懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我表嫂今年39歲,諗住40歲之前生b, 因為佢大過佢老公,如果冇嘅話就唔諗住生。佢平時身體唔錯,佢想有嘅時候都好快有。一直產檢都相安無事!佢陀得無唔舒服,頭三個月都無問題。去到中後期,佢都覺得似乎好似冇咩嘢,無妊娠問題。不過有一日,佢去產檢嘅時候,醫生話BB冇咗心跳,要引產,但引產過程唔太順利,最後連子宮都要切除。

洋房

Emmaly 發表於 23-5-24 17:27
我表嫂今年39歲,諗住40歲之前生b, 因為佢大過佢老公,如果冇嘅話就唔諗住生。佢平時身體唔錯,佢想有嘅時 ...

醫生講,佢太高齡,就算身體好,但系內里嘅器官機能基本上系會隨年紀慢慢衰退,佢自己39歲,但系裡面嘅器官基本上消耗咗39年。醫生都有大概透露佢子宮問題,因為原來我表嫂阿媽有子宮下垂問題,個胸試過又有問題,原來呢啲機能DNA會遺傳,今次佢呢一單嘢,又引發左呢個問題,中間好似仲有其他問題,不過表嫂冇詳細講,所以嚴重到要切。醫生都有講,大部分人就算順利生咗BB,子宮日後都一定會有問題。

洋房

醫生講,佢太高齡,就算身體好,但系內里嘅器官機能基本上系會隨年紀慢慢衰退,佢自己39歲,但系裡面嘅器 ...

其實我表嫂個樣大過佢老公,自從佢切咗子宮之後,個樣更加滄桑咗,呢樣令到佢更加好唔開心。生小朋友真系要想清楚,真系鬼門關一樣!

我下年先三十,都在想是否早些生好?我先生做揸車,我仲係只做文員仔,怕比唔到好野下一代。

別墅

回覆樓主:

你表嫂嘅遭遇真係好不幸…………至於你同你先生嘅生育計劃,我認為本身有屋住(私人樓又好,公屋又好)就生啦…

大宅

2023年兔年勳章

回覆 Emmaly 的帖子

給你表嫂一個抱抱... 如果你表嫂真的想要小朋友,會否考慮收養?有得生當然係趁年青時候去生啦~ 但你都知香港有幾多人係晚婚晚育。超高齡孕婦 (我自己都係一個)真係需要好小心,因為有好多意想不到的意外隨時會發生,能夠做既就係多留意自己身體,盡可能多做檢查,懷孕時一些好細微既感覺,只要發現及時都仲可以去醫治。
而你和你先生的生育計劃,最緊要係你們2人是否做好心理準備,及有最基本養活自己家庭的經濟基礎。富有富養平有平養,最重要係你兩夫妻要諗得好清楚如何去養。給下一代好既野不一定要用好多錢,最緊要有心。

男爵府

其實我表嫂個樣大過佢老公,自從佢切咗子宮之後,個樣更加滄桑咗,呢樣令到佢更加好唔開心。生小朋友真系 ...

唔係睇唔起你地揸車做文員,但你地會增值、轉行向上游?或者意下創業?如果無,再捱10年8年其實咪差唔多,到時光陰逝去因為年齡而心急而生活條件咁上下,你決定唔生就算定係後悔點解唔早啲生呢?我30到忟 咇咗兩件出嚟,每日好眼瞓 真係無乜活力陪小朋友玩,早啲生,佢地早啲出身,你老來都係早啲梳芙嘅… 除咗尿片奶粉走唔甩,其他嘢豐斂由人,唔去playgroup,讀券幼,小學大抽獎,開支唔一定好驚人,你想俾好嘢佢要好成點?真係個個無幾百萬開頭都唔好生咩

別墅

其實我表嫂個樣大過佢老公,自從佢切咗子宮之後,個樣更加滄桑咗,呢樣令到佢更加好唔開心。生小朋友真系 ...

撫心自問,如果你係小朋友會唔會想生於一個你地咁嘅家庭環境?

男爵府

睇吓你有幾鍾意小朋友?

我今年37 ,啱啱小產咗。

後生嘅時候我搏命搵錢,而家經濟絕對有能力 (我未婚,可以選擇退休唔使做),唔係話想生就生到!

你同你老公如果生活過得去,又想要小朋友,雖然人工唔高,我都勸你早啲生!錢幾時都可以搵到!

男爵府

TakaLiLuk 發表於 23-5-24 18:27
回覆 Emmaly 的帖子

給你表嫂一個抱抱... 如果你表嫂真的想要小朋友,會否考慮收養?有得生當然係趁年青時 ...

我都係高齡產婦,就係自己唔小心食錯嘢,有啲徵兆又忽略咗,搞到小產左…

大宅

如果想生緊係襯嫩生,同埋有好多野話唔埋,唔係想有就一定有,我自己都經歷過兩次。如果個天真係比得你,就係注定係你。 平有平養(除非係差到住劏房,開飯都成問題),好多野5 係用錢黎衡量, 係視乎你比幾多愛佢。

別墅

BO_NG 發表於 23-5-25 07:17
我都係高齡產婦,就係自己唔小心食錯嘢,有啲徵兆又忽略咗,搞到小產左…
...

無意在傷口上散鹽,但食錯咩會導致咁

大宅

唔係你地夠唔夠富裕, 適唔適合生小朋友, 而係香港呢個地方, 適唔適合生小朋友
出生率係唔會欺騙人, 依家香港用"冇人生仔"黎形容, 唔過份
如果你都係考慮生, 我可以講, 有仔趁嫩生. 35之前好生, 高齡係好痛苦

子爵府

Yin807 發表於 23-5-25 08:41
如果想生緊係襯嫩生,同埋有好多野話唔埋,唔係想有就一定有,我自己都經歷過兩次。如果個天真係比得你, ...

好多人唔係咁講,講到窮人無資格生仔,又話窮人生仔累人,又話戥果d窮人嘅仔女可憐,而家咁多人又話窮有窮生,當然我都覺得生小朋友唔係你話生就生到,有d人後生拚搏搵錢,到左想生就發現原來唔係咁容易

子爵府

Ceci媽Ma 發表於 23-5-25 00:46

有時係比較出黎先會令到基層小朋友覺得自己唔及人,我睇電話訪問鮮魚行嘅前校長,見到d小朋友雖然窮,係佢地都一樣快樂,窮人係無有錢人生活咁好,但係咪就等於佢地一定唔快樂,無資格有下一代呢

大宅

noodle_noodle 發表於 23-5-25 09:38
好多人唔係咁講,講到窮人無資格生仔,又話窮人生仔累人,又話戥果d窮人嘅仔女可憐,而家咁多人又話窮有窮 ...

我覺得係視乎窮到咩程度,有d 慘到飯都無得食,無工開又拎綜緩,咁個細佬仔又真係好慘。好多野都無得比,我老公都講過點解成日同幸福既人比較,唔同慘既人比較。知足常樂唷,窮人唔代表無資格出世,可能最後成功過正常家庭。

複式洋房

Ceci媽Ma 發表於 23-5-25 00:46

男爵府

c1102 發表於 23-5-25 09:22
無意在傷口上散鹽,但食錯咩會導致咁

食左木耳…

我本來我都冇為意,小產咗出院第二日,朋友介紹去睇中醫調理身體!咁我就問中醫師,有冇啲乜嘢唔食得?

醫師就話懷孕期間,唔好食薏米,佢有三個病人,就係唔小心食咗薏米搞到冇咗BB!咁之後我再問佢,仲有冇其他嘢唔食得?佢就話木耳囉,活血呀嘛,唔食得㗎!

咁啱我出血嗰幾日,就食咗幾餐木耳…
我以為有少少啡,冇乜嘢特別繼續食,點知就滑胎,成個胎屙咗出嚟

子爵府

Yin807 發表於 23-5-25 09:47
我覺得係視乎窮到咩程度,有d 慘到飯都無得食,無工開又拎綜緩,咁個細佬仔又真係好慘。好多野都無得比, ...

好多人唔係你咁諗,永遠都同最有錢嘅人比,只要你老豆或者老公唔係李家誠就最好唔好生,有時佢地窮人生活圈都係窮人,佢地唔知外面嘅世界生活咪又係咁過,點解其他人要加d慘俾佢地

missrain    發表於 23-5-28 19:55

大宅

noodle_noodle 發表於 23-5-25 10:36
好多人唔係你咁諗,永遠都同最有錢嘅人比,只要你老豆或者老公唔係李家誠就最好唔好生,有時佢地窮人生活 ...

最緊要係唔好連自己都睇唔起自己,我自己細個屋企都係窮,大個都係打份工,平平凡凡咁我自己以前都會諗,如果讀書個個都咁聰明,考第一,呢個世界無蠢人,世界會唔平衡

洋房

BO_NG 發表於 23-5-25 10:21
食左木耳…

我本來我都冇為意,小產咗出院第二日,朋友介紹去睇中醫調理身體!咁我就問中醫師,有冇啲乜 ...

果陣時幾多week 呀?(攬攬)

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊