自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

IHateSummer 發表於 23-5-24 01:08
其實我一路都以為一疏疏買
要少既買細疏 要多既買大疏
乜可以咁樣一條一條搣

大把人咁做,親眼睇過好多次,一疏蕉5隻搣剩1隻唔要,超衰格,唔少係後生男女

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆樓主:

超市其實咩數量都有,3,4,5,6,8條,有時都唔明有乜好揀

珍珠宮

baby.kaka 發表於 23-5-24 07:29
雖然平時都不間斷見到人搣香蕉,但今次呢兩個亞婆係一開箱就霸住成個位將所有香蕉驗屍咁驗,仲要係一個驗 ...
老人家係度過日神見到依d 呀婆我會走唔買,佢哋揀女婿咁揀,有排玩

大宅

回覆樓主:

得閒無聊,等我假設東張會簡單報道,內容如下:

近日有網民就上載咗十幾張亞婆買香蕉嘅相,圖文並茂咁指兩個婆婆霸晒啲位,再“忘我”咁慢動作將所有香蕉拿起檢查一番,而且一個婆婆檢查完又到另外一個……過程中見到有啱心水嘅就會搣落嚟,自私咁將每份香蕉最靚嗰條搣落嚟自己買……

而該網站早排有個post問大家覺得超市內有咩行為最討厭……
最終得出答案係“搣香蕉”大比數取勝……而“換雞蛋”就穩居第二……

雖然婆婆嘅做法冇違法,但就自私及公德心欠奉囉……不過呢啲“犯眾憎”嘅因為,大家就千其唔好做喇!……

子爵府

baby.kaka 發表於 23-5-24 01:38
其他地方我就唔清楚……
我樓下呢間就上架嘅時候,職員已經將一梳劈開幾份咁嚟賣,少嘅就4條一份,多嘅就7 ...

“陰功蕉”

大宅

brother4 發表於 23-5-24 07:31
黃老太

黃老太?
請問咩意思呀?

大宅

polliebb 發表於 23-5-24 08:14
大把人咁做,親眼睇過好多次,一疏蕉5隻搣剩1隻唔要,超衰格,唔少係後生男女
...

見過好多次,有個目測年齡大概40歲左右嘅中年男人都係咁樣搣!
男人老狗做埋呢啲“婆仔嘢”,真係好失禮!

大宅

stagea 發表於 23-5-24 08:15
超市其實咩數量都有,3,4,5,6,8條,有時都唔明有乜好揀
...

最弊係佢哋都唔明“點解唔可以揀?”

珍珠宮

虎到金來勳章

baby.kaka 發表於 23-5-24 08:31
見過好多次,有個目測年齡大概40歲左右嘅中年男人都係咁樣搣!
男人老狗做埋呢啲“婆仔嘢”,真係好失禮! ...

俾多一條蕉錢好似唔見一忽肉

公爵府

回覆樓主:

我覺得在超市最冇公德心
係放坐D大大個嘅'' 小朋友''
坐在購物車放食物個位

天水圍銀座 x 佳
成日見到一男一女一人一車
其中一架推細路
鞋都唔除
真心覺得呢D人不知所謂

大宅

三國1 發表於 23-5-24 08:16
老人家係度過日神見到依d 呀婆我會走唔買,佢哋揀女婿咁揀,有排玩
...

你啱呀,因為當時啱啱新開箱,除咗上貨職員掂過啲蕉之外,婆婆就係“第一手”㗎喇……
啲蕉全部都好靚仔,所以都打算買幾條,點知佢哋玩到咁大,幾乎係逐條逐條咁揀!!
即刻無名火起,影相留底上嚟BK分享俾大家睇下……

伯爵府

baby.kaka 發表於 23-5-24 00:47
該批香蕉新開箱剛上架旋即被婆婆相中……繼而進行全面 QC ……
茫茫蕉海中,不知最後是哪幾條“幸運兒”能 ...

呢个情境係英國馬沙遇过,个講國語既亞婆恶到狂小人。

冇人敢出聲。

大宅

2023年兔年勳章

乜原來可以一條條搣?
真心冇咁好耐性同埋做唔出囉
❥—這世界很好,但你也不差—❥ ༶ඬ༝ඬ༶

大宅

bubblegummy 發表於 23-5-24 08:26
“陰功蕉”

可唔可以用人類比擬……
本來一家幾條關係親密,由細到大都係同步長大,…好似“糖黐豆”咁日日喺埋一齊……從來都冇離開過大家……
但亞婆就為一己私慾,拆散咗人哋並帶走其他蕉,剩下呢條“陰功蕉”自己一條面對以後……

象牙宮

後生男女都見過每梳搣中間一隻,
有時都會攞獨獨的蕉,
其實都好靚的。

大宅

polliebb 發表於 23-5-24 08:39
俾多一條蕉錢好似唔見一忽肉

of啲咁嘅嘢,喺超市就可以為所欲為……叫佢水果檔試下?我懷疑連佢祖宗18代都要俾人摷上嚟問候!

侯爵府

回覆樓主:

我家族都有個中年極品又係鍾意咁做,同佢講過唔好咁搣蕉,佢仲寸我話:我唔搣其他人都會搣啦,自此唔會同佢一齊行街免尷尬。

大宅

ARabbit 發表於 23-5-24 08:43
我覺得在超市最冇公德心
係放坐D大大個嘅'' 小朋友''
坐在購物車放食物個位

我見過好多次,有幼稚園小朋友直頭踩住部滑板車入超市添呀……

公爵府

baby.kaka 發表於 23-5-24 09:20
我見過好多次,有幼稚園小朋友直頭踩住部滑板車入超市添呀……

踩車都叫在地上行走
撞到人自己都危險
D家長唔識諗

不過抱個大大個小學生
著埋鞋坐在人哋放食物的車籃
真心衰格囉
呢D家長最無恥

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

baby.kaka 發表於 23-5-24 07:29
雖然平時都不間斷見到人搣香蕉,但今次呢兩個亞婆係一開箱就霸住成個位將所有香蕉驗屍咁驗,仲要係一個驗 ...
明,本來想買都真係寧願行開,費事眼冤
我見過係一位太太,應該都係40-50左右,逐梳揀,揀中嗰梳搣中間一隻,見佢搣完2隻已頂唔順走人,後來再見佢,手上係揸住5隻單蕉

stagea    發表於 23-5-25 10:29

首頁

尾頁

跳至