自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有冇朋友用緊天花式浴室寶?可唔可以唔安裝抽氣扇?
裝修緊廁所,本身諗住兩樣都要,得師傅話本身得一隻窗,唔可以兩樣都裝。

侯爵府

有浴室寶唔需要另裝抽氣扇

子爵府

回覆樓主:

浴室寶已經有抽氣功能

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Ononluk 發表於 23-5-24 11:00
裝修緊廁所,本身諗住兩樣都要,得師傅話本身得一隻窗 ...

如果可以儘量兩樣都裝, 因為浴室寶抽風功能不及抽氣扇. 如果只可二選一, 就選浴室寶. 不過留意浴室寶可能要獨立電線.

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果可以就裝兩樣,浴室寶抽氣唔夠抽氣扇強

象牙宮

可以係窗開多個位裝抽氣扇?
我都鐘意抽氣扇抽,又易清潔,
可能我地係有人長開浴室寶,
d塵好難清潔。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

Ononluk 發表於 23-5-24 11:00
裝修緊廁所,本身諗住兩樣都要,得師傅話本身得一隻窗 ...

二選一就裝抽氣扇因為抽氣扇抽力強啲,用嘅時間多啲,香港天氣凍嘅日子唔多,如果抽衫褲用抽濕機仲方便。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

Anka 發表於 23-5-24 12:01
二選一就裝抽氣扇因為抽氣扇抽力強啲,用嘅時間多啲,香港天氣凍嘅日子唔多,如果抽衫褲用抽濕機仲方便。
...

都啱. 或者可以加移動浴寶或暖燈.

水晶宮

Anka 發表於 23-5-24 12:01
...

同意,浴室寶只是發熱工具,根本不是傳說中的這麼實用,在我眼中,只是嘥電,抽氣扇最常用,根本冇需要裝浴室寶,我喜歡浴室簡潔,唔好裝咁多無謂電器加喉管。

珍珠宮

newcomer550 發表於 23-5-24 12:13
都啱. 或者可以加移動浴寶或暖燈.

最凍嗰一兩日攞部移動暖風機入浴室
香港十度以下日子唔多

珍珠宮

howmuch 發表於 23-5-24 12:22
同意,浴室寶只是發熱工具,根本不是傳說中的這麼實用,在我眼中,只是嘥電,抽氣扇最常用,根本冇需要裝 ...

浴室寶用電都過千火,有冇用家講下清潔用唔容易?

珍珠宮

Anka 發表於 23-5-24 12:26
浴室寶用電都過千火,有冇用家講下清潔用唔容易?

用緊窗口同天花式, 都係定期洗隔塵網, 用咗大約十年都未壞.

珍珠宮

newcomer550 發表於 23-5-24 12:36
用緊窗口同天花式, 都係定期洗隔塵網, 用咗大約十年都未壞.

你有抽氣扇嗎?天花式抽風力夠唔夠?

珍珠宮

newcomer550 發表於 23-5-24 12:36

抽濕功能得唔得?聽講天花式抽濕強力個窗口式,同一般抽濕機比較有咩分別?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我裝修師傅話為浴室寶抽風功能不及抽氣扇,建議二樣裝,我有聽佢講,感覺係好d

侯爵府

回覆樓主:

我同你一樣, 最後揀咗浴室寶, 但後悔到現在

珍珠宮

littleangelyy 發表於 23-5-24 12:50
我裝修師傅話為浴室寶抽風功能不及抽氣扇,建議二樣裝,我有聽佢講,感覺係好d
...

方便影俾我睇點走浴室寶喉同時安抽氣扇?謝謝。

珍珠宮

水草 發表於 23-5-24 13:09
我同你一樣, 最後揀咗浴室寶, 但後悔到現在

點解?

伯爵府

2024勳章

mercurycc 發表於 23-5-24 11:50
可以係窗開多個位裝抽氣扇?
我都鐘意抽氣扇抽,又易清潔,
可能我地係有人長開浴室寶,

請問浴室寶其實點清潔?

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

新款既窗口浴室寶換氣量已接近抽氣扇,我就舊年換左P仔既窗口式浴室寶,屋企人無投訴,換氣可以set 24小時添。

現在熱天沖涼後,著衫轉用凍風乾衣模式就好爽。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊