自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

家庭野都搵東張 其實東張可以唔播 甘既野又播出黎

伯爵府

Xmas吸收勳章

gilgil39 發表於 23-5-23 21:55
其實點樣做啲仔女先唔傷感情呢 ?

冇標準架, 就算平分都總有人會覺得佢應該要拎大份d

伯爵府

東張可能都係想再三提醒大家有錢又幾個仔女嘅要趁早作好財產安排,而生一個嘅可以唔好後悔生少左

子爵府

HAPPYBOBB 發表於 23-5-23 22:04
冇標準架, 就算平分都總有人會覺得佢應該要拎大份d

所以根本好難做

別墅

gilgil39 發表於 23-5-23 21:55
其實點樣做啲仔女先唔傷感情呢 ?

真係好睇人既性格, 有些係自私既, 比幾多都覺得應份+唔夠
生性既就冇咩所謂,
遇著依D真係早D靜靜轉移可能先唔傷

大宅

hellomiki 發表於 23-5-23 21:55
所以我有時好怕有d父母成日用“生多個有個伴,將來佢哋相親相愛互相扶持”
...

理想同現實有出入,以為多個伴,點鬼知到頭來自相殘殺,父母睇到仲痛苦,真係無奈。

大宅

好在長老冇咩留底,我同屋企人都叫佢哋拎去玩去食,最緊要開心

珊瑚宮

2024年龍年勳章

namnamnamlolo 發表於 23-5-23 20:38
佢一開波已講錢
加上2對1
佢又係細囝

咪就係
其他仔女對阿媽應該都唔錯,見佢住間老人院咁靚咁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

gilgil39 發表於 23-5-23 21:52
大部分家庭嘅仔女都有一個嚟攞債

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

snowing 發表於 23-5-23 20:13
為咗錢,乜情都唔使講

大宅

gilgil39 發表於 23-5-23 21:52
大部分家庭嘅仔女都有一個嚟攞債
咁好在仲有小部分家庭嘅仔女 唔係嚟攞債啫

別墅

講$失感情

珍珠宮

李豆豆 發表於 23-5-24 00:21
咪就係

系囉,間老人院好似幾靚

珍珠宮

hellomiki 發表於 23-5-23 21:55
所以我有時好怕有d父母成日用“生多個有個伴,將來佢哋相親相愛互相扶持”
...

但好多父母覺得呢啲事永遠唔會發生係自己仔女度,自己仔女不知幾相親相愛,實情係佢地啲仔女仲係末成年,仲係小朋友階段,咁早就下定論,等個個娶晒嫁晒生埋先講啦,雖然有部份真係唔會掙產,但大部份都會掙,除非根本父母冇財產可掙。

伯爵府

superkingdom 發表於 23-5-23 20:20
今日果單,德國返黎都識搵東張

是否好日都唔理父母,家用都冇比過,一返來就爭產

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

Hansma 發表於 23-5-23 22:17
東張可能都係想再三提醒大家有錢又幾個仔女嘅要趁早作好財產安排,而生一個嘅可以唔好後悔生少左
...

Jm 你笑死我,我無身家,膝下一個小朋友都唔後悔生一個

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

opclk99 發表於 23-5-24 07:32
同我大佬一Q樣,
老母走前二三年入好多次A&E同留院,
大佬只有一次係48小時才現身探老母,

有時會諗, 為左錢可以人性都冇埋
佢地好自私 會諗左自己先, 覺得欠佢既 咁做係天經地義
少見為妙 反正長老已經唔係度, 費事聽埋晒佢d歪理 污染自己對耳仔

子爵府

係BK都睇慣咗,話父母偏心,父母未死已經心裡面爭緊……. ,我覺得有時根本就係本身都對父母唔好,但又覺得無理由唔平分……. 唉

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

李豆豆 發表於 23-5-24 00:21
咪就係

甲級之中既甲級老人院, 每人一間私人房..真係有房 有廁所 有廳(共用)...有錢都好難入要排 而且真係好貴
我講笑咁同朋友講將來我都想入去
松齡雅苑 | 高端豪華安老院舍 | 專業醫療及老人護理 | 中風復康治療計劃 (pinecareplace.com)

琴日見到, 第一時間諗 佢地對自己阿媽好好 唔錫佢唔會咁捨得比佢住果度
德國衰仔一返黎 淨係影住阿媽 如數家珍咁 2萬歐羅 幾十萬人民幣留返比邊個?--->仲要拍晒片, 佢阿媽留院唔燧照顧佢 關心佢.. 係錄影做證據 d 錢係留返比佢既

佢既態度真係好似大伯, 打扮同大伯有7成似...所以我極憎呢個人

大伯 搵左99有份aia(已claim), 跟住同c6講 匯豐都有份保險 佢走去同匯豐講, 匯豐話 要戶口果個人先可以處理佢戶口既事
大伯: 佢死左啦喎! 我係佢個仔唔可以處理咩? 匯豐就話: 咁要申請遺產承辦人 先凍結婆婆戶口, 解凍期過左先可以處理.., 或者 婆婆當時寫受益人係 你細佬(c6), 佢都可以辦理既..大前提 我地宜家都係要凍結左婆婆戶口先...大伯條氣唔順同c6講返
好彩匯豐唔受理 唔同大伯搞, 如果唔係佢吞埋都唔出聲 雖然我地唔志在呢筆錢 有冇我地都係咁過日子 但都不恥佢呢個行為

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊