自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章

chanti 發表於 23-5-24 16:03
大約14% 入band 1

14%比average 33%少成半
唔怪得知無家長揀

公爵府

事實是,全區只有15個家長投票溥仁是好學校,至少是與同區學校比較,那表示,校長再改革,都是徒勞無功,我亦唔覺得無掙扎就係好,講真而家任何學校都係壓力大到暈,有壓力才有動力,人始終是性本惡,唔迫就會懶惰
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

禁止訪問

珍珠宮

虎到金來勳章

chanti 發表於 23-5-24 21:51
呢間學校已經不是第一次經歷過被殺、08 年已經發生過一次、已經比足辦學團體15 年既時間佢改革。連13 年才 ...

據嗰位家長講2021先推steam同電子音樂,其實都算遲,我仔2016小一學校已經有

公爵府

STEM只是多鬼餘的宣傳技倆,連微積分都未讀過,可以有幾STEM呀?
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

大宅

回覆 pigpig_mummy 的帖子

咁講, 你小朋友係到讀得好就留底, 努力成為14% Bnad 1之一, 即使自行冇中學收都可以大抽獎呈分真係好大壓力, 換一間陌生學校都有風險小朋友情緒亦可能有影響
而呢間學校主力收SEN而你個區又收生困難, 再加上SEN學生多既學校好難做出好成績, 殺校係必然既事, 政府而家都窮左唔會不停補貼學校, 家長都係要接受
最大影響係中途要換學校既低年級生, 對你小朋友冇咩影響就安心讀啦, 你話老師流失既問題都有可能發生, 不過讀書我覺得係靠自己多過靠學校, 有需要都要考慮補習班

大宅

FanLM 發表於 23-5-25 06:21

2021係新校長- 余校長上任, STEAM同電子教學係大約2014年左右推行...

本校從2014年開始全面推行電子學習,發展至今,每年的小一學生均可利用學校購置的平板電腦於課堂上進行各種電子學習活動。而二至六年級學生則自攜平板電腦上課(BYOD),配合中文科、英文科、數學科、常識科、普通話、電腦科及音樂科利用電子課本上課,令學生能隨時參與電子學習活動。即使需要停課,學生亦非常方便地利用平板電腦學習,以達致「停課不停學」的目標。

https://topick.hket.com/article/2949672/%E3%80%90%E9%9B%BB%E5%AD%90%E6%95%99%E5%AD%B8%E3%80%91%E7%8D%BB%E4%B8%BB%E6%9C%83%E6%BA%A5%E4%BB%81%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E6%8E%A8%E5%8B%95%E9%9B%BB%E5%AD%90%E5%AD%B8%E7%BF%927%E5%B9%B4%E3%80%80%E5%85%A8%E6%A0%A1%E8%A8%AD%E9%9B%BB%E5%AD%90%E7%99%BD%E6%9D%BF%E5%AD%B8%E7%94%9F%E7%94%A8%E5%B9%B3%E6%9D%BF%E9%9B%BB%E8%85%A6%E4%B8%8A%E8%AA%B2

大宅

bobo_2014 發表於 23-5-25 14:01
回覆 pigpig_mummy 的帖子

咁講, 你小朋友係到讀得好就留底, 努力成為14% Bnad 1之一, 即使自行冇中學收都 ...

YES...我地小一已經開始補習, 就算去第2到都係一樣...出去外補呈分試...同埋我小朋友都唔想轉...始終習慣左, 老師同同學都熟, 所以唔會轉, 至於我第2個小朋友到時升小時再諗過, 呢一刻就唔走啦...繼續留守~

禁止訪問

男爵府

polliebb 發表於 23-5-25 10:07
據嗰位家長講2021先推steam同電子音樂,其實都算遲,我仔2016小一學校已經有
...

咁我唸呢點都唔係重點既. 及其實好多好幼稚園都一樣執緊、冇計、真係走左不少學生、pool 係得咁多學生、官方又好私人又好非弁利都好、一樣要睇住筆錢做人。德雅做左咁多年又有口碑、要執都一樣咁可惜

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊