夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

"承諾", 係一段關係中, 重要嗎?

男人覺得, "承諾"一D都唔可信...
所以, 無必要去作出"承諾"
自稱來自火星, 因為傻傻地. 請多多指教~~~

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

睇對手,睇環境。
對手係可以畀到承諾你又可信,當然幸福。
有時明知係假做唔到,但係好浪漫好感人場面,承諾都可以帶給點開心。
例如仔女同媽咪講,我大個仔一定會比哂所有錢畀媽咪,照顧你一世,同你一齊住唔會唔要你,仲會好錫你。你明知道同新抱相見好同住難,個仔大個左都未必會記得,但都會好開心。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

唔好講關係呢個場境,「承諾」係做人基本態度。

又好似樓上話齋,「甜言密語」同「承諾」一線之隔。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

伯爵府

對我黎講唔重要,老公成日講將來點點點….)我只會冷冷回應然後話做好當下先,將來既不要想太多,人會變

大宅

2024勳章

回覆 soragnes 的帖子

口講無憑. 二人的婚姻證明書便是最重要的承諾

但可惜社會風氣是, 不少世人都忘了婚姻是神聖的承諾. 即使是名人的配偶在多年婚姻後換來一張休書, 社會都是視而不見.

我為什麼這样說 最近一個例子, 据娛樂版報導 TVB一個70多岁的老牌歌星, 和第二任國內的妻子結婚20年後, 第二任妻子小產後 和第二任妻子離婚.和第二任妻子離婚前 他經常公開自稱愛妻號 已把他所有的大約7個物業都交給這第二任妻子, 但當這老牌歌星 找到也是來自國內的未來第三任妻子 便馬上宣揚自己很愛這國內的未來第三任妻子, 已把把他所有的大約7個物業都交給未來這三任妻子

我為什麼這样說 世人都忘了婚姻是神聖的承諾, 是因為沒有一個娛樂版報導, 報導這老牌歌星 怎安排第二任妻子離婚後的生活. 我回想起30年前, 我每天見到趕著過羅湖橋的香港中年男人, 當時作為一個年輕香港男人, 我心裡有股寒意, 我在問我自己 國內的女人不是也有媽生的嗎?

珍珠宮

男人根本不可信。
靠自己好過

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

soragnes 發表於 23-5-22 15:21
好睇人,其實到某時間都無用

侯爵府

發自內心,願意亦盡能力去實踐先叫承諾,所以話一諾千金。
無心無能力講嘅叫信口開河。
正如那男星,有心嘅,七個物業已改哂第二任妻子嘅名,唔改,就係留條變心嘅路。
如果說承諾不可信,於是不說,也表明果個人自己都無信心守得到,唔立就係留條路俾自己走。
於是又有信守承諾呢個詞。承諾背後係誠信。

男爵府

陪月勳章

聽下就算
好過乜都冇講
凡事唔使認真
最愛自己活得比較美好

珍珠宮

回覆樓主:

都唔一定!
我以前拍拖時,想老公答應一D要求,佢都未必肯,果時諗,佢係咪唔重視我,後尾佢同我講,因為佢怕自己兌現唔到,就唔想輕易去承諾!
其實承諾嘅野,行動比較實際!

複式洋房

新紀元代表作,熱銷書藉《與神對話》,當中所謂的「神」話,承諾係人類最大問題之一,因為承諾代表某程度上有了「預知」的能力 ,然而,人類係不能預知末來,沒有預測未來的能力。在沒有預測未來的人類對未來作出的承諾不旦無法做到可靠,而且對承諾和被承諾者都係可怕的束縛。所以叫人唔好作出承諾,而係要重視當下呢一刻,包括關係。

別墅

互相做到咪重要, 但一方做, 另一方瀨皮或者幾廿萬個理由唔做。
然後自己唔想再守時又比人指責番答應左野做唔到時。

就一啲都唔重要, 只係一堆狗屎。

別墅

其實不太重要
重要的是以後實際作出的行動

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

承諾緊要
守承諾仲緊要

piggy0101    發表於 23-5-24 07:55

珍珠宮

回覆 soragnes 的帖子

承諾 對我而言 好似 玩法律越承諾在更多灰色地帶中 就可行性越大
例如:
「不離不棄」的承諾
最容易做到
因為 當中有許多灰色地帶
我從來不會與任何人斬纜
雖做不成夫妻 也還是朋友

「我的愛有始無終」的承諾
也很容易做到
我享受有愛無性的人際關係 (夫妻關係也如此)
在我心裡 沒有敵人
再見亦是朋友
相請不如偶遇
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 yantung2010 的帖子

物業已改曬第X任妻子的名都係可以玩法律漏洞
見樓上 有一層 post 中 一明星 可以把物業 擁有權轉來轉去的

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

回覆 dougiewoodie 的帖子

所以很難把人的承諾當作 長期飯票 的保障來看待
更難成為 「所望之事的實底;未見之事的確據」~希伯來書11:1

侯爵府

心滿意足 發表於 23-5-24 03:48
承諾緊要
守承諾仲緊要

所以立下承諾是一種心意。
正如放下屠刀,立地成佛。斯欲仁,仁至焉。
唔通殺人犯做咗和尚就立即成佛,肯定唔係,只係表示心意,意向。
守承諾或向承諾努力,促使達成呢個實際行動都係承諾既一部份。
正如減肥,唔係喊下我要減肥!你就當佢減緊肥吧!但佢唔肯應承減肥,只係去減緊肥,又代表咩呢?你會點諗呢?

大宅

2024勳章

回覆 858D 的帖子

謝謝引用聖經, 去詮釋承諾這二個字. 如果用oath, 誓言這二個字, 會不會更有约束力呢?

這因為30年前 我有一個做律師的朋友, 是個女的, 對我這個剛大學畢業出來 說了一句很震撼的話
"小朋友, 男人為什麼和女人結婚呢? 因為比每晚去叫雞便宜, 誓言對這種男人根本沒有用".

當世人違背了 "till death do us part" 這結婚誓言 當世人不信上帝 誓言是神聖的 Hebrews 6:16-18, 當法律也不充分彰顯公義(富二代用信託法去轉移財產 個體戸用現金結賬或陰陽合同等 去隱瞞收入), 沒有見到修改婚姻法在這當前的大環境下可以怎向前行 (我見到 女權之聲也被腾讯永久封禁, 無語) 大家只可以自求多福.

侯爵府

858D 發表於 23-5-25 02:01
回覆 yantung2010 的帖子

物業已改曬第X任妻子的名都係可以玩法律漏洞

咁真係完全無保障

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊