自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

國泰航空空姐被揭歧視非英語乘客,抱怨「他們聽不懂人話」,更直接懟乘客「不會說英語就沒有毛毯」。國泰兩日內連發三篇聲明致歉,並對3位涉事的空中服務員予以解聘。事件在社會上引發熱烈討論,有自稱前國泰空姐的網民在社交平台「小紅書」發文,指:「我對於這段錄音的爆出一點都不驚訝,甚至可以說,怎麼現在才被大家知道國泰航空歧視內地乘客的傳統。」

她又爆料稱,國泰從不在內地招聘乘務員。該網民表示,自己是國泰航空唯一一批內地空姐。大學畢業後,因其就讀的中國民航大學與國泰航空有合作項目,可以送畢業生去國泰實習工作一年,所以她在2008至2009年間入職國泰成為一名空服員。她並在帖文上載多張自己身著國泰空姐制服的照片,證明自己的確曾在國泰航空就職。

該網民爆料說:「我之前飛過的每一班,只要有內地人。廚房裏必有嘲笑的言語。已經成為常態。」她又表示,國泰在入職培訓時,沒有提過對內地乘客的歧視問題,但幾乎有內地乘客的航班上,都會收獲空服員背後或鄙視或者陰陽怪氣,學舌嘲笑內地人英語不行的話語,「每一班都有,哪怕他們知道我就是內地人。」

作為為數不多的內地空姐,該網民指,她在飛行途中會被乘務長要求去專門回復內地乘客需求,「因為他們覺得內地人很麻煩。事情多、不懂講英語。他們說的最多的就是:哎。快去,你的朋友們又在call light(按呼喚鈴)了,然後就是嘲笑。」該網民又指出,國泰是不從內地招聘乘務員的。

她稱,作為國際航空公司,為了便於服務目的地國家語言旅客,國泰會在菲律賓、馬來西亞、日本、印尼、韓國各個國家進行乘務員招聘,卻唯獨不會在內地招聘空乘。而自己作為實習員工,也只能做滿一年就必須離開。她又提到,雖然不招聘內地空乘,但為了服務說普通話的旅客,國泰卻會從台灣地區進行招聘,十分諷刺。

https://std.stheadline.com/realtime/article/1927777/即時-中國-國泰涉歧視風波︱前國泰空姐爆料-歧視內地旅客是常態-公司從不招聘內地空乘

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

alau2021 發表於 23-5-25 00:28
國泰航空空姐被揭歧視非英語乘客,抱怨「他們聽不懂人話」,更直接懟乘客「不會說英語就沒有毛毯」。國泰 ...

仇中可以解釋一切

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

呢間野,醫番都嘥藥費 冇得救

POD    發表於 23-5-25 10:29

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一石激起千層浪

子爵府

回覆樓主:

間公司都有問題架啦。唔係點可能咁多gz。咪又係啲中高層gz請返啲同類返黎。以前搭香港航空,啲空姐真係比cx正常好多。

水晶宮

2024勳章

所以國泰從上到下都有問題

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

國泰航空空姐被揭歧視非英語乘客,抱怨「他們聽不懂人話」,更直接懟乘客「不會說英語就沒有毛毯」。國泰 ...

但其實之前係港龍飛內地,東南亞,所以家陣cx先咁唔like內地人?
放下自在

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

czl115 發表於 23-5-25 00:41

× 2

黃屍航空公司~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

cattz288 發表於 23-5-25 00:44
但其實之前係港龍飛內地,東南亞,所以家陣cx先咁唔like內地人?

以前國泰會飛國內一線大城市,如北京,上海,其他就主力由港龍負責。

水晶宮

回覆樓主:

物以類聚,一間黃屍航空,上屆政府出巨資救佢,呢間公司久不久就有負面新聞,罷工都罷左唔知幾多次,機司又揼波鐘,而家又整單咁嘅嘢,上得山多終遇虎,特首發聲狠批國泰,國泰上上下下黃的文化根深蒂固,以為自己高人一等?工會仲好意思出聲明講一堆歪理死不悔改,無得救

珍珠宮

Carpet航空將來被易手,都應該係冰封三尺非一日之寒

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

大宅

國泰等執笠,仇中仇到連工都冇埋,咁有骨氣抵哂啦,求仁得仁咁吾專業,工會嘈乜啫

子爵府

cattz288 發表於 23-5-25 00:44

港龍真係死得唔眼閉,本來專職飛大陸線,對慣大陸客都冇問題,但比國泰搞死左,依家自己做返,搞出個大頭佛,其實當初真係唔應該將港龍接埋,留返D好員工,佢哋班管理層真係不知所謂

珍珠宮

上樑不正,下樑歪

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

其實只要做過外資航空公司,都會明白佢所講見到你自己國籍,或者你自己地區嘅乘客會彈返俾你handle,呢個又唔關乎歧視嘅問題,我會將呢個形容為可以懶的話點解要郁
聽過有case係一班冇可能有中國客嘅飛機上邊,外籍空服叫香港人空姐去handle一個中國客,香港女仔去到見到個客係墨西哥籍,講緊西班牙話,因為個外籍同事聽唔明對方講乜,個客亦都應該係有啲麻煩嘢,想卸膊就話嗰個係中國人乘機叫人頂!
唔好話聽到普通話歧視,疫情前我同老公同個仔搭國泰,嗰啲香港籍空中服務員,連香港人都會蝦,我心諗「你今次真係老虎頭上釘虱乸」!

子爵府

pkc5115 發表於 23-5-25 02:10
國泰等執笠,仇中仇到連工都冇埋,咁有骨氣抵哂啦,求仁得仁咁吾專業,工會嘈乜啫 ...

CEO話件事過去了,要向前望。

子爵府

missshasha 發表於 23-5-25 02:14
港龍真係死得唔眼閉,本來專職飛大陸線,對慣大陸客都冇問題,但比國泰搞死左,依家自己做返,搞出個大頭 ...

國泰衰落的開始。

公爵府

牛年勳章

missshasha 發表於 23-5-25 02:14
港龍真係死得唔眼閉,本來專職飛大陸線,對慣大陸客都冇問題,但比國泰搞死左,依家自己做返,搞出個大頭 ...

殺港龍該是黃管理層、黃公務員的決定!

別墅

czl115 發表於 23-5-25 00:41

以搭過國泰幾次,感覺啲空姐空少都是黑口黑面,冇乜禮貌,衝上雲霄嗰啲是假的。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊