0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

自己因為身體一般,2個幾月就冇再比人奶,
而家半歲奶粉BB成日作病,流鼻水作病,
好在只係退燒藥/止敏藥幾日好返,但咁細個就成日病,
大個左身體會唔會愈黎愈差咖...?
自己真係覺得好冇用, 冇能力比長D時間佢飲人奶...

大宅

ArHALu 發表於 23-5-24 11:58
好在只係退燒藥/止敏藥幾日好 ...

bb半歲了,就試下多d落街曬下太陽,身體免疫力多靠後天培養。加固方面唔好心急,如果bb都肯食就最好。媽媽唔需要自責,bb無你想象中脆弱。

大宅

應唔太大影響, 最緊要注意衛生, 奶粉bb都好健康抵抗力唔差的,我bb飲皇家美素奶粉佢都少病痛,幾健康吖

別墅

回覆 ArHALu 的帖子

半歲開始正常會病多左架,因為係媽媽度攞既抗體開始少,唔關奶粉事,就算人奶B一樣會病

子爵府

我仔都係食樓上媽媽嗰隻奶粉,肥肥白白好少病,都聽過有餵母乳既B成日病,所以都冇話人奶B一定免疫力好啲,夾得到既餵奶粉都一樣好健康,免疫力都要慢慢建立

大宅

我都唔夠人奶俾bb呀,之後補飲皇家美素,呢隻成份較接近人奶,我bb真係好少會病既。

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

奶粉BB都可以好健康,最緊要食得好睡得好,可以試下帶BB曬多d陽光. 以前,我BB半歲時都成日病,跟着2歲開始就好小睇醫生. 唔使擔心.

大宅

的確係會差D , 母乳本身含有大量活性抗體, 呢D係血漿產品, 所以奶粉唔會有. 如果媽媽自身感染/ 病左, 亦會制做更多相應抗體俾BB. 母乳B 抵抗力效好呢一點係有數據支持

不過呢個優勢會因為少左食奶而減少, 都半歲開始副食, 抵抗力要靠自己了

男爵府

回覆樓主:

呢期係好多人病呀、bb仲細免疫能力難免係會低d。我個仔由兩三個月開始都轉晒皇家美素,各方面又OK喎。所以媽媽唔好咁自責…..

別墅

其實唔好比咁大壓力自己
有幾多咪餵幾多囉
奶粉都可以好有營養咖,
我地自己都係食奶粉長大啦

別墅

人人身體都不同,BB touchwood真係病果時錫佢多啲便可,餵唔到人奶,諗嚟無用亦呀,毋須自責~

複式洋房

我好明白你感受,
我都係餵人奶失敗,
要全奶粉,
有時見到身邊的人成功餵到,
就會覺得好內疚自責,
自己比唔到最好比bb

大宅

餵到人奶當然係最好,但係心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。如果要飲奶粉,同意樓上媽媽話揀隻接近人奶配方嘅奶粉,如果唔係到時唔肯飲返人奶。疫情期間身心都好大壓力,最緊要放鬆心情,加油💪🏻我自己就返工後都全奶粉,而家我放工後多D時間同BB 玩,bb 開心媽咪都開心。

大宅

唔好俾咁大壓力自己啦, 世上大把BB都係食奶粉大, 就好似D人成日話順產對BB氣管好, 咁開刀既媽媽都冇理由要怪自己加嘛, 其實人會病好正常, 唔洗太在意, 我BB係食A+智睿大, 冇大病過, 轉天氣流小小鼻水呢D冇咩野啦

複式洋房

唔好咁諗,好多細個都係奶粉餵大,一樣肥肥白白。
我兩個小朋友都係好早就比全奶粉,不過我就會係比奶粉之前好認真咁揀隻最好既比佢地~

複式洋房

奶粉b免疫力會差d? 我又唔覺喎
我個奶粉b一路都無咩病痛,
可能本身飲緊既ENFINITAS既乳鐵蛋白對免疫力有幫助

大宅

ArHALu 發表於 23-5-24 11:58
好在只係退燒藥/止敏藥幾日好 ...

我覺得唔關事
我仔滿月後就轉奶粉B
去到7 個月先叫第1 次病
暫時到依家9 個月都so far so good

複式洋房

BB只要吸收好啦,消化好啦, 訓得早,又訓得好, 加埋便便通, 同佢曬太陽, 身體自然會慢慢好

複式洋房

Euphem!a 發表於 23-5-25 19:29
人人身體都不同,BB touchwood真係病果時錫佢多啲便可,餵唔到人奶,諗嚟無用亦呀,毋須自責~ ...

有時真係會怪自己點解佗佢果時唔食得好D...
會唔會因為咁攪到佢而家成日病咖T_T

複式洋房

親親你 發表於 23-5-27 22:47
奶粉b免疫力會差d? 我又唔覺喎
我個奶粉b一路都無咩病痛,
可能本身飲緊既ENFINITAS既乳鐵蛋白對免疫力有幫 ...

我比緊佢飲果隻好似冇呢樣野....
如果而家先轉會唔會太遲..?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊