自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Babylyly 發表於 23-5-22 23:14
真係冇嗎?屯天元都咁乖?
我相信一定仲有喎,只係冇咁明顯
正正係屯天元band 3, 以前都幾嚴重架.
可能黑社會都人口老化, 唔再係校園收靚.
直接揾南亞人執行任務仲簡單

男爵府

Prosperous 發表於 23-5-22 23:09
我唔係精神科醫生, 但工作上要接觸佢地, 有啲仲係好 top 的精神科醫生, 佢地一天睇的症, 相信絕對多過你聲 ...

你誤會啦,我學嘅吾係咩另類冶療,睇醫生係必須嘅,因為只有醫生先可以判斷是否患有情緒病同埋開藥,我只係覺得樓主個仔仲咁細可以試下搵輔導先姐。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

珍珠宮

yanfaifai 發表於 23-5-21 22:55
我仔在校被欺凌
長達5個月
這星期叫做初步阻上了欺凌事件發生

自己年年考全级尾尾,留班及踢出校家中便飯,而D基本被欺凌標籤,有時吾明明明自己受傷者,但一樣受罰,要走出黑暗就要自身不息,各施各法,做運動健身學功夫等,建立自信心,群体活動有幫助也好如游泳,足球。。。現心理創傷可從養寵物開始如男仔養狗,透過互動加強愛心和關心,慢慢來不會一步到位

男爵府

spikenard 發表於 23-5-22 23:22
最後,我自己看透。將心思放係讀書上,不再留意呢班垃圾,我越係留意越拖慮自己的成績。強大自己的eq,越唔 ...

我都讀過垃圾中學,明白你講邊啲人,係呀,果啲人真係唔好望唔好有眼神接觸先安全

不過,當年冇手提電話冇咁多性案件。
果啲垃圾都係打人冇其他變態嘢,相對而家,我覺得仲恐怖,名校生更識玩欺凌

男爵府

fasola 發表於 23-5-22 23:25
正正係屯天元band 3, 以前都幾嚴重架.
可能黑社會都人口老化, 唔再係校園收靚.
直接揾南亞人執行任務仲簡 ...

原來係咁 ,好事

男爵府

幸運是對手 發表於 23-5-22 18:10
揾日接佢放學或者返學,等欺凌者出現, 兜口兜面鬧鑊金嘅佢,要狠狠的,表明為左個仔會不惜一切追究到底。
...

俾我一定2日日去小到佢報警 玩大佢 反正學校唔理
te quiero mucho mi amo

水晶宮

Babylyly 發表於 23-5-22 23:28
我都讀過垃圾中學,明白你講邊啲人,係呀,果啲人真係唔好望唔好有眼神接觸先安全

不過,當年冇手提電話 ...

嗰個年代唔係你還拖,就可以解決問題,人地1比20人,點還擊,冇東張西望的年代,連老師都唔敢幫我,我1個女仔好怕比人溶。

男爵府

回覆樓主:

家長性格 脾氣 家庭環境好影響小朋友
te quiero mucho mi amo

侯爵府

estw 發表於 23-5-22 23:17
救命,何謂精神科呀?呢度有JM講遊戲冶療都屬精神科一種,吾係穿住白袍囉住聽筒先係精神科。
...
你唔好前言不對後語喇, 我估唔止我一個睇到, 你開初不停貶低正規精神科治療, 所講的精神科就係指合資格可用藥的精神科醫生, 其他治療系統, 可以係心理學家, 情緒治療師, 或樓主個仔睇的教育心理學家。佢地可以對一個人的情緒或心理健康有幫助, 但相信冇咩人會話做呢啲治療係睇 "精神科" 吧?

即係你如果同人講話睇緊精神科, 唔會係講緊睇你果個所謂阿 Sir 吧?

其實你唔好撐咁遠, 由頭到尾大家都係質疑緊你危言聳聽樓主, 講到一睇精神科就要一世食藥。然後原來資料係來自 "阿 Sir 話", "有朋友係咁", 甚至講唔出係可以用藥的醫生講的。都係果句, 唔好隨口嗡累到人。

侯爵府

spikenard 發表於 23-5-22 23:22
最後,我自己看透。將心思放係讀書上,不再留意呢班垃圾,我越係留意越拖慮自己的成績。強大自己的eq,越唔 ...
咁你真係好強大好硬淨, 但未必個個小朋友好似你咁堅!

男爵府

Prosperous 發表於 23-5-22 23:09
我唔係精神科醫生, 但工作上要接觸佢地, 有啲仲係好 top 的精神科醫生, 佢地一天睇的症, 相信絕對多過你聲 ...

吾好意思,想幫吖Sir平反下,佢係正規本港大學研究精神科嘅博士,精神科醫生會轉介病人去佢機構接受冶療。

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

水晶宮

回覆樓主:

反而而家好處理欺凌,校方唔理,自帶老師手提擴音器係操塲大聲廣播欺凌者的名班別做過咩衰野。全校都知佢衰野,欺凌番佢

最憎嗰d 打人者,道個歉就當冇事,打回去然後又同佢道歉,打和

原諒我內心的黑暗,以暴制暴

侯爵府

estw 發表於 23-5-22 23:38
吾好意思,想幫吖Sir平反下,佢係正規本港大學研究精神科嘅博士,精神科醫生會轉介病人去佢機構接受冶療。 ...

哦! 唔使平反啦, 你都冇開名! 你話係邊個咪邊個囉! 你話佢幾勁咪幾勁囉, 我都反證唔到!

我只係睇到佢講的咩要一世食藥, 好嚇人, 顛覆咗我有限的認知!

水晶宮

Prosperous 發表於 23-5-22 23:38
咁你真係好強大好硬淨, 但未必個個小朋友好似你咁堅!

我嗰時快死,自殺la,唔堅強就88了。太苦,比著好多人有咁的經歷真係死左去算,又乜理由,父母唔理,老師唔理。10幾歲的我唔識去報警。真係天唔要我,地唔要我的絕境

Prosperous    發表於 23-5-22 23:48

男爵府

Prosperous 發表於 23-5-22 23:36
你唔好前言不對後語喇, 我估唔止我一個睇到, 你開初不停貶低正規精神科治療, 所講的精神科就係指合資格可用 ...

我冇貶低精神科喎,如果係成年人當然讚成即睇啦,但仲細,除左食藥吾通真係冇其他方法咩?可能我講得太絕對,算吧,响度只係希望樓主個仔平安。

馬太福音六章29節

伯爵府

2023年兔年勳章

Fishqqma 發表於 23-5-22 23:25
佢身邊冇,佢就當全世界都冇人可以停藥。

係囉!
睇完佢講啲野,真係笑大人個口!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Prosperous 發表於 23-5-22 23:36
你唔好前言不對後語喇, 我估唔止我一個睇到, 你開初不停貶低正規精神科治療, 所講的精神科就係指合資格可用 ...

大宅

回覆樓主:

食药係好,但聽人講,如果去過政府睇精神科會有record,怕影響日後找工作.
而家有醫健通,一撳個掣乜到見到

洋房

yanfaifai 發表於 23-5-21 22:55
我仔在校被欺凌
長達5個月
這星期叫做初步阻上了欺凌事件發生

樓主,聽到也替你心痛!過來人-些分享:我仔上年中一時有一外來生恃住自己讀書勁不斷挑釁同學,我仔是他其中一個目標,有一日我晾衫時,發現仔的校服褲有兩個鞋印在褲管上洗唔甩,我問我仔為何有鞋印,仔才話俾我知那外來生因為要發洩,一野起雙腿踢落我仔腳上!仲講埋佢平時受的冷嘲熱諷,於是我吩咐仔第二日帶條褲返學比該同學睇,同佢講媽媽要求要佢$150賠償條褲,再加道歉,否則我會聯絡佢父母及班主任,結果果個男仔賠了$50比阿仔,但無道歉,於是我立即通知班主任處理,條褲交左比老師做証據,班主任很好,立即每天跟進事件,仲抽出呢個同學攪事時的附和同學一齊訓話!

洋房

NCPJ 發表於 23-5-23 03:44
樓主,聽到也替你心痛!過來人-些分享:我仔上年中一時有一外來生恃住自己讀書勁不斷挑釁同學,我仔是他 ...

到最後,個壞同學寫了一封毫無誠意的道歉信给我仔,仲問我仔「你想我寫幾多個字」,而其他附和的同學經過老師訓話,主動同我仔道歉,話玩大咗!我亦同我仔講,「可憐的人要靠這種不文明的方法去引人注意,而不是以實力修養服人,實在可悲,你們永遠不會是朋友,從此無視佢吧!」結果,我仔block 左佢,所有有佢嘅group我仔都退出,一個星期後呢個男仔求身邊同學做說客希望我仔原諒佢,事情過後,我仔話好彩有媽媽,因為當時佢怕得罪人,諗唔到解決辦法,其實好困擾佢,但佢唔敢同我講,因為佢驚我會話佢冇用,我同仔講,就算你犯錯,我都會喺人哋面前保住你先,因為你係我個仔!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊