自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

別墅

Del

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

elleccy 發表於 23-5-23 08:40
雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

如果需要既可以揀全日制入面食三餐(早午茶)既幼稚園,有延展,暑假日期短,好啱雙職家庭,保護兒童,明愛都有呢啲學校,唔洗求屋企人或驚請到唔好既工人姐姐

子爵府

雙職家庭靠工人姐姐湊小朋友,撞到個肯比野食小朋友,準時接送返學放學既工人姐姐已經要感恩

本身準時比外 ...

呢度jm成日話要收錢先湊, 好似樓主咁臨急臨忙搵人湊, 都要逐日收錢, 所謂親人都斤斤計較, 真係會心淡的. 最匪夷所思所思呢度仲有把人覺得冇問題

mimi199188    發表於 23-5-23 13:22

伯爵府

2024年龍年勳章

本身準時比外 ...

你奶奶呢?叫佢幫手?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

翡翠宮

opclk99 發表於 23-5-23 08:57
家家有本難念的經....

X2

珍珠宮

本身準時比外 ...

你呢幕似層相識………

當年我仔係BB時都試過,當時仲要我本身其實已請新工人,新工人未到嘅真空期,都係嗰一兩個月啫,咁都唔幫我睇,錢就收咗喇,突然一個電話打嚟話唔睇,叫我搵人,搵人都要時間架,點樣即時?即時搵到人我都唔會勞煩佢啦!我記得我仲打比朋友喊!邊得嚟咁衰嘅老母架?!

子爵府

記得細時, 親戚會互相幫忙, 唔會幫手睇一日半日都要收錢囉!

大宅

RAY媽 發表於 23-5-23 08:52
你奶奶呢?叫佢幫手?

99 咪仲衰…..

珍珠宮

本身準時比外 ...

現D公主姐姐好有要求,只想照顧老人家/小朋友,自己每年加人工10%俾佢地,小朋友小食費佢話幾多就幾多,出街一定煲電話(隻眼開隻眼閉)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

+1路過
辛苦但無計
小朋友係自己生既
頂硬上
搵啲人介紹下工人
因移民而放果類

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

小朋友幾大?轉返全日班學校再延展。工人姐姐真係要睇彩數,但可以慢慢教姐姐做,你安排好食物講好幾時食,幾點做咩。轉用可set 時間飯煲,餸早一晚煮好, 蒸熱就食得,至少小朋友有飯食。

伯爵府

回覆樓主:

sorry
同情樓主遭遇
無諗過衰到吾比飯小朋友食
有冇相熟鄰居?
你留意下有冇社區保母果d
同埋附近有冇社福機構/青年空間果d托管服務
仲有, 恒常托管果d要排, 你報名排定先

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

託管、幼兒園、育嬰園,家用唔等於保母費用(可能屋企人當每日收費係餐飲費用),屋企人唔一定願意/適合湊小朋友。
我地以前請外傭,小朋友都係返幼兒園,我身邊好多朋友都係咁~

大宅

有時係到諗,四大長老係咪應份要幫手湊孫?個孫識行識走都話帶佢地返學/上興趣班容易,但有時要求四大長老幫手湊初生至3歲都幾痛苦,後生媽媽都要頂硬上幾個月先熟手d, 更何況老人?我見好多媽媽湊仔都好多要求,又要唔俾餵,訓練小朋友肌肉,但食到成地都係,又要抹餐死,又唔俾開電視,驚電子奶咀,但當俾返個媽媽全職湊仔,個阿媽又頂唔順開YouTube 俾個仔,雙重標準,而且家用不嬲有冇孫都俾開個長老,都唔存在淨係識收錢唔幫手湊嘅問題。唉~我都好矛盾

男爵府

本身準時比外 ...

所以好多年輕家庭選舉唔生唔係冇道理、尤其雙職家庭、錢又不多、4大長老家用、請工人及養小孩等又一闊三大。至大問題係比工人湊係睇睬數、好就用心照顧如保母、唔好就係用有人睇住個小孩。
不過唔生都生左、辦法總比困難多既、排育嬰園、搵社區/私人保母吧

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

redhot 發表於 23-5-23 09:08
你呢幕似層相識………

當年我仔係BB時都試過,當時仲要我本身其實已請新工人,新工人未到嘅真空期,都係 ...

我地收電話,叫即刻接走~ 仔係自己嘅,只有 BB 嘅爸爸可以共同分擔呢份責任。

男爵府

購物狂媽媽 發表於 23-5-23 09:25
有時係到諗,四大長老係咪應份要幫手湊孫?個孫識行識走都話帶佢地返學/上興趣班容易,但有時要求四大長老 ...

我唔覺得比四大長老湊係應份、佢哋湊大自己仔女已經盡左本份、心態上我只expect 佢地來玩下孫、享受家庭樂⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章

雖然咁講好mean
但生小朋友前就要諗點照顧
食得咸魚抵得渴
我都係雙職遇過衰工人
唯有自己跟緊啲諗定backup plan
香港有得請廉價外傭已經好好
有邊個先進國家生仔無壓力
唔通真係天生天養
你唔好彩係外家貪錢唔幫手

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

要供樓?媽媽做兼職吧,淨係老公收入最多慳d正常如果唔係要供樓生活到

社區褓姆,社區中心託兒 mon-sat(9-9)全日制幼兒中心平日(8am-min 7pm)有d到9pm

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊