夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

WOMANINFAITH 發表於 23-5-25 08:44
你講中我心聲…唯有以後日子努力做個happy mom,將小朋友心入缺失的地方補得幾多得幾多
...

你而家係身教
離開一段不良關係
係人生其中一個選擇
完成依個階段就行入下一個階段

失敗嘅婚姻唔代表失敗嘅人生
同孩子嘅爸爸一樣可以組成有愛嘅家庭
只係大家相見好同住難
正如爺爺嫲嫲公公婆婆都愛錫孫兒
唔代表要住埋一齊

樓上有講離婚但同住一室
我反而認為居住同區就夠
好多家庭悲劇都係由婚姻破裂嘅同屋主形成

孩子將來都會組織家庭
婚姻可能成功可能失敗
你嘅身教俾左模範佢地
事情未敗露前無需疑神疑鬼(孩子唔需要害怕婚姻,即使失敗,雙方都可以退一步海闊天空)
事情揭露左就安然接受,著手處理
(即使失敗,從中都有成長得益,講句多謝陪伴,各自努力)

複式洋房

MGM_DRAGON 發表於 23-5-25 08:54
你而家係身教
離開一段不良關係
係人生其中一個選擇

多謝你
你呢個回覆令我忍唔住喊

發生呢件事
我一直同上天講希望我小朋友將來唔會好似我咁
遇到一個唔珍惜佢既人

但你提醒我
我應該係要教識佢地如果面對困難,應該要點做點保護自己至岩。

多謝

伯爵府

小朋友幾大?
有朋友老公出軌左11年
最後佢終於分開了
(其實都係一次又一次既原諒)
呢度既人講得岩
愛你既一次都唔會
有一次就會有無限次

複式洋房

花花b 發表於 23-5-25 14:18
小朋友幾大?
有朋友老公出軌左11年
最後佢終於分開了

2歲半 :(

複式洋房

WOMANINFAITH 發表於 23-5-25 08:50
我地有見婚輔

但到呢一刻仲未搵到一個root cause 點解佢要咁做。好似你咁講,呢個女人佢都玩左4年,但仍 ...

我覺得很多男人和女人思維唔同,男人有時40歲都未成長,中意玩,男人可以看sex是一個game,打場波咁,4年有個免費波友有著數。很多女人唔接受到可以理解。如果佢真心悔改,重點是你自己系唔係真的可接受,你們之間有沒有愛。還有很多現實問題,生活孩子。。。。唔容易

別墅

WOMANINFAITH 發表於 23-5-25 08:50
我地有見婚輔

但到呢一刻仲未搵到一個root cause 點解佢要咁做。好似你咁講,呢個女人佢都玩左4年,但仍 ...
你哋見果個婚姻輔導係點?
初時每人分開見1次,之後1齊見 開始傾大家 相處上的問題?
但佢除左出軌 2個人又冇其他矛盾。。。咁社工係集中問佢點解出軌,等佢搞清楚自己想點?

複式洋房

mkh2023 發表於 23-5-25 18:18
我覺得很多男人和女人思維唔同,男人有時40歲都未成長,中意玩,男人可以看sex是一個game,打場波咁,4年有 ...

如果純粹係上網自己打飛機,我可以接受
但如果同另一個人有精神同肉體出軌,我接受唔到

呢個係對我同家庭既唔尊重….如果而家問我愛唔愛佢?我唔識答……

複式洋房

john1977 發表於 23-5-25 18:34
你哋見果個婚姻輔導係點?
初時每人分開見1次,之後1齊見 開始傾大家 相處上的問題?
但佢除左出軌 2個人又 ...

一開始各自見
然後couple session

其實社工無集中問點解,反而係我一直chur佢點解。因為成件事太多既唔合理。

佢話我無錯,我好好
但佢又要出軌
佢話性事不滿
但佢同個第三者一個月至搞一次
佢話對第三者好上心因為同佢傾計好舒服
但個第三者成日ignore 佢 仲係佢面前會讚佢老公
而且佢仲會成日好卑微咁氹個第三者 搞到自己好cheap…..

所以我唔明
第三者有咩咁吸引佢,要同佢一齊4年
為左佢,講盡大話呃我同小朋友

伯爵府

WOMANINFAITH 發表於 23-5-25 17:29
2歲半 :(

2歲半開始準備返幼稚園
睇你自己有幾獨立
原諒既就當共同一齊湊小朋友(育兒有好多野要溝通?!)
唔原諒既就決心放過自己重頭開始

佢點解釋都唔太重要
個個男人解釋都講到好好咁
真心果句你唔會知
唔好比佢地既花言巧語厄
最緊要係你既感覺

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

回覆樓主:

4 年咁耐佢地已經有左感情

未有個囡已經有佢,你都應該無視左佢好耐

一個月上床一次應該唔止,怕你唔開心所以講小d

同你床事有問題先有佢存在所以唔止咁簡單

佢仲未講出心底話

( 係我估啫未必係事實)

複式洋房

amychann 發表於 23-5-26 11:51
4 年咁耐佢地已經有左感情

未有個囡已經有佢,你都應該無視左佢好耐

其實呢啲都係我有諗過既野
而家再睇到你打出黎既文字
個心真係好痛

我唔會用無視黎形容我對佢既態度
其實係性事上我可以接受既程度都好大
我承認有時為左照顧小朋友的確有拒絕過佢

我地恆常都有一個月一次,每日都會攬攬錫錫
如果因為佢大食,佢無向我坦誠需要,而用自己方法解決,我真係接受唔到….

其實佢同第三者發生既一切
都係我係佢地之間既對話知道
我問佢,純粹只係想印証同埋佢有冇講大話….

所以佢地既野,我都知道得幾清楚
但佢心入面諗緊啲咩,就好似你咁講
我覺得佢未完全坦白

複式洋房

花花b 發表於 23-5-26 10:07
2歲半開始準備返幼稚園
睇你自己有幾獨立
原諒既就當共同一齊湊小朋友(育兒有好多野要溝通?!)

多謝你…我自己原諒唔到佢既背叛

我有經濟能力有人力資源可以幫手照顧小朋友
相信可以應付離婚後既生活….

子爵府

WOMANINFAITH 發表於 23-5-26 13:00

願諒唔到,就不要想太多⋯⋯離婚就可以

有經驗能力,咪盡快分開住

piggy0101    發表於 23-5-26 13:27

大宅

WOMANINFAITH 發表於 23-5-26 09:31
一開始各自見

以佢嘅答案,其實都話咗d比你知點解。

佢哋傾計好舒服,當然啦,大家只係風花雪月,當中唔涉及責任、經濟問題,明知係偷跳,當然句句說話都係欣賞、讚美。唔係話你唔啱,有幾多老婆真係可以做到咁?!

‘成日ignore佢,又讚自己老公’,呢啲就係男人嘅征服主義,佢就係覺得自己喺個女人心目中未係最好最重要,所以佢不惜一切希望征服佢。

只可以講,呢個小三手段都幾高明!

洋房

WOMANINFAITH 發表於 23-5-24 16:27
我知呢個話題老是常出現
但真係到發生係自己身上,完全唔知點做!
好想有姐妹可以分享做俾我知….

你夠晒勇敢,入紙離婚,不要心軟
另一半出過軌,心入面永遠有條刺。

伯爵府

WOMANINFAITH 發表於 23-5-26 13:00

如果你唔洗顧慮離婚後既安排,你可以忠於自己感覺去決定!你既開心都好緊要,你開心,小朋友先開心

再講,我身邊都有幾個離左婚再識到佢既幸福。點都好啦,你要勇敢去問自己內心感受,難以接受背叛就一次不忠百次不用。祝福你,最緊要開開心心,其他既事都好小事(回頭望)

複式洋房

花花b 發表於 23-5-26 14:05
如果你唔洗顧慮離婚後既安排,你可以忠於自己感覺去決定!你既開心都好緊要,你開心,小朋友先開心:fortun ...

多謝!你地啲回覆更加令我對自己既決定更有信心….

大宅

等我繼續講下外遇情侶各自有家室係點

對象質素高低唔重要
對象質素高低唔重要
對象質素高低唔重要
重要嘅事我講三次

因為佢地想拍下拖談談情跳跳舞
對象係正常人有眼耳口鼻即可
大家都唔係愛對方愛到要生要死
(如果係咁愛,外遇兩個月就東窗事發唔會行到咁耐)

對象最重要係自制能力高、大家理念一致
外遇雙方好似好有默契咁
唔影響現有家庭嘅框架下開個小差
咁多年相安無事
似老朋友舊情人多過戀人

做婚姻輔導
個男嘅好難講得清點解愛上果一個女人
對象係邊個唔重要
佢想拍下拖談下情調劑下
對象係邊個有乜所謂
佢又講唔出口自己諗野咁無聊導致拆散左自己頭家

子爵府

MGM_DRAGON 發表於 23-5-27 13:08
等我繼續講下外遇情侶各自有家室係點

對象質素高低唔重要

睇到最尾一句忍唔住笑咗
男人有時真係好無聊

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

WOMANINFAITH 發表於 23-5-26 09:31
一開始各自見
狗男女風花雪月談情跳舞,談生活品味。
賤男同你開門七件事各類各樣賬單事事傾,談如何生存。

樓主唔使唔明,今日唔係呢個賤三,就會係另一賤三。

請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊