自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

EstrellaDamm 發表於 23-5-25 08:07
其實人地公司(入面嘅某啲人)係衰人,都唔等如自己要做衰人,令其他員工難做。

真係唔喜歡間公司的話,唔 ...

同意

子爵府

kk1979 發表於 23-5-25 11:57
係呀. 我勁唔鐘意張毛毯, 試過有1次用完好痕, 自此之後唔敢再用機上毛毯,通常都係自己帶多件衫上去著算!

...

same。我自從幾年前發生話氧氣樽被佢哋員工放走晒咁唔安全,我就決定如果可以唔搭國泰就儘量唔搭,譬如去歐洲就優先揀阿聯酋航空呀,去日本就先揀Ana/Jal咁,上大陸優先搭高鐵。

大宅

dede2005 發表於 23-5-25 16:19
我去旅行多數都選搭 cx ,安全最緊要,另外唔會要毛氈(感覺唔衞生),但好多時已經放在椅上,咁我會唔拆膠 ...
我宜家都係咁做,唔拆膠袋放係腰後。旅行搭長途機多,印象中搭過既airlines都係分定每個位都有毛氈。

佢分定係位以前我都會用。有次唔記得搭邊間airline,蔑開膠袋拎張氈出黎,一摸落去係濕既,但就放係膠袋裡面啤死左既,好懷疑係無洗過但褶好放返落膠袋啤死。

自從個次之後我就淨係用返自己既巾同帶件外套,以前係會用自己巾+airline氈。

子爵府

牛年勳章

咪同佢講比將毛氈我囉!我一定要識英文?

公爵府

幸運是對手 發表於 23-5-25 08:31
工會唔代表公司立場

工會直頭係同公司對著幹!

子爵府

回覆 Ononluk 的帖子

個別事件,發大佢冇咩意思嘅!

子爵府

mercurycc 發表於 23-5-25 09:11
坐咁多次都係用廣東話對答,
疫情後覺得佢地有禮貌過以前,
背後係咪唔鐘意就唔知啦!

你會講粵語,你都唔係被歧視對象,點感受到呢?

alau2021    發表於 23-5-25 23:15

子爵府

ChingYee123 發表於 23-5-25 09:55
某些人一直慣咗歧視國內人,所以對於今次事件佢地會覺得好小事唧,佢地唔明亦唔忿氣點解搞到咁大件事。

其 ...

問題好多香港人仲停留係以前思維,或者有啲香港人生活在 外地,唔需要改變。
如果真係有咁多香港人唔覺得歧視內地人有問題,以後發生的事情真的很難講。

hinhin_ma    發表於 23-5-25 20:40

子爵府

feifei_baby 發表於 23-5-25 13:30
中國人真係好有自信,而家真係唔會啞忍,歧視?即刻起你班空姐底,當我地中國網民流㗎!
...

今次並沒有起底喎,點解你要咁屈佢哋?

公爵府

Jone_kuok 發表於 23-5-25 20:12
今次並沒有起底喎,點解你要咁屈佢哋?

今次冇?即係之前有?我屈佢地?你屈我屈佢地咋?
attach1/tmp/phpctJlUt

伯爵府

EstrellaDamm 發表於 23-5-25 08:07
其實人地公司(入面嘅某啲人)係衰人,都唔等如自己要做衰人,令其他員工難做。

真係唔喜歡間公司的話,唔 ...

啱,最大嘅懲罰就係唔好俾生意佢哋做,自然淘汰

珍珠宮

2024年龍年勳章

幸運是對手 發表於 23-5-25 08:28
人都炒左,件事應該告一段落,唔明d人點解咁大反應。

工會咁大反應先最奇怪囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

pochario 發表於 23-5-25 07:59
可能要做份問卷測下英文程度至比上飛機,然後座位會多咗張航班上常用詞彙中英對照卡
...

可能要整容做鬼佬先得!!佢地一向都係咁,個工作文化唔好,唔好話中國人,香港人都冇面比。疫情前,我在網上check in 訂晒位,又係polo member, 兩個鐘前去到counter 前寄行李,d 地勤都話將一家三口打散分開坐。果時我囡仲細,又一早訂咗兒童餐,佢都可以將我地三個打散晒分開坐,其實打散我都冇所謂,但起碼都比一個大人跟一個細路,離譜到打散晒到鬼死咁遠。後尾據理力爭,先攞番個位。
上機先知原來我地d 位比咗班鬼佬!!嬲得我!!!

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 Lilyforest 的帖子

我昨晚CX返,機上我用廣東話話要毛氈及枕頭,可能呢段時間比較敏感,A及B空姐各自送完過來俾我之後,隔咗一陣有supervisor行埋嚟再問我係咪已經攞咗俾我啦

alau2021    發表於 23-5-25 23:18

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢咪叫你lie on it囉

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

坐國泰,以後唔講英文,講番自己母語

alau2021    發表於 23-5-25 23:18

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Kwonglyk 發表於 23-5-25 21:16
回覆 Lilyforest 的帖子

我昨晚CX返,機上我用廣東話話要毛氈及枕頭,可能呢段時間比較敏感,A及B空姐各自 ...

真係好…要搞大件事先有返基本服務
等我6月換張飛去日本感受下有無變好到

子爵府

feifei_baby 發表於 23-5-25 20:16
今次冇?即係之前有?我屈佢地?你屈我屈佢地咋?

我以為起底是香港獨有的文化

大宅

回覆樓主:

如果到時特登玩野要carpet就變左自己係衰人先,我唔會咁無聊

子爵府

peaceaa1122 發表於 23-5-25 20:51
可能要整容做鬼佬先得!!佢地一向都係咁,個工作文化唔好,唔好話中國人,香港人都冇面比。疫情前,我在 ...

微博有人話佢預訂咗bassinet 比自己bb,但上機後被要求讓比鬼佬夫婦個bb,佢嬲到以後唔搭 開頭我都懷疑有冇衰到咁,但聽完你講似乎都係真。連啲日本客都話佢哋偏袒鬼佬。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊