宮

phoebesin 發表於 23-5-22 16:24
冇做運動,咳都咳到冇氣,現階段儲緊元氣(emoji)(emoji)減少內耗!

適量運動可以恢復元氣

珍珠宮

朱古力妹妹 發表於 23-5-23 02:27
好很多痰,都過咗十幾日,仲係超多痰

我之前都係有痰咳唔出,咳起上嚟有痰聲,我上咗拼多多買蛇膽川貝液,加上呢幾日一日一包999感冒顆粒(應該一日三包)我飲左蛇膽川貝液第六七日,啲痰應該清咗,如果你無其他野食緊,可以睇下,我覺得佢係慢,但應該有啲效果….
attach1/tmp/php6Kyngz

象牙宮

叮妹 發表於 23-5-22 11:10
我12月中完耳鼻喉刀吾妥,睇左不下2,3O次E生。一系話幔慢會好,一系話成世吾會好。越睇越迷惘抑鬱多左。
...

睇左20-30次醫生?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊