自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-5-23 08:59
去旅行揀咩價位酒店?日本,我通常揀大眾價,APA,華盛頓,東横,Route inn
...

嚟緊10月去東京就訂咗APA,希望唔會太差啦。

瑪瑙宮

大廚勳章

去旅行揀咩價位酒店?日本,我通常揀大眾價,APA,華盛頓,東横,Route inn
...

無定。。。

溫泉就盡量選d高質。。貴d吾緊要。。

市區如果不自駕。。盡量近車站。。。
有啲房太細,真係唔掂。。

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

cibewong 發表於 23-5-23 17:59

APA OK ga, don't worry

公爵府

牛年勳章

...

首選交通方便,衞生程度、品牌…

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

水晶宮

畀面勳章

cheung2000 發表於 23-5-23 11:20
而家小朋友大左,日本酒店選擇少好多,多數揀1000左右,最緊要近地鐵站,最好包早
...

我去日本反而選不包早
日本便利店太多選擇

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 23-5-24 15:47
我去日本反而選不包早
日本便利店太多選擇

我鍾意一早食飽然後就行到2點先食個late lunch都得,如果唔係就食doutor嗰啲

男爵府

...

唔同地方、唔同日數、唔同同行者要求唔同,我都用日本:

8日以上:我揀tokyu stay,有洗衣機帶少D衫

同父母出行:要出行方便,老人家腳力唔夠之餘仲會死頂,所以方便近鐵路行先。貴少少唔緊要,唔好俾阿媽知價錢就得

如果係溫泉酒店……既然係去享受,咁就揀當地最top果間…… 錢要洗左佢先係自己,避免只是戶口既一堆數字

水晶宮

畀面勳章

cheung2000 發表於 23-5-24 15:54
我鍾意一早食飽然後就行到2點先食個late lunch都得,如果唔係就食doutor嗰啲
...

我就係一早去便利店買早餐呀

子爵府

酒店我一定要舒服唔太細, 湊住細路去旅行太辛苦所以住我唔會委屈自己。日本一般我budget係2-4k。如果住city有時可以拎到corporate rate

大宅

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章

...

市中心揀近車站同可以開到大喼, 郊區多數溫泉酒店

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

cheung2000 發表於 23-5-24 15:54
...

doutor 嘅早餐好正

公爵府

shannon_fky4186 發表於 23-5-24 15:57
唔同地方、唔同日數、唔同同行者要求唔同,我都用日本:

8日以上:我揀tokyu stay,有洗衣機帶少D衫

公爵府

莫失莫忘 發表於 23-5-24 16:08
酒店我一定要舒服唔太細, 湊住細路去旅行太辛苦所以住我唔會委屈自己。日本一般我budget係2-4k。如 ...

去旅行住酒店早出晚歸,房間細從來都無委屈感喎!你揀大房係咪成日都要行?

子爵府

Ritzmary 發表於 23-5-24 16:46
去旅行住酒店早出晚歸,房間細從來都無委屈感喎!你揀大房係咪成日都要行?
...

我無話你覺得委屈喎,係我唔會委屈我自己。我帶住細路唔會好晚歸,有時甚至喺酒店食晚飯,我需要有啲位俾小朋友郁下,唔駛成日都要行,但至少唔好冇位俾佢地行。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

唔同地方唔同標準
日本會睇邊區,市區既 super hotel, route inn, dormy inn首選

泰國會揀集團式要有泳池, 歐洲都會揀啲集團揀返啲治安好既

大宅

回覆樓主:

我都係間中價位多,因為通常都係出去玩, 好少留喺酒店

侯爵府

Ritzmary 發表於 23-5-24 16:46
...

老公就係咁講囉,話早出晚歸只係在酒店沖涼瞓覺,所以酒店唔駛太貴喎。

珍珠宮

市區,cheap 酒店,根本只係瞓覺

郊區,溫泉酒店,木屋,貴d 都可以接受

無論你住靚,或者普通嘅酒店都一樣可以享受到附近嘅景點

大宅

cibewong 發表於 23-5-23 17:59

我住過京都APA,正常日本酒店房size
乾淨企理

珍珠宮

減齡達人勳章

cibewong 發表於 23-5-24 18:08
老公就係咁講囉,話早出晚歸只係在酒店沖涼瞓覺,所以酒店唔駛太貴喎。
...

我都係咁。

一般揀2-3星酒店或者民宿,東南亞地區大約500至600元的雙人房。歐美我無試過自由行。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊