自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

水晶宮

clyl03 發表於 23-5-25 09:39
同意。
我仔都可以係一個例子。
區內普通小學級10以內,入到b1中學,不過讀得唔好,掛住玩唔溫書,成績尾2 ...

啲毒姑的說話不好聽咁多。讀書的野不好問呢類人意見,好多時係跣人一獲。

如果佢有仔女,就會成日有意無意比較。你仔入到護理算很好前景。恭喜。

子爵府

Band 1a 一定要全A,特別中英文,B咗就無乜機會

公爵府

英文唔得, 就狂谷英文, 瘋狂操卷,

瘋狂睇英文書, 報紙
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

水晶宮

英文唔合格, 夾硬俾你仔上到band 1尾盞辛苦, 而家努力將英文由唔合格推上合格再上進上7字頭, 不過英文7字頭好難上band 1尾

伯爵府

haze0001 發表於 23-5-25 08:51
我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

中B,數A,常A ,英文唔合格,偏科 ...

英文唔合格,俾你入到B1都係底嗰浸。不如接受現實趁仲有時間努力追,找方法改善英文,B1中學用英文書英文教。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔覺老師亂講!

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

你仔仔英文fail 喎!
講真, 唔係嚇你, band2 都勉強。現在好多band 2 要求都高了, 趁有時間快快惡補英文, 如果唔係驚band 2都冇份呀!

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

有band2學校講明,中英數主科唔合計,頭1輛表都唔收

子爵府

我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

英文唔合格, 無Band 1會收
band 2頭都無可能有

水晶宮

畀面勳章

快d接受现實,同阿仔一齐加油啦,都叫做仲有兩年,仲有机會進步

男爵府

英文唔合格,好難入B1喎。
呈分試計999632比重,小五要加油努力!

子爵府

你呢個成績幾乎係B2尾至B3頭,兩年前我仔中文B、英文A,、數學B、常識A,都係band two咋,不過我估每間學校評出嚟嘅成績都唔一樣。

珍珠宮

畀面勳章

老師說得幾中肯
英文唔合格,就算上b2的英文班,甚至b2a都辛苦,因為有唔少科目系英文版,真係要去b2中至尾的中文班
小4還有時間追,搵人補習,平時再做下補充練習

男爵府

adrianada 發表於 23-5-25 09:57
你呢個成績幾乎係B2尾至B3頭,兩年前我仔中文B、英文A,、數學B、常識A,都係band two咋,不過我估每間學校 ...
唔好意思我想問下, 係唔係每間小學嘅 A,B,C 分數都一樣。例如 90分以上係 A, 定86分就已經有A?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

主科唔合格仲要係英文好難係B1,而且B1多數係英中,英文唔合格根本攪唔掂,免強會影響曬其他科目,小四仲有時間,如果目標係B1,就要襯暑假惡補英文。

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

吓 , 英文主科唔合格,邊有可能去B1尾, B2尾就差唔多

珍珠宮

開心吸收勳章

回覆樓主:

樓主,你仔英文唔合格真係唔使諗B1尾,B2中都未必得,常識本身只係x6,就算A都幫唔到幾多,同埋我發覺常識攞到A嘅佔大部分,根本唔係有乜幫助
今個暑假好好安排睇吓點幫佢加操英文,仲有機會追的,另外,去EK果邊睇吓,你就會知老師所言非虛(雖然係好難受)!
都係果句,仲有機追的,唔使太心灰住!

伯爵府

英文唔合格,要攪攪去,好難會入到b1

珍珠宮

回覆樓主:

如果英文唔合格上英中都跟唔上

男爵府

英文唔合格可以考級中間,你間小學似乎係2-3 線。

2-3 線小學預band 1 最多2x%

牌面係band 2c 學生
如死都要入band 1 , 除非所有同學都唔合格,齊齊都差.. 呢個機會係零。

首頁
23456...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊