自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

ckmammy 發表於 23-5-25 10:03
唔好意思我想問下, 係唔係每間小學嘅 A,B,C 分數都一樣。例如 90分以上係 A, 定86分就已經有A?
...

我估間間學校都唔一樣,例如英文,我哋學校除咗睇試卷分數,仲要睇埋聆聽同口試,三樣加埋先至知道係A或者B或者C。

子爵府

haze0001 發表於 23-5-25 08:51
我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

中B,數A,常A ,英文唔合格,偏科 ...

其實唔使唔開心,
仲可以努力,
老師只係講事實,你仔呢一刻的確是B2
老師冇可能格硬話佢B1
如英文唔合格,
你全部科A都冇用
B1中學多數教學語言都係英文
你要審視一下阿仔咩原因唔合格,從而改善
比你格硬去B1,你仔又讀唔讀得黎
老師只是講事實吧

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

小學英文已經唔合格上到中學將會更差, 你要有心理預備

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好在你上黎問,早d認清狀況!

伯爵府

我個仔小四,黃大仙區小學,中上小學,考全級中間,全班都係中間。

班主任會一直評估學生學習水準,一定唔會隨口噏,而係根據事實去講。

大宅

英文都唔合格點入band1

珍珠宮

小四可以追返既 加油
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

子爵府

199707100304 發表於 23-5-25 09:52
你仔仔英文fail 喎!
講真, 唔係嚇你, band2 都勉強。現在好多band 2 要求都高了, 趁有時間快快惡補英文, ...

唔係嚇你,B2校英文唔合格,連自行都唔會見你
所以主科,特別英文係必須80分以上先入到B2 彩池,80分都只係B2

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

英文唔合格已經差好多,band 1多數係英中,入到都難追,不如趁而家快d補下英文同中文先啦!留意呈分試主科中、英、數嘅成績係乘9倍(間間學校唔同,不過都係乘大過其他科目);而常識嗰d只係乘4左右(又係間間學校不同)。常識取A,但係英文唔合格,呈分試已經可以拖低總成績名次,係同你依家嘅全級全班名次計法不同㗎!

男爵府

回覆樓主:

英文唔合格會上到band 1?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bbkiki2011 發表於 23-5-25 10:16
所以主科,特別英文係必須80分以上先入到B2 彩池,80分都只 ...

係呀, 朋友個女, 只肥英文, 入BAND3 , BAND2 都唔收....
其他科叻都冇用, 只要其中一科主科唔掂, 已經冇運行。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

bbkiki2011 發表於 23-5-25 10:16
所以主科,特別英文係必須80分以上先入到B2 彩池,80分都只 ...

我仔學校86分以下都係B2

珍珠宮

想入B1中學英文必須要有B先有機會

Love and Kindness are never wasted.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

Astra00 發表於 23-5-25 09:41
有類家長很喜歡聽好聽說話,說真心話又難以接受。老師說band 2已經很客氣。

有時早知事實,調整期望,好過 ...

仲有類家長唔覺得自己有問題,唔會接受現實。

我認面皮薄,如果我見英文肥左,又樣樣中間,我就唔會明知故問/搏希望 問老師。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

子爵府

幾目標先放B2頭、中學校,全力補好中英文先

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

佢講事實
不過你接受唔倒
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

現在小四,要發力仲有時間,肯去追仲可以,所以唔洗太失望…

但英文係主科,唔合格就真係無可能band 1

侯爵府

好媽媽勳章

nownowma 發表於 23-5-25 09:24
其他科好好
唯獨英文
Jm 你要同小朋友催谷下

其實中文得B都唔算好,band 1要求應該全部A,樓主要認真諗幫阿仔專科補中英兩科
開心每一天

男爵府

呈分試, 英文科分數比重好高。
英文科唔合格係會拉低你仔仔 banding

男爵府

我想知你平均分同全級幾多人?
大約可以估計banding

坦白講 C 或以下,自行都唔使諗
如果大抽獎都可以博2A

如果暑假加操,出年呈分升上B
好似可立Big exam 係2A-1C ,呢種你可以博下大抽獎邊緣人的

大前提上B , 即75 分以上

首頁
34567...14

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊