自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原來係阿寶個班底, 真係無聲無息咁做完!

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/ente ... 0523_00862_001.html

「御用人質」宣萱告別大台,倒戈友台與姜皓文、ERROR合演的劇集《極度俏郎君》無聲無息播完,不但收視不堪提,更遭網民狠批為「世紀膠劇」。不少人批評TVB劇集公式化、無新意,看來ViuTV出品也是一擔擔而已。

此劇幕後班底一樣由TVB過檔,非常資深,離開大台前的最後作品《智能愛人》叫好叫座,《極》劇卻連口碑都輸掉,證明世上沒有烏托邦,大台並非創作的地獄,友台亦非創作的天堂;反之,友台連慣性收視的優勢都沒有,劇集是龍是蛇,一目了然,冇得抵賴。

儘管宣萱過檔頭炮打唔響,但她絕對沒有揸流攤,同樣交足戲,好演技毋庸置疑。她在劇中再次淪為被挾持的人質,有人計過數,她出道以來累積被挾持達30次之多,其他演員望塵莫及,都可謂一項前無古人的紀錄。

講起宣萱,她不算是標準美女,但有一種大自然氣息,予人陽光感覺。她的性格亦有稜有角,年輕當紅時常跟其他花旦鬧不和,圈內好友大都是男藝人,可能與她在英國讀書和成長、鬼妹仔直腸直肚的個性有關。反倒是現在年紀大了,變得平易近人,今次倒戈失利,她亦沒有口出怨言,知所進退,大方得體。

反觀ERROR的保錡,公然批評唔知套劇噏乜,又自言唔想拍,甚至直認不專業。很明顯,他這樣說是為了取悅網民,亦為自己開脫。但是劇集講求團隊合作精神,成績欠佳不能完全歸咎於某一方面,更不應公開踩自己人。他自認不專業倒是說得沒錯,看宣萱沉默是金,就知道誰才是有職業道德的真正演員。

侯爵府

mickeyeva 發表於 23-5-23 12:59

不在其位不謀其政,永遠批評係容易,tbb膠劇多因為拍得多,viutv膠劇少因為拍得少囉!一無傾城都比人話係膠劇,但至少係bk都有出post呀!有人討論就係因為有人睇,睇過咪有討論空間囉!

但膠得黎仲要無声無息播完,即係膠得黎連討論空間都無呀!所以到自己拍時,先會明白當中嘅問題,但200步走去笑100步,難睇d囉!

opclk99    發表於 23-5-23 23:00

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mickeyeva 發表於 23-5-23 12:59

最好笑話tbb主角老。。。。結果又係咁老。。。。連幕後都一樣
放下自在

大宅

回覆樓主:

有套咁嘅劇播過,我宜家先知,但個劇名好娘

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

平衡時空下播完

大宅

一舞雞城唔膠?大學生夜總會做研究、主角扮晒純情,清純愛情故事?好明顯係為叫與被叫塗脂抺粉,將出入風月場呢件事正常合理化吧。

珍珠宮

2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

早前我咪講咗呢套老土劇無聲無息完咗,可能3點收視都無!

男爵府

回覆 mickeyeva 的帖子

套劇上我都未見過宣萱出來做一次宣傳, 已佢咁多年經驗套劇係點吾知咩, 拍果時已經知道吾對路, 所以吾想出來宣傳, 盡量吾想比人知佢有套咁爛既片, 講真佢接拍就知比面黑膠人.

男爵府

ChingYee123 發表於 23-5-23 14:02
早前我咪講咗呢套老土劇無聲無息完咗,可能3點收視都無!

3點係高收視, 我估1.5 啦

伯爵府

保錡成個反骨仔

珊瑚宮

回覆樓主:

見過有篇中肯評論
話好多話TVB老人台, 音樂就自己捧自己人, 新意欠奉。
但寫文章的人, 叫人留意吓, 現在Viu何嘗唔係行緊呢條路。
什麼音樂頒獎禮, 得獎歌手, 是什麼人? viu的人
老人台的藝人去viu拍劇, 就會變後生?

珍珠宮

熊豆沙 發表於 23-5-23 13:39

我成套戲睇哂,睇完第一集差d跳船。個人覺得總體好普通,不叫好,也不能叫膠。頭段故事仲ok,後段有點牽強,可以話虎頭蛇尾。黑仔宣萱張慧儀算好戲。除了阿dee,其他都好生硬好"做戲" feel。尤其娟姐個人設超多餘。希望只係娟姐演技未夠成熟。否則,我覺得她醜化了Les。

大宅

我認我睇曬全劇,真心想睇姜皓文同宣萱,其他的人只是行來行去!浪費了一批好演員!

子爵府

1205 發表於 23-5-23 15:49
回覆 mickeyeva 的帖子

套劇上我都未見過宣萱出來做一次宣傳, 已佢咁多年經驗套劇係點吾知咩, 拍果時已經 ...

宣傳就真係好似無乜,但有讚過保錡演技出色

子爵府

回覆樓主:

唔講都唔記得有呢套劇 ,話時話,平日咁關心TVB d黄FB都好似無乜提過,真係唔啱

珊瑚宮

熊豆沙 發表於 23-5-23 13:39

我睇曬 覺得ok wor

珊瑚宮

LokYauYau 發表於 23-5-23 16:19
我成套戲睇哂,睇完第一集差d跳船。個人覺得總體好普通,不叫好,也不能叫膠。頭段故事仲ok,後段有點牽強 ...

娟姐做戲唔錯喎

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

咁搞笑自己有份拍但彈套劇差?

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊