3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

有冇你地嘅小朋友都有呢個問題?因為我女女教完佢,佢可能識咗,但係轉頭可能就唔記得,有咩方法可以幫到佢或者係可以食啲咩?

子爵府

幾多歲?用咩方法教?我經驗係用日常生活去教會記得耐d,例如認字,我個囡記巴士站名、地鐵站名好快記得,佢好喜歡嘅野又會易記d

別墅

CCHINGC 發表於 23-5-29 15:23
幾多歲?用咩方法教?我經驗係用日常生活去教會記得耐d,例如認字,我個囡記巴士站名、地鐵站名好快記得, ...

佢5歲,平時都係老師再加D補習班,有時我有時間我就陪下佢讀下咁,但係好似譬如咁樣,老師俾咗10個生字佢讀,當日教咗佢讀讀咗幾次,其實佢識咗㗎,佢仲可以讀返俾我聽,但係第二日又唔記得咗,每日都係咁樣,到星期五要讀俾老師聽嘅時候又吾識讀,我都唔知點算(emoji)(emoji)

子爵府

回覆 candycandy416 的帖子

幼兒其實唔太適合一次過記太多生字,就算記得記憶都好短暫,因為佢地發展緊創意、探索身體嘅階段,如果仍然想係呢個階段谷佢地學術,建議用D創意D嘅方法,有D小朋友係圖像記憶,有D小朋友係聲音記憶,有D要靠運動記憶,有D係MIX。
圖像記憶,可以用顏色字咭,甚至叫佢地畫D相關圖畫,貼係屋企當眼處,聲音記憶,可以請小朋友錄音,好似播歌咁播俾佢地聽,運動就更多野玩,放字咭落地下,俾佢地跳圈圈,跳中邊格讀個個字,拋豆袋、射波又得,越好玩小朋友學得越快。

別墅

CCHINGC 發表於 23-6-6 11:10

幼兒其實唔太適合一次過記太多生字,就算記得記憶都好短暫,因為佢地發展緊創 ...

吾該哂你(emoji)(emoji)

侯爵府

幼兒其實唔太適合一次過記太多生字,就算記得記憶都好短暫,因為佢地發展緊創 ...

好提議

複式洋房

洋房

其實都係好正常, 小朋友嘅集中力有限, 呢頭講完佢識, 轉過頭連你講過咩都唔記得

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊